Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerinde 2022 yılında başlayan ivme kaybı 2024'te de devam etti.
2024’te gerçekleşen 30 işlemin tahmini toplam değeri, 2023 yılındaki 1,8 milyar ABD dolarına kıyasla %44'lük bir düşüşle, 1 milyar ABD doları oldu. Ortalama anlaşma değeri ise %47'lik bir düşüşle 33 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Bu durağan performansın sebepleri arasında, petrol ve gaz piyasasındaki işlemlerde 2023’te oluşan ivmesinin kırıldığını ve elektrik üretim, dağıtım, perakende ve doğalgaz dağıtım alt segmentlerinden oluşan altyapı sektöründe yüksek değerli varlıkların satışa sunulmamış olmasını sayabiliriz. Makroekonomik belirsizliklerin, devam eden finansman sıkıntısının, giderek daha çok sayıda sanayi şirketinin kendi enerji üretim tesisine yatırım yapmasının ve halka arzların (IPO) gittkçe daha fazla tercih edilen finansman yöntemi haline gelmesinin de bu düşük performansı desteklediğini görüyoruz.
Petrol ve gaz segmentinde 2023 yılında gerçekleşen yüksek değerli satış işlemlerinin ardından, 2024’te haberlere konu olan yalnızca iki işlemde de değerler açıklanmadı. Öte yandan, altyapı sektöründe önceki yılların aksine, yenilenebilir enerji segmentinde gerçekleşen işlemlerin toplam tahmini değeri, doğalgaz dağıtım şirketlerinin satışından elde edilen gelirlerin gerisinde kaldı.
Ayrıca, iki özelleştirme ihalesi dışında tüm işlemler özel sektör oyuncuları arasında gerçekleşti.
2025 yılında Türkiye enerji piyasasındaki birleşme ve satin alma hamlelerinin yedi konu başlığı etrafında şekilleneceğini öngörüyoruz: Makroekonomik gelişmeler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıpı tarafından açıklanan Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji 2035 Planı'ndaki hedefler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan HIT-30 Programı kapsamında temiz teknolojiye verilecek destekler, özellikle elektrik piyasasında faaliyet gösteren şirketlerin halka arz planları, elektrik santrali özelleştirmeleri, elektrik tarifesinde yapılan yeni düzenlemelerle tedarikçi şirketler için ortaya çıkan yeni gelir fırsatları ve akaryakıt dağıtım sektörü oyuncuları arasında gerçekleşmesi beklenen işlemler.
Bununla birlikte, devam eden makroekonomik belirsizliklerin ve bölgedeki jeopolitik istikrarsızlığın gölgesinde, söz konusu piyasadaki birleşme ve satin almalarda kısa vadede önemli bir toparlanmanın gerçekleşmeyebileceğinin de altını çizmek istiyoruz. Bu temkinli ortamda, Türk enerji piyasasındaki belirsizliklerin en azından bir bölümünü ortadan kaldırmak açısından kritik öneme sahip olan Enerji Dönüşümü ve Yenilenebilir Enerji 2035 Planı’nın piyasayı şekillendirecek sonuçlarını yakından takip ediyor olacağız.
Engin Alioğlu
Şirket Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Lideri, PwC Türkiye
Telefon: +90 212 376 5397