IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar ve Nasıl Ödenir?

Ülkemizde telefon fiyatlarının artmasıyla birlikte yurt dışından telefon ve diğer mobil cihazları getirmek yakın bir zamana kadar çok cazip bir seçenekti. Fakat Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanan karar sonrasında IMEI kayıt ücreti ve kayıt sürecine dair diğer detaylar en çok merak edilen konuların başında yer almaya başladı. Bu yazımızda “IMEI kayıt ücreti nedir, ne kadar oldu ve nasıl ödenir?” gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.


IMEI Kayıt Ücreti Nedir?

IMEI (International Mobile Equipment Identity), her mobil cihazın benzersiz bir tanımlayıcısıdır. Bu tanımlayıcı, cep telefonları, tabletler ve diğer taşınabilir cihazlar gibi mobil iletişim araçlarının kimliklerini belirlemek amacıyla kullanılır. Ülkemizde yasal olarak faaliyet gösteren tüm mobil cihazların IMEI numaralarının kaydedilmesi zorunludur. Son yıllarda birçok ülke IMEI kayıt sistemini uygulamaya koymuştur. IMEI kaydı, çalıntı veya kayıp cihazların tespit edilmesini, cihazların geri alınmasını ve suçluların yakalanmasını daha kolay hale getirir. IMEI kaydı aynı zamanda yasal olan cihazların da tespit edilmesine yardımcı olur.

IMEI kayıt ücreti ise IMEI kaydı yapmak isteyenlerde istenen edilen bir bedeldir. Bu ücret, genellikle ülkelere ve operatörlere göre değişik gösterebilir. Ülkelerin telekomünikasyon düzenleyen kurumları veya mobil operatörleri tarafından belirlenen bir miktar olarak uygulanır. Ülkemizde telekomünikasyon, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülür.

Aşağıdaki kısımdan Sıkça Sorunlar Sorulara ulaşabilirsiniz.

IMEI Kayıt Ücreti Nedir?

Teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte özellikle akıllı telefonlar hayatın her alanının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Yeni bir telefon almak isteyenler arasında yurt dışından telefon getirme seçeneği de oldukça popüler hale geldi. Ancak Türkiye'ye yurt dışından telefon getirirken dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar bulunuyor.

Yurt dışından alınan telefonu Türkiye'ye getirdikten sonra cihazın IMEI numarasının kaydının yapılması gerekir. Yurt dışından getirdiğiniz bir telefonun IMEI kaydını yaptırdıktan sonra bir sonraki yıl içerisinde veya aynı yıl içerisinde başka bir telefon getirip kayıt yaptıramazsınız. Bu kural BTK tarafından belirlenmiş olup yasa gereği uygulanır. Dolayısıyla yurt dışından telefon getirme konusunda bu kuralı göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Düzenlemeye göre bir kişi yurt dışından ancak üç yılda bir olacak şekilde, bir cihaz getirip kaydını yaptırabilir. Yurt dışından telefon getirirken gümrük mevzuatına da dikkat etmeniz gerekir. Telefon için gümrük vergisi ödemeniz gerekebilir. Gümrük mevzuatı ve vergi miktarları zaman zaman değişebildiğinden güncel bilgileri gümrük yetkililerinden veya ilgili resmî kurumlardan almanız önemlidir.

Geçmişte bir kişinin birden fazla telefon alma hakkı bulunurken bu durum günümüzde sınırlandırılmıştır. Artık her bireyin alabileceği telefon sayısı 1 olarak belirlenmiştir. Her telefon, kullanıcının pasaport bilgileriyle kaydedilir. Bu düzenlemenin amacı telefonları kayıt altına almak ve kötü niyetli kullanımları önlemektir. Yurt dışından bir başkası sizin adınıza telefon aldıysa bu telefonun kaydını pasaportunuzun üzerine yaptırabilirsiniz. Ancak kayıt işlemi yapabilmeniz için özellikle son bir yıl içerisinde yurt dışına çıkmış olmanız gerekmektedir. Bu şart, telefonun yurt dışından getirildiğini ve gerçekten sizin adınıza alındığını doğrulamak amacıyla konulmuştur.

Yurt dışından getirilmiş olan telefonlar için IMEI kayıt hakkı gibi kayıt süresi de mevzuatlara göre belenmiştir. 2021 yılında yapılan düzenlemelerle birlikte yurt dışından getirilen telefonlar için IMEI kaydı yapma süresi değişikliğe uğramıştır. Yurt dışından getirilen telefonların IMEI kaydının, cihazın Türkiye'ye girdiği tarihten itibaren 120 gün içerisinde yapılması gerekir. Bu süre, telefonun Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren başlar ve 120 gün boyunca devam eder. Dolayısıyla yurt dışından getirilen bir telefonu Türkiye'ye getirdikten sonra IMEI kaydınızı unutmamanız önemlidir. Bu süre içinde IMEI kaydını yapmazsanız, cezai yaptırımlarla karşılaşabilir, cihazınızın hizmetleri askıya alınabilir veya cihazınız iptal edilerek tamamen kullanıma kapatılabilir. Bu nedenle IMEI kaydı konusunda gereken özeni göstermek önemlidir.

2023 senesinde telefon IMEI kayıt ücreti, 2 bin 732 TL'den önemli bir artışla 6 bin 91 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak Resmî Gazete'de 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile IMEI ücret dikkate değer şekilde arttırılmıştır. Bu tarihten itibaren IMEI ücreti 20 bin TL olmuştur. 

Yurt dışından satın aldığınız telefonun kayıt ücretini ödemek için birkaç farklı seçeneği değerlendirebilirsiniz. Vergi dairelerine başvurarak, internet üzerinden vergi dairesi hizmetlerini kullanarak, mobil bankacılık uygulamalarınız ya da banka şubelerinden bu kayıt ücretini ödeyebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı kullanarak da ödeme yapmanız mümkündür. Bu seçenekler arasından size en uygun olan yöntemi seçerek telefonunuzun kayıt ücretini kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

Yurt dışından getirilen telefonların ülkemizde kullanılabilmesi için mutlaka yapılması gereken IMEI kayıt ücretinin belirlenen yeni tutarı Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra 8 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren yapılacak olan IMEI kaydı için 20 bin liralık ücretin ödenmesi gerekiyor.

Yeni IMEI kayıt ücretini vergi dairesi ve internet vergi dairesinden ödeyebileceğiniz gibi bankalar üzerinden de ödeyebilirsiniz. IMEI kayıt ücretini ödeyebileceğiniz bankalar şunlardır:

  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • İş Bankası

Tüketicilerin yoğun talepleri üzerine BTK ve Maliye Bakanlığı arasında bir işbirliği yapılmış ve IMEI ödemesinde kolaylık sağlanmıştır. Yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıt harçlarının ödemesi ‘Cep Telefonu Harcı Ödeme’ seçeneğiyle kolay şekilde gerçekleşebilir. IMEI ödemesini İnternet Vergi Dairesi (https://intvd.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla hızlı şekilde yapabilirsiniz.

IMEI kayıt işlemleri e-Devlet sistemi üzerinden yapılırken, harç ücretlerinin vergi dairesi veya bankaya gidilerek ödenmesi gerekiyordu. Artık telefon kayıt harçlarının, internet üzerinden kolay ve zahmetsiz bir şekilde kredi kartıyla ödenmesi büyük kolaylık sağlamıştır. Ancak bunun dışında IMEI kayıt ücreti için bir taksitlendirme uygulaması bulunmaması da bir dezavantaj yaratmaktadır.

Yurt dışından getirilen ve yasal düzenlemelerle belirlenen süre içerisinde IMEI kaydı yapılan telefon, kayıt sonrası kapanmaz. Ancak belirlenmiş olan 120 gün içerisinde IMEI kaydı yapılmazsa telefon kullanıma kapanır. 

İletişim Formu

PwC çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın

İletişim

Pazarlama ve İletişim

İstanbul, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6060