FinTech, "finans" ve "teknoloji" terimlerinin birleşimi ile ifade edilen finansal teknolojidir. Geleneksel finansal hizmetleri kolaylaştırmak, dijitalleştirmek ve otomatikleştirmeyi amaçlayan yeni teknolojiyi tanımlamak için kullanılır. İlk olarak ortaya çıktığında finansal hizmetlerin teknolojiyle gerçekleştirilmesi olarak görülse de, günümüzde meydana gelen çeşitli gelişmeler ile daha büyük öneme sahip olmuştur.
FinTech, özel yazılımlar ve algoritmalar kullanarak hem işletmelerin hem de tüketicilerin finansal operasyon süreçlerini daha hızlı ve iyi yönetmesine yardımcı olmak için kullanılıyor. Mobil bankacılık, sigorta, kripto para, sanal gerçeklik gibi geniş hizmet yelpazesine sahip olan FinTech, hızla büyüyen ve gelişen bir endüstriyi kapsar.
FinTech şirketleri, sahip oldukları teknolojileri (yapay zeka, veri bilimi, blockchain vb.) ile daha güvenli, hızlı ve verimli hale getirmek için geleneksel finans sektörlerine entegre ediyor. Finansın hemen her alanında yenilik yapan şirketler ile finans, hızla büyüyen ve gelişen sektörlerden biridir.
FinTech şirketleri müşterilerin uzun süren işlerini pratikleştirerek hayatlarını kolaylaştırmalarına yardımcı olur. Peki, bu şirketlerin müşterilere sağladığı avantajlar nelerdir?
Tek bir platformdan geniş ve çeşitli hizmetlerin bir arada sunulduğu uygulamalar, 2022 yılında çok daha dikkat çekecek. Kullanıcılar süper uygulamalar sayesinde ulaşım, perakende, yiyecek dağıtım ve daha fazlasına kolay bir şekilde erişim sağlayacak.
Pandemi kaynaklı e-ticarete olan talep artışı sonrasında eskiden yalnızca iç pazara yönelik hizmet veren küçük ve orta ölçekli işletmeler için artık muazzam bir büyüme potansiyeli bulunuyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, müşterilerin siparişleri için pratik ve basit ödeme seçenekleri beklemeleridir.
Blockchain teknolojisi, FinTech endüstrisinin çalışma şeklinde değişikliklere yol açtı. 2022 yılının blockchain teknolojisi için bir dönüm noktası olması bekleniyor. Kripto, Metaverse ve sanal gerçeklik günlük yaşamda şekillenmeye başlarken, Web 3 tarafındaki entegrasyon ve güvenlik konularındaki gelişmelerin etkisini de takip etmek büyük önem kazanıyor.