İlaç endüstrisi, insan sağlığının korunmasına yardımcı olmak ve yaşam kalitesini arttırmak için faaliyet gösteren oldukça önemli bir endüstridir. Genel tanımı ile ilaç endüstrisi, farmasötik teknolojiye uygun olarak tanı, tedavi edici ve koruyucu amaçlı; hayvansal, bitkisel, sentetik, ve biyolojik kaynaklı kimyasal maddeleri üreten bir endüstri olarak ifade edilebilir. İnsanların yaşam süresindeki artış, çevresel faktörler ve teknolojik gelişmeler ilaç endüstrisi oldukça dinamik bir hale getirmiştir. Ayrıca ilaç endüstrisi hem bilimsel hem de sağlığa etki eden ürünler üretilmesinin yanı sıra yapılan yüksek maliyetli Ar-Ge çalışmaları ile stratejik bir öneme sahiptir. Günümüzde ilaç endüstrisi salgın hastalıklar ve talep doğrultusunda hızla büyümektedir.
Türkiye’de ilaç endüstrisi gün geçtikçe gelişmekte ve ilerlemektedir. İlaç endüstrisinde önemli miktarda ve çeşitli ilaç üretiminin yanı sıra farklı ülkelere ilaç ihracatı da her yıl artarak devam etmektedir. Türkiye’de uluslararası standartlarda ilaç üretimi gerçekleşmektedir ve AB ülkeleri ile kıyaslanabilir bir ölçüde teknolojik altyapıya ulaşmıştır.
Dünyanın önde gelen ilaç üretim firmaları faaliyet göstermektedir ve bu firmaların bazılarının üretim tesisleri Türkiye’de bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de ilaç endüstrisinde ithal edilen ilaç sayısı da oldukça fazladır. Son yıllarda ülkedeki ilaç ihtiyacının karşılanması, ithalatın azaltılması ve dışa bağımlılığı minimum seviye indirilmesi amacı ile ilaç geliştirmeye ve üretmeye yönelik adımlar artmıştır. Türkiye ilaç endüstrisi son dönemlerde atılan bu adımlarla önemli gelişme göstermiş ve büyüme gerçekleşmiştir. Ayrıca Türkiye, dünya ilaç endüstrisine katkı sağlayan önemli ülkeler arasında olduğu kanıtlamıştır. Stratejik olarak büyük öneme sahip ilaç endüstrisinde Türkiye, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek potansiyele sahiptir.
Dünya ilaç endüstrisinde gelişmiş ülkelerin hem üretim hem de pazar payı olarak önde olduğu görülmektedir. İnsanın ömrünün uzaması, küreselleşme, nüfus ve sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın artması ile dünya ilaç endüstrisinin gelişimini hızlandırmıştır. Dünya ilaç piyasasında faaliyet gösteren firmaların özellik son yıllarda biyoteknoloji alanında yaptığı Ar-Ge çalışmaları ve bu alana verdikleri önem artmıştır. Ayrıca Nanoteknoloji, genetik ve moleküler biyoloji gibi alanların da ilaç endüstrisi tarafından yüksek ilgi gören diğer alanlar arasında yer almaktadır. Sentez kimyası ile üretimi sağlanan ilaçların ise azaldığı gözlemlenmektedir. Dünya ilaç endüstrisinde aktif olarak Ar-Ge faaliyetleri ve harcamaları yapıldığı için geliştirilen ilaçlar patentle korunmaktadır. Bu durum yeni ilaç geliştiren ve üreten firmalara avantajlar sağlamaktadır. İlaç patentlerin korunması ilaç firmalarının kârlarını uzun dönem korumasına yardımcı olur. Dünya ilaç endüstrisinin büyük kısmını uluslararası firmalara oluşturmaktadır.
Üretilen ilaçlar ve aşılar farklı yan etkiler ortaya çıkarmaktadır. Yan etkilerle oluşan olumsuz durumların takibin sağlanması, değerlendirilmesi ve önlemlerin alınması için Farmakovijilans, ilaç endüstrisi içinde oldukça önemli bir yere sahip olacak.
Özellikle genetik hastalıkların teşhis ve tedavi süreçlerinde veri analitiği ön plana çıkacak. Erken evrelerde hastalıkların tespiti, koruyucu bakımın sağlanması ve hastalıkların önlenmesi için stratejiler geliştirilmesinde veri analitiği analizinden yararlanılacak.
İlaç araştırma, geliştirme ve üretim aşamalarında artırılmış ve sanal gerçeklikten faydalanılarak anlamlı veriler elde edilecek. Yapılan araştırmalarda önümüzdeki yıllarda arttırılmış ve sanal gerçekliğin ilaç endüstrisindeki payının hızlıca artacağı belirtilmektedir.
Hassas tıp olarak da ifade edilebilen kişiselleştirilmiş tıp, önümüzdeki yıllarda sıklıkla karşılaşılan ve duyulan bir kavram olacak. Kişiye özel tedaviler için hızlı aksiyon alabilmek adına hızlı üretim yapabilen küçük ilaç tesislerine ihtiyaç artacak.