Günümüzde, paydaşların artan baskısı ve regülasyonla gelen düzenlemeler, iç denetim fonksiyonlarını kurum genelinde daha bir derin anlayış ve değer sunma fırsatları aramaya yönlendiriyor.
PwC'nin 2017 yılı İç Denetim Araştırması sonuçlarına göre, İç Denetim fonksiyonlarının % 82'si, temel eğilimlerin izlenmesi ve sürekli denetimin desteklenmesi amacı ile veri madenciliğine ve veri analizine olan yatırımlarını arttırmış durumda. Bununla birlikte hala birçok İç Denetim fonksiyonu, çok yavaş ilerlediğini ve daha hızlı bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
PwC'nin İç Denetim Analitik uzmanları olarak, kalıpları, eğilimleri ve kuraldışı davranışları tanımlayan veri analizi, teknoloji ve iş bilgisi kombinasyonunu beraberimizde getiriyoruz. İç denetimin daha zengin iç görü sağlayarak, organizasyon içinde daha stratejik bir şekilde konumlandırılmasına hizmet ediyoruz. Şirketlerin tüm denetim programlarını analitik ile yapılandırmaya yardımcı oluyoruz.
PwC'nin 2017 İç Denetim Araştırması sonuçlarına göre, İç denetim fonksiyonlarının % 82'si, veri analizini, iç denetim faaliyetlerine entegre etmek için adım atmış durumdalar. Ancak, analitiği denetim programlarının içinde etkin bir şekilde kullanmayı hedefleyenlerin önünde hala çok uzun bir yol var.
PwC Türkiye tarafından geliştirilen ileri teknoloji "PwC Risk Sensor" sayesinde müşterilerimizin verilerini kolayca alabiliyor ve interaktif olarak analiz yaparak aykırı durumları hızlıca ortaya çıkartabiliyoruz
Artan rekabet ortamı ile birlikte kurumsal yönetim ilkelerinin önem kazandığı ve şirket ortakları ve yöneticilerinin şirketin iç kontrol ortamının sağlanması konusunda devredilemez yükümlülüklere sahip olduğu günümüzde, ortak bir risk algısı oluşturarak alınabilecek risk seviyesini somutlaştırmayı hedefleyen Kurumlar “GRC (Yönetişim Risk ve Uyum)” konusunu gündemlerine alıyorlar.
Kritik hedeflerini, projelerini ve faaliyetlerini etkileyecek riskleri, sistematik ve kapsamlı bir yaklaşımla yönetme ihtiyacı duyan Kurumlar için, mevcut sistemlerinin gerçek zamanlı ve doğru bilgiler ile beslenen “GRC (Yönetişim Risk ve Uyum) teknolojik çözümleri” ile desteklenmesi önem teşkil ediyor.
PwC, yazılım robotlarının kullanımı vasıtasıyla, işgücünün % 45'inin otomatikleştirilebileceğine inanıyor. Bu da küresel işgücü maliyetlerinde tahmini olarak 2 trilyon dolar tasarrufa tekabül ediyor. Yazılım robotlarının kurulumu kolaydır ve kapsamlı teknoloji bilgisi gerektirmez. Günümüzde Şirket’ler yazılım robotlarını kullanarak, uygulamalar arasında veri kopyalama, yapıştırma, verileri bağdaştırma veya çapraz referanslama gibi manuel görevleri otomatikleştirebilmektedirler.
Oktay Aktolun
Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri Lideri, PwC Türkiye
Telefon: +90 212 326 6468