Artan gelirler ve
azalan maliyetler

Günümüzde değişen müşteri beklentileri ve COVID-19 gibi piyasalarda öngörülemeyen değişimlere yol açan gelişmelerle daha sık karışı karşıya kalınması, şirketlerin alıştığı tedarik zinciri ve operasyon yapılanmaları üzerinde büyük etki gösteriyor. Gelişen dijital teknolojiler ile iş yapış biçimleri de etkilenen şirketlerin, değişken pazar koşullarında başarılı olabilmek için geleneksel yapıdaki tedarik zincirlerini otonom tedarik zinciri ekosistemlerine dönüştürmeleri gerekiyor.
Son araştırmamızda, tedarik zinciri mükemmelliğinde çağın ötesinde olan şirketleri belirlemek için 1.600’den fazla tedarik zinciri üst düzey yöneticisiyle görüştük. "Dijital Tedarik Zinciri Şampiyonları" olarak adlandırdığımız bu yöneticiler yaptıkları yatırımların karşılığını alanlardan.
2018 Küresel Dijital Operasyonlar Çalışmamızda kullanılan benzer bir metodoloji izleyerek, şirketleri tedarik zinciri olgunluklarına göre sıralayan bir endeks geliştirdik. Şirketleri puanlarına göre aşağıdaki dört kategoriden birinde gruplandırdık: Dijital Şampiyonlar, Dijital Yenilikçiler, Dijital Takipçiler ve Dijital Amatörler.
Şirketlerin bu gruplardan hangisinde yer aldığını belirleyebilmek için, gelişmiş tedarik zinciri kapasitelerinin uygulamalarına 25 puan, bu tedarik zinciri kapasitelerini hızlandırmak amacıyla yapay zeka kullanımına 10 puan, yazılım bazlı tedarik zinciri teknolojilerinin uygulanmasına 25 puan, genel performans etkilerine 15 puan ve kaydedilen gelir (10 puan) ve gider (15 puan) etkileri için 25 puan olmak üzere toplam 100 puanı farklı dijital becerilere ve ilerlemelere göre dağıttık. Kümülatif bir yapıya sahip olan bu endeks sayesinde, bir şirket ne kadar entegre olur ve gelişmiş tedarik zinciri kapasitelerini geniş ölçüde uygularsa, o kadar yüksek bir endeks puanına sahip olur.
Dijital Şampiyonlar 2025
Süre: 00:02:33
Yarının tedarik zincirleri, bağlantılı ve kendini yöneten ekosistemler olacak: Dijital Şampiyonların %80’den fazlası tedarik zincirinde paydaşlarla entegrasyona ya da uçtan uca yönetime odaklandıklarını söylüyor.
Tedarik zinciri mükemmeliyetine yapılan yatırımlar karşılığını veriyor: Dijital Şampiyonlar son bir yılda %7,7’lik bir gelir artışı ile birlikte tedarik zinciri maliyetlerinde %6,8’lik tasarruf sağladı.
Tedarik zincirinin şeffaflığı sürdürülebilir süreçler için zemin hazırlar ve bu sürdürülebilir iş süreçleri için hızlandırıcı bir etkiye sahiptir: Dijital Şampiyonların% 50'den fazlası tedarik zinciri şeffaflığının öncelikleri arasında yüksek veya en yüksek öncelikte yer aldığını belirtiyor.
Yeni nesil planlama gerçek zamanlı olarak operasyonel uygulama seviyesi ile senkronize ediliyor, tedarik zinciri paydaşlarını sürece entegre ediyor ve sürekli optimizasyon sağlıyor: Dijital Şampiyonların %72’si uçtan uca tedarik zinciri planlaması uyguladı. Ayrıca, kapalı döngü planlamaya yönelik ilerlemeye devam ediyor.
Akıllı lojistik, bağlantılı tedarik zinciri ekosistemindeki kilit tasarruf ve büyüme faktörüdür: Dijital Şampiyonlar, akıllı lojistiği tedarik zinciri öncelikleri arasında ilk sıraya koyuyor. Akıllı lojistik, tüm tedarik zinciri maliyet tasarrufunun %50’sinden fazlasını oluşturuyor.
Dinamik tedarik zinciri segmentasyonu, müşteri odaklılığı geliştiriyor ve sürekli olarak hizmet seviyelerini, maliyetleri ve karlılığı dengeliyor: Dijital Şampiyonların %73’ü halihazırda segmentasyon uyguluyor ve bunun faaliyetleri üzerindeki güçlü etkisini gözlemliyor.
Yapay zeka tedarik zincirindeki iyileştirmeleri hızlandırıyor ve böylelikle yeni norm haline geliyor: Dijital Şampiyonlar, yapay zekanın değer kattığı alanları net olarak tespit etmiş durumda ve yapay zekayı Dijital Amatörlerden iki ila üç kat daha yoğun olarak kullanmaya başladı.
Yeni nesil tedarik zinciri organizasyonu ve yetkinlikleri ile yarının tedarik zinciri zorluklarının üstesinden gelin: Sürekli değişen bir ortamda başarıyı yakalamak için, şirketlerin dijital anlamda yetkin ve gelişmiş becerileri olan bir iş gücüne ve daha esnek bir organizasyona sahip olmaları gerekiyor.
Birçok şirket için rekabet ortamı her zamankinden daha zorlayıcı hale geliyor. Süregelen değişiklikle başa çıkmak için şirketlerin organizasyonlarını sürekli olarak geliştirmeleri ve iyileştirmeleri gerekiyor. Bunu yapabilmek için uçtan uca değer zincirini her zaman dikkate alan sürekli inovasyon ve birimler arası iş birliği kültürüne ihtiyaçları olacak. Genellikle, bu son müşterinin ihtiyaçlarıyla başlamak anlamına gelse de fabrikalardan depolara ve altyapılarındaki teknolojilere kadar her şeyin göz önünde bulundurulması demek. Bazı kilit ilkelerin bu yolculukta şirketlere yardımcı olacağını düşünüyoruz.