Dökümanı indirmek için tıklayınız
%60
Şirketlerin çoğu, AB Yeşil Mutabakatından haberdar değil
%49
Şirketlerin yarısından çok azı, AB Yeşil Mutabakatı için hazır
%66
Önümüzdeki yıllarda daha sürdürülebilir olmak için yatırım sermayesi ayırdı
%51
Tedarik zincirlerindeki önemli kısımlarda değişiklik yapmayı planlıyor
Avrupa Yeşil Mutabakatı, ilk iklim nötr kıta olmak ve Avrupa Ekonomisini kökten değiştirmek için AB’nin hazırladığı iddialı ve kapsamlı bir plan. AB Yeşil Mutabakatının başarılı olmasında vergiler ve teşvikler kritik önem taşıyor.
PwC, 2021 yılının Temmuz ve Ekim ayları arasında, 13 Avrupa ülkesindeki yaklaşık 300 işletmeye Yeşil Mutabakata nasıl hazırlandıklarını sordu. Araştırmada AB üyesi olmayan ancak AB’nin yeni iklim ve çevre standardından etkilenecek olan Norveç, İsviçre ve İngiltere'deki şirketler de yer aldı.
Ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident.
Playback of this video is not currently available
PwC, Yeşil Mutabakat ortamında başarılı olmak için gereken dönüşümü uygulamalarında şirketlere destek oluyor. Bu kapsamda, AB ve üye ülkeleri için finansman fırsatları tespit ediliyor.
Tüm bunlar yeşil dönüşüm için detaylı bir plan yapılması gerektiği anlamına geliyor. PwC’nin destek verdiği konular arasında, müşterilerin Yeşil Mutabakat vergileri hakkında bilgilendirilmesi, etkilerin finansal modellemesi, değer zinciri dönüşümü, vergide şeffaflık, raporlama, marka tanıtımı, AB ve üye ülke finansman fırsatlarının araştırılması ve bu finansmanlara erişim için gereken başvuruların yapılması bulunuyor.
Dönüşüm, çeşitli vergilerin işletme sonuçlarına etkilerinin anlaşılmasıyla başlıyor. Mevcut maliyet tabanlarından yola çıkarak şirketlerin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, genişletilmiş AB Emisyon Ticareti Sistemi, düzeltilmiş Enerji Vergi Direktifi ve diğer yeşil vergiler devreye girdiğinde maliyetlerinin ne kadar artacağını değerlendirmeleri gerekiyor. Artan maliyetler hesaplandıktan sonra şirketler buna nasıl cevap vereceklerine karar verebilirler.
Birden fazla yılı içeren sözleşmelerle ilgili teklif veren şirketlerin bu ek maliyetleri dahil etmeye özen göstermesi gerekiyor. Fiyatlarını yükseltemiyorlarsa, kâr marjlarını korumak için başka yerlerden maliyet kesintisi yapmaları gerekecek.
Araştırmamız aynı zamanda şirketlerin; karbon ayak izi, kaynak yönetimi ve karbon emisyonu olan araçlara ek vergiler gibi konuları göz önünde tutarak tedarik zincirlerini planlamaya daha yeni başladıklarını gösteriyor. İşte bu yüzden, bu alanlarda çok daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.
Son olarak şirketler, AB ve üye ülkelerin sunduğu finansman avantajlarından tümüyle faydalanmak için sermaye giderlerini bir bütün olarak göz önünde tutmalı.
© 2024 PwC. All rights reserved. PwC refers to the PwC network and/or one or more of its member firms, each of which is a separate legal entity. Please see www.pwc.com/structure for further details.