Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 22 Kasım 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. BDDK’dan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşlarına ilişkin lisans başvurusu ve denetim dahil olmak üzere bütün sorumluluğu 1 Ocak 2020 tarihi itibarı ile devralan TCMB’nin ilgili mevzuatı ve güncellenen kurumsal yapısı web sitesinde yayınlandı.
Faaliyet gösteren ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerinin düzenleme ve gözetim yetkisinin yanı sıra ödeme hizmetleri ve ödeme hizmeti sağlayıcıları ile elektronik para kuruluşlarının düzenlenmesi, lisanslanması ve denetlenmesinden sorumlu otorite olarak TCMB belirlendi.
Mevzuat değişiklikleri ile birlikte TCMB’nin gözetim faaliyetlerinin etkinliği arttırıldı ve TCMB’nin sistemlerin kesintisiz işletimini sağlamak amacıyla sistemik öneme sahip kurulmuş ve kurulacak sistem işleticilerine hissedar olabilmesinin önü açıldı.
Bunlarla birlikte, yeni mevzuat dahilinde 3 yeni ödeme hizmeti tipi tanımlandı:
Ödeme hizmetleri kapsamında tarafların hak ve yükümlülüklerine, ödeme hizmetine ilişkin sağlanacak bilgi ve koşullar ile çerçeve sözleşmeye ilişkin usul ve esaslar TCMB tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenebilecek.
TCMB, ödeme hizmeti kapsamındaki belirli bir işlem türüne ilişkin olarak herhangi bir isim altında işlemin taraflarından birinin aldığı ücret, masraf, komisyon ve diğer menfaatlerin nitelikleri ile azami miktar ya da oranlarını tespit edebilecek, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakabilecek.
Ödeme işleminin, gönderen ya da alıcı namına mal veya hizmet pazarlığına ya da alım satımına yetkili olan ticari temsilci aracılığıyla yapılması ile sadece ödeme aracını çıkaranın iş yerinde, sınırlı bir hizmet sağlayıcı ağında ya da sınırlı bir mal veya hizmet çeşidi için ödeme aracını ihraç eden ile yapılan ticari bir anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilen mal veya hizmet alımında kullanılabilen araçlara ilişkin işlemlerin toplam büyüklük ve etki alanı açısından TCMB tarafından belirlenecek seviyeye ulaşması durumunda ödeme hizmeti olarak değerlendirilebilecek.
Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürlüğü;
Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürlüğü; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve aşağıdaki müdürlüklerden oluşturuldu:
a) Düzenleme ve Gözetim Müdürlüğü
b) Ödeme Hizmetleri Lisanslama Müdürlüğü
c) İş Geliştirme Müdürlüğü
d) Finansal Teknolojiler Müdürlüğü
e) Ödeme İşlemleri Uygulama ve İzleme Müdürlüğü
f) Ödeme Sistemleri İşletim Müdürlüğü