Tedarik Zincirinde Yönetim Süreçleri

Temel tedarik zinciri yönetim süreci çok aşamalıdır. Bu süreç; planlama yapılması, satış süreci, sipariş yönetimi, talep alma, üretim bölümü, stok kontrolü, sevkiyat ve depo denetimi gibi iş bölümlerini içerisinde barındırır.

Zincir yönetiminde doğru araçların kullanımı oldukça önemlidir. Doğru araçlarla yapılan zincir yönetimi ile kalitenin ve verimliliğin artması doğru orantılıdır. Tedarik zinciri yönetimi sayesinde elde edilebilecek birçok avantaj bulunur bunlardan bazıları şu şekilde listelenebilir; 

  • Üretimde devamlılığın sağlanması, 

  • Stokların azalması, 

  • Maliyetlerin düşürülerek tasarruf edilmesi. 

Tedarik zinciri yönetimi bunların yanı sıra, işletmenin bulunduğu pazardaki ani değişimlere karşı direnç kazanmasını da sağlamaktadır. 

tedarik zinciri yönetimi

Tedarik Zinciri Nedir?

Günümüzde tüketim boyutu gitgide artmaktadır. Artan tüketim, rekabet gücünü de artırır. Bu bağlamda bahsedilmesi gereken ana konulardan biri ise tedarik zinciridir. İnternetin yaygın kullanımı, firmaların dünyaya açılması yalnız yerel rekabet gücü değil küresel bir rekabet gücü de sağlamıştır. Tedarik zinciri, talep edilen ürünün üreticisinden kullanıcısına ulaşana kadar olan süreci kapsar.

Tedarik zinciri bir bütün olarak görünse bile kendi arasında birçok iş dağılımı vardır. Sürecin üreticisinden dağıtıcısına kadar olan her iş kolu, zincirin önemli bir parçası olarak hareket etmelidir. Çünkü herhangi bir aşamada oluşan bir hata diğer alanlarda sıkıntı yaratabilir. Tedarik zincirinde üretim devamlılığının sağlanması için kaynaklar etkin biçimde kullanılmalıdır.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi firmaların kâr oranlarının yüksek olması amacıyla zincir yönetim sürecinde tedarikçilerle çalışmasıdır. Yani bir firmanın yıllık kar oranından daha fazla kar elde etmesine yardımcı olmak amacıyla ortaya çıkan yönetim sistemidir. Tedarik zinciri yönetimi;

  • Süreç planlanması,
  • Gereken kararların alınması,
  • Ürünlerin stoklanması,
  • Depolanması,
  • Taşıma,
  • Ürün satışı,
  • Müşteri bağlantıları gibi aşamalardan oluşmaktadır.

Tedarik zincirinin kontrolünü sağlamak eskiye oranla daha da zorlaşmıştır. Bunun en büyük nedeni artan tüketimdir. Zincir yönetiminin herhangi bir parçasında aksaklık diğer süreçleri de olumsuz yönde etkileyebilir. Bu açıdan üretim öncesi ve sonrası tüm bu süreçlerin özenle yürütülmesi gerekir. Stok oranları, zincir boyunca maliyetlerin düşmesi, üretim ve lojistik gibi faktörler o alandaki uzmanlar tarafından kontrol edilerek yeni plan oluşturulmalıdır. 

Doğru tedarik zincirinin markalara sağladığı bir diğer avantaj ise stok kontrolleri takibi konusunda kolaylık sağlamasıdır. Planlı bir yönetim anlayışı ile birlikte şirketler ürünlerin stok takiplerini rahatlıkla yaparak satış oranlarıyla sürecin daha iyi bir sonuç vermesine yardımcı olabilir. İyileştirmeler, hileli finansal raporlama gibi firmaların kâr ve zarar oranlarını yanlış bilgi verebilecek raporların denetlenmesiyle güçlendirilebilir. 

Başarılı ve planlı tedarik zinciri yönetimi sonucunda müşteri tarafından talep edilen siparişler hızlı ve eksiksiz bir şekilde ulaşır. Yüksek müşteri memnuniyeti ise uzun vadede firmanın kâr elde etmesine yardımcı olur. Planlı tedarik zinciri yönetimi sayesinde var olan kaynakların doğru kullanımı firmaların büyük bir kâr elde etmesine yardımcı olur.

Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik 

Tedarik zinciri ve lojistik terimleri benzerliklerinden dolayı sıklıkla karıştırılır. Çoğu zaman lojistik yerine tedarik zinciri kullanıldığı görülür. Lojistik müşterilerin kullanımına sunulan ürünlerin tüm operasyonlarını üstlenir. Tedarik zinciri ise ham maddeden alınan üründen hazır ürün olana kadar olan süreci kapsar. 

Ekonomik alanda artık ülkeler arasında sınırların olmadığı ve pazarlama işlemlerinin internet ortamında yapıldığı göz önündedir. Bir işletme, iyi bir lojistik destek ile tüm dünyaya satış yapabilmektedir. Lojistik, ürünlerin tedarik zinciri boyunca bir engele takılmaması için yapılması gereken tüm işleri halleder. Ayrıca ürünlerle birlikte akış halinde bulunan bilginin yönetimini de üstlenmektedir. Bu bağlamda, lojistik yönetimi bu işlerin düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamakla görevlidir.

Etkili lojistik destek, teslimat performansının iyileşmesi beraberinde müşteri gereksinimlerini karşılamak üzere etkin ve verimli bir plan yapılmasına olanak sağlar.

Lojistik hizmeti, depolama süreçlerini ve onların arayüzlerini de kapsama alır.

tedarik zinciri yönetimi ve lojistik


Tedarik Zinciri Süreçlerinin Ölçüm ve İyileştirilmesi

Tedarik zinciri, ürünün ham maddesine ulaşıp onları dönüştürerek istenilen ürün haline getirilmesi ve en sonunda bir dağıtıcı aracılığıyla talep eden müşterilere teslim edilmesidir. Yoğun rekabet ortamında şirketlerin doğru olan yöntemle hedeflerine ulaşması doğru planlamadan geçer. Bu sebeple tedarik zincirindeki her aşamanın doğru planlanması ve uygulanması gerekmektedir. Tedarik zincirinin verimli bir şekilde yönetilmesi avantajlar sağlamaktadır. Tedarik Zinciri Konseyi tarafından belirlenen avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Üretimin devamlılığını sağlaması,
  • Stoklarda azalma,
  • Tedarik süresinde kısalma ile hızlı şekilde pazardaki ihtiyaçlara cevap verebilme,
  • Teknolojik gelişmelerden faydalanarak tahmin doğruluğunun artması,
  • Teknolojik gelişmeler ile yeniliklere teşvik sağlanması,
  • Talepler doğrultusunda zincir boyunca kalitenin ve verimliliğin artması,
  • Zincir boyunca maliyetlerin düşürülmesi.

Firmalar için tedarik zincirlerinin yüksek performansla yönetilmesi hayati önem taşımaktadır. Ayrıca tedarik zinciri yönetiminde performans ölçümü için uygun metrikler seçilmesi gerekmektedir.

İletişim Formu

PwC çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın

İletişim

Pazarlama ve İletişim

İstanbul, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6060