CFA Türkiye 2024 için 8 yeni proje seçilmiştir.
İklim Finansmanı Hızlandırma (CFA) Birleşik Krallık Hükümeti’nin desteklediği global bir teknik destek programıdır. Program karbon emisyonunu azaltıcı etkisi bulunan projelerin finansmana ulaşmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. CFA, ülkelerin küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedeflerini yerine getirmek için gereken finansman akışını sağlamayı teşvik etmek amacıyla on ülkede (Nijerya, Kolombiya, Güney Afrika, Türkiye, Meksika, Mısır, Peru, Pakistan, Vietnam ve Uganda) faaliyet göstermektedir.
Türkiye’de CFA uygulaması PwC Türkiye öncülüğünde gerçekleşmektedir. CFA programı proje geliştiricilere teknik, finansal, cinsiyet eşitliği ve toplumsal kapsayıcılık konularında ilgili uzmanlardan destek ve eğitim sağlar. Ayrıca program ulusal ve uluslararası finansal kuruluşlar ve kamu kuruluşlarıyla bilgi paylaşımı ve eğitim olanakları sağlamaktadır. Eğitimin ardından proje geliştiriciler finansörler ile İstanbul’da ve Londra’da planlanan etkinliklerde bir araya gelip projelerini tanıtma imkanına sahip olmaktadır.
Programın ilk aşamasında (2021-22) altı proje, ikinci aşamasında (2022-23) sekiz proje ve üçüncü aşamasında (2023) on proje seçilmiştir. Dört aylık bir süre boyunca, bu projeler teknik, finansal, hafifletme potansiyeli, toplumsal cinsiyet ve sosyal kapsayıcılık konularında destek almıştır.
CFA Türkiye’nin dördüncü aşaması için enerji (yenilenebilir enerji ve dönüşüm dahil), ulaşım, atık yönetimi, biyoteknoloji, su ve atık su, sanayi ve imalat sektörlerinden karbon emisyonunu azaltıcı 8 yeni proje seçilmiştir. Yatırım süreçleri için gerekli ön hazırlıklarda destek sağlandıktan sonra potansiyel yatırımcılar ile tanışmaları sağlanacaktır.
CFA programı 2025 yılı içinde Londra'daki yatırımcılar ile birlikte Londra’da bir dizi etkinlik yürütecektir. CFA Türkiye programından uygun büyüklükte ve hazır durumda olan projeler katılmaya davet edilecektir. İkinci aşamada tüm CFA ülkelerinin yer aldığı 15 proje arasından CFA Türkiye'den dört proje - Biotrend, Evreka, GIO ve Werover Londra etkinliğine katıldı.
CFA Türkiye karbon emisyonunu azaltıcı projelerin finansman kaynağı bulmasını amaçlayan, bunun için projeleri finansörler nezdinde daha ilgi çekici ve finansman sağlamaya hazır bir duruma getirmeye odaklanan bir programdır.
Yatırımcılar için cazip projeler hazırlamak zorlayıcı olabilir. Yeni teknolojiler ve iş modelleri geniş çapta anlaşılmadığından düşük karbonlu projeler genellikle daha yüksek risk olarak algılanır.
CFA iklim değişikliğini önlemeye yönelik projelere finansmana erişim konusunda çeşitli destekler sunar.
CFA’in bir finansman hızlandırma programı olduğunu ve projelere finansman sağlamadığını ayrıca belirtmek isteriz.
Proje geliştiricileri, projeleri yatırımcılar için çekici ve hazır hale getirmek için değerli bilgiler edinecek ve beceriler geliştirecektir. Bu, projeleri güvenilir/başarılı bir projenin nasıl olması gerektiğine göre kıyaslama imkanını, finansörlerle konuşma konusunda güven kazanmayı ve proje finansmanının nasıl yapılandırılacağını öğrenmeyi içerir. Diğer CFA ülkelerinde etkisi görülen faydalı yöntemler CFA Türkiye programında da uygulanacaktır.
CFA, proje geliştiricilerine ihtiyaçlarını anlamak ve projelerini buna göre geliştirmek için potansiyel yatırımcılarla doğrudan çalışarak finansmana erişim için daha fazla fırsat sağlar. CFA'nın erişimi sayesinde, proje sahipleri hem ulusal hem de uluslararası alanda faaliyet gösteren ticari ve imtiyazlı yatırımcılara ulaşma fırsatına sahiptir.
Proje geliştiriciler, benzer zorluklarla karşılaşan projelere ek olarak, yerel ve uluslararası finansörler, politika yapıcılar, araştırmacılar ve diğer özel sektör kuruluşları dahil olmak üzere iklim finansmanı ortamındaki paydaşlar nezdinde bilinirliklerini artırma ve networklerini geliştirme fırsatına sahip olacaklar. Network, proje geliştiricilerine mevcut ve gelecekteki düşük karbon fırsatlarına uzun süreli faydalar sağlayacaktır.
CFA projelerin istenen pozitif etkilerini gerçekleştirmelerine ve bu etkilerin tanıtılmasına destek olur. CFA, iklim, sektörel ve sosyal etki uzmanlarına erişime sahiptir ve yerel ve ulusal iklim hedeflerini desteklemenin yanı sıra yoksulluğun azaltılması, gelişmiş cinsiyet eşitliği ve sosyal içerme ve biyolojik çeşitlilik kaybıyla mücadele gibi ortak faydaların ortaya çıkarılmasına yardımcı olacak projelere destek olabilir.
CFA finansman ihtiyacı olan karbon emisyonunu azaltıcı projeleri desteklemektedir.
Aday projeler aşağıdaki kriterlere sahip olmalıdır:
Şubat 2024 | Mart 2024 | Nisan 2024 | Mayıs-Ağustos 2024 | Eylül 2024 | Ekim 2024 | 2025 |
Başvuruların açılması (5 Şubat) Başvurular için Soru&Cevap seanslarının başlaması* | Başvuruların kapanması (8 Mart 2024) Projelerin değerlendirilme süreci. Başarılı bulunan adaylara Mart ayının sonuna kadar haber verilir. | Program olumlu değerlendirilen projeler ile başlar. Eğitim ve koçluk süreçlerine başlanır. | Eğitim ve koçluk devam eder. | Yatırımcılarla iki günlük etkinlik düzenlenir. | Etkinlik sonrası destek dönemi.
|
CFA Londra etkinliği (seçilen projelere yönelik olarak daha sonra belirlenecek bir tarihte düzenlenecektir. |
İklime yönelik harekete geçmemiz için kilit bir döneme girerken, finansal kuruluşlar karbon emisyonunu azaltıcı projelerin gelişiminde önemli bir role sahiptir.
Sürdürülebilir finansmanın sağlanması için gerekli koşullar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları projelerin etkin bir şekilde gelişimi ve uygun regülatif ortamın sağlanmasıdır. Gelişmekte olan ekonomilerde tam olarak oturmamış olan bu iki koşul finansörleri karbon emisyonunu azaltıcı projeleri finanse etme konusunda bazı çekincelere itebilir. CFA programı hem projelerin etkin bir şekilde gelişimine, hem de gerekli regülatif ortamın oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Ek olarak finansörlerin sürdürülebilir finansman ile ilgili en iyi uygulamalara ve tecrübelere sahip olması için onları paydaşlar ile etkileşimde bulundurmayı amaçlamaktadır.
CFA proje geliştiricilerinin ve finansörlerin birlikte çalışarak karbon emisyonununu düşüren projelerin fonlanmasını desteklemek amacıyla kurulmuştur.
CFA programı finansal kuruluşlara, kredibilitesi bulunan, kar sağlayabilecek, karbon emisyonunu azaltıcı projelere erkenden görünürlük ve yakından etkileşim imkanı sağlamaktadır. CFA’in desteklediği projeler toplum ve çevre açısından sürdürülebilirliği ve kapsayıcılığı geliştirmeye katkı sağlamaktadır.
CFA ile işbirliği yapan yerel finansal kuruluşlar alternatif finansal mekanizmaları (örn. karışık ve yeşil finansa yönelik yenilikçi girişimler) daha iyi anlama fırsatından yararlanacak, projenin ortaya çıkmasından geliştirme, finansman ve yeniden finansmana kadar iklim finansı tedarik zincirinde projelerin nereye denk geldiğine dair derin bir anlayış kazanacaktır.
CFA yerel finansal kuruluşların profil yükseltmesine ve ağlarını genişletmesine olanak sağlayacaktır. Diğer finansörlerle, proje geliştiricilerle, ulusal ve yerel seviyede ulusal ve uluslararası kalkınma bankaları ve ajanslarındaki hükümet temsilcileriyle daha derin temaslara olanak sağlanacaktır. Oluşturulan network ile mevcut ve gelecekteki karbon emisyonunu azaltıcı projelere uzun vadeli fayda sağlaması planlanmaktadır.
Yerel finansal kurumlar proje geliştiricilerine yatırıma hazır projeler geliştirmelerinde destek olacak şekilde bilgilerini ve becerilerini paylaşabilir. Böylece yerel finansal kurumlar da projelerin gelişim ve yatırım yapılabilme konusunda hangi seviyede olduklarını inceleme fırsatına sahip olacaklar.
Hayır. CFA projeler için finansman sağlamaz veya garanti etmez. CFA uygun yatırımcılara erişimi kolaylaştırır ve düşük karbon proje hedeflerine ulaşmak üzere kapasite oluşturma, ağ geliştirme fırsatları ve görünürlük sağlar.
Tabii! Yukarıda bahsedilen gereklilikleri karşıladıkları sürece proje başvuru çağrısına başvuracak proje sayısına limit getirilmemiştir.
Hayır, sadece katılımcı ülkelerdeki projeler kabul edilmektedir. Ana proje Türkiye’de olduğu sürece farklı ülkelerde farklı dalları veya ortak projeleri bulunan projelerin CFA’e katılması mümkündür.
Başvuru gönderildikten sonra değişiklik yapılamamaktadır. Değişiklik gerekmesi durumunda yeni bir başvuru yapılmalıdır. İlgili proje başvurunuzu değerlendirmemiz için bizi e-postayla bilgilendirmelisiniz.
En az 5 milyon ABD doları olan asgari miktar sadece ilk yıl için değil tüm gerekli yatırım tutarı için geçerlidir.
Finansman türü proje ve özelliklerine göre değişebilmektedir. Yeşil tahvil, kredi, özkaynak yatırımı ve kamu-özel ortaklıkları gibi farklı araçlar kullanılabilir.
Evet!
Evet. Ancak başvuruları geldikleri sırada değerlendireceğimiz için erken başvuru yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Elbette! CFA programına başvuru sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Programa tekrar başvurmanızdan memnun oluruz.
Soru&Cevap seansları ve tarihleri
CFA Türkiye 2023 için 25 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen seansımıza videodan ulaşabilirsiniz.
Danışmanlık Hizmetleri Kıdemli Danışman, PwC Türkiye
Telefon: +90 212 326 6060