Ülkeler arası gerçekleştirilen mal ile hizmet alımını ve satışını kapsayan işlemlere, dış ticaret denir. Dış ticaret, ekonomik büyümenin temel faktörlerinden biridir. İthalat ve ihracat verileri, işletmelerin ve devletin gelecek yatırımlarının planlanmasında ve ülkenin ekonomi politikalarının belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir.
İthalat ve ihracat dış ticaretin başlıca konularıdır. Ülkeler dış ticarete kendi aralarında mal alışverişi yaparak katılır. Dış ticarette temel hedefler şunlardır:
Gelecek ile ilgili bir kavram olan risk, kayıp ve zarar durumuna yol açabilecek olayın veya olayların ortaya çıkma olasılığını ifade eder. Riskin meydana gelip gelmeyeceği kesin olarak bilinmez. Ancak ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Ticarette bulunan risk çeşitleri şunlardır:
İş hayatında ve dış ticarette başarılı olabilmek için risklerle barışık olmak ve riskleri yönetebilmek önemlidir. Riskin bulunmadığı yerde getiri de olmaz. Özellikle ihracatta riskleri azaltmaya yönelik aşağıdaki önlemler alınabilir:
Dış ticarette 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 73. maddesi uyarınca işletmelere sonradan kontrol uygulaması yapılır. Gümrük müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetlemelerde işletmeler birçok yönden incelenir. Bu denetimlerde sorun yaşamamak için dış ticaret uygulamalarında dikkat edilmesi gereken detaylardan bazıları şunlardır:
Dış ticarette farklı ödeme şekilleri kullanılabilir. Ödeme yöntemi taraflar arasında belirlenir. Dış ticarette kullanılan başlıca ödeme yöntemi seçenekleri şunlardır:
Dijitalleşmenin yaygınlaşması birçok işletme ve birey için dış ticareti kolaylaştıran faktörlerden biridir. Ancak herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için dijital ticarette alıcıların aşağıdaki konulara dikkat etmesi önemlidir. Bunlar şu şekildedir: