Bu Politikada PwC Türkiye’nin üçüncü taraflarla kurduğu iş ve kişisel ilişkilerinde etik ve yasal bir şekilde taahhüdünü yerine getirebilmesine ve aynı zamanda yürürlükteki tüm kanunlara ve düzenlemelere uyulmasına ilişkin koşullar belirtilir. PwC Türkiye’nin işlerini yürütme sırasında rüşvet ve yolsuzluğu yasaklayan ve uzun zamandır devam eden bir politikası bulunmaktadır. Bu tutumun aynısı bizi temsil eden danışmanlar, vekiller, temsilciler veya diğer şirketler ve bireylerden (“İş Ortakları”) ayrıca PwC Türkiye için yaptıkları işle bağlantılı olarak İş Ortaklarını temsil edenlerden (alt-yükleniciler, çalışanlar, şirket ortakları vb.) de beklenir.
Rüşveti teşvik etme, teklif etme, ödeme veya kabul etme kabul edilebilir değildir. İş Ortakları doğrudan veya üçüncü taraflar aracılığıyla rüşveti teşvik, kabul, teklif, taahhüt edemez veya ödeyemez. Buna “kolaylaştırma ödemeleri” de dâhildir. Bu politika kamu görevlilerine ve ticari taraflara ödenenler de dahil olmak üzere tüm rüşvetleri kapsamaktadır.
Bu Politika aşağıdakileri kapsar:
İş Ortakları üçüncü şahıslardan kendilerinin ve PwC Türkiye’nin yerine yasaklanan bir işi yürütmeleri için talepte bulunarak, üçüncü şahıslara (akrabalar, arkadaşlar veya diğer ortaklar dâhil) izin veya yetki vererek PwC’nin koşullarını yok sayma girişiminde bulunamaz.
İş Ortakları işle ilgili kararlarını ve destekleyici gerekçelerini belgelendirmek için makul iş değerlendirmesinde bulunmalı ve bunlar PwC Türkiye’nin koşullarıyla uyum gösterecek yeterlilikte olmalıdır.
İş Ortakları yolsuzluğu ve rüşveti önlemek için tüm gerekli ve makul önlemleri alacaklarını kabul ederler. Ayrıca PwC Türkiye’nin Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasına uyduklarını ve de kendilerinin kontrolüne veya belirleyici etkilerine bağlı olan alt yüklenicilerinin, temsilcilerinin ve diğer üçüncü tarafların da PwC Türkiye Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasına uyum sağladığından emin olmak için makul önlemler alacaklarını kabul ederler.
Kişisel güvenliğin (aşağıda açıklanmıştır) haricinde bu politikanın dışına çıkılmasını gerekçelendirecek hiçbir koşul yoktur.
Rüşvet nedir?
Yasal, etik, uygun olmayan veya güven ihlaline sebebiyet verecek bir şeyin yapılmasını teşvik etmek için verilen para, hediye veya farklı bir katkı teklif ve taahhüt etme, verme, kabul veya teşvik etme rüşvet kapsamındadır.
Rüşvet doğrudan veya dolaylı olarak verilebilir (örn. yüklenici gibi üçüncü şahıslar veya aile bireyleri aracılığıyla). Rüşvet, bundan olumsuz şekilde etkilenen kişiden farklı bir kişinin çıkarı için olabilir.
Ayrıca hiçbir şekilde para veya farklı bir ücret el değiştirmemelidir: İş Ortakları rüşvet almayı veya vermeyi amaçlar veya teklif ederse PwC Türkiye’nin politikasını ihlal etmiş olurlar.
Rüşvet, para dışında özel ayrıcalıklar, şahsi faydalar, yardımlar ve hizmetler olabilir. Rüşvet aynı zamanda müşteriler, tedarikçiler, kamu kurumları veya görevlileri, düzenleyiciler, profesyonel kurumlar ve etki gücü olan diğer organizasyonlarla yakından bağı olan akraba, arkadaş veya diğer bireylere ayrıcalık tanınmasını da kapsar. Örneğin bu kişilere işe alım sürecindeki kararlarda iltimas etme veya farklı avantajlar sağlama rüşvet kapsamındadır (İşe alım, geçici bir süreliğine ücretsiz iş tecrübesini de kapsar.).
Aşağıdaki durumlar dikkat edilmesi gereken zamanlara örnek olarak gösterilebilir:
Hediye ve yardımlar
Hediye veya yardımlar kabul edilirken veya sağlanırken çok dikkatli olunmalıdır çünkü bunlar karşı taraf veya diğer kişiler tarafından rüşvet olarak kabul edilebilir. Özellikle kamu görevlilerine hediye veya katkı teklif etmek aşağıda “Kamu görevlileri” başlığında belirtilen spesifik endişeleri oluşturur.
Hediye ve yardımlar sadece çok değerli değillerse veya alıcının etik davranışını veya tarafsızlığını tehlikeye atmayacak veya bu şekilde anlaşılmayacaksa teklif veya kabul edilebilir. Söz konusu hediye veya katkı hiçbir şahsın işini yaparken uygunsuz davranmasını veya uygunsuz bir davranışı ödüllendirmeyi amaçlamamalıdır.
İş Ortaklarının bizim adımıza çalışırken verdiği veya aldığı tüm hediye ve yardımlar PwC Türkiye tarafından onaylanmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
İş Ortakları hediye veya yardımlar açısından tereddüt ederlerse, öncelikle PwC Türkiye’ye danışmalıdırlar.
PwC Türkiye’nin denetim ve denetim dışı müşterilerine verilen veya onlardan alınan hediye ve yardımlar da denetçi bağımsızlığının korunması açısından değerlendirilmesi gereken konular arasındadır.
Ağırlama, tanıtım ve pazarlama harcamaları
İş Ortakları bizim adımıza iş yaptıkları zaman müşteriler için yapılan makul ağırlama veya tanıtım veya pazarlama harcamalarına izin verilir. Ancak tüm bu ödemeler PwC Türkiye tarafından onaylanmalı ve söz konusu ödemelerin düzgün bir şekilde kaydı tutulmalıdır.
Aşağıda “Kamu görevlileri” başlığı altında açıklanan belirli endişelere sebebiyet vereceğinden kamu görevlileri, onların eşleri ve aile bireyleri ile ilişkilerde büyük özen gösterilmelidir.
Kamu görevlileri
Kamu görevlileri, onların eşleri ve aile bireyleri ile ilişkilerde büyük özen gösterilmelidir. Bundan dolayı “kamu görevlileri” geniş bir çerçevede tanımlanmalıdır ve aşağıdakileri kapsar:
İş Ortakları yurt dışındaki veya uluslararası projelerde çalışıyorlarsa, yürürlükteki kanunlar kapsamında kimlerin kamu görevlisi statüsünde olduğuna ilişkin fikir almalıdırlar.
İş Ortakları, kamu görevlilerine hediye vermeden ve ağırlamadan önce hediyelerin veya ağırlamanın yürürlükteki yerel kanun kapsamında tamamen uygun olduğundan ve hiçbir şekilde rüşvet niteliği taşımayacağından veya algılanmayacağından emin olmadırlar.
Kolaylaştırma ödemeleri
PwC Türkiye politikası kolaylaştırma ödemelerini yasaklar.
Kolaylaştırma ödemeleri görevleri gereği zaten yapmak zorunda oldukları rutin işlemleri (örn. izin, lisans, vize, mail alımlarını hızlandırma veya kamu hizmetleri) yapmaları için kamu görevlilerine küçük miktarlarda yapılan (nakdi veya ayni) ödemelerdir.
Kişisel güvenlik için yapılan ödemeler
İş Ortakları bir ödemeye ilişkin talepten kaynaklanan özgürlük veya kişisel güvenliğe yönelik tehlikeden şüphe ederlerse, bu durumu kendisi değerlendirmeli ve derhal PwC Türkiye’ye söz konusu ödemeleri raporlamalıdırlar.
Üçüncü şahıslarla çalışma
İş Ortakları üçüncü şahısların projeyi kazandığı veya projenin bir parçası olarak hizmet sunduğu bir projede yer alıyorlarsa rüşvet ihtimalini göz önünde bulundurmalıdırlar. Özellikle İş Ortakları üçüncü taraflardan alınacak hizmetler için yapılan ödeme miktarları uygun olsa da olmasa da üçüncü taraflarla ilişki kurmaya yönelik iş gerekçesini, üçüncü tarafların itibarını ve geçmiş etik değerlerini göz önünde bulundurmalıdırlar.
Hizmetlerin sağlanması için üçüncü şahısların dâhil olduğu projeler “yüksek riskli” projeler olarak görülür. Özellikle kamu görevlileriyle ilişkilerde üçünü şahısların görevlendirilmesi yüksek risk taşır ve bu durumların tümünde PwC Türkiye’ye danışılmalıdır.
Siyasi Kurum ve Hayır Kurumları Bağışları
Nakit, faturalandırmayan zaman veya diğer katkılar şeklinde olsun ya da olmasın siyasi kurum bağışları devlet kurumlarının kararlarını etkileme amacını gütmemeli veya bu amacı hatırlatacak şekilde yapılmamalıdır.
Kamu görevlilerinin, bunların yakın akrabalarının veya tanıdıklarının ilişkili olduğu hayır kurumlarına bağış yapılırken büyük özen gösterilmelidir.
Lobi faaliyetleri
Tüm diğer aktivitelerde olduğu gibi lobi faaliyetleri sadece yasal ve etikse gerçekleştirilebilir. İş Ortakları hiçbir yasamayı kanuna aykırı veya etik olmayan bir şekilde etkiliyor gibi görülmemeli ve bu tür faaliyetlerde gerekli özen gösterilmelidir. İş Ortaklarının bunları nasıl yürüttüklerinden daha çok, bu faaliyetlerin başkaları tarafından nasıl algılandığı önemlidir.
Çıkar Çatışmalarını Önleme
İş Ortakları kendi kişisel çıkar, faaliyet ve ilişkilerinin çıkar çatışmasına sebep olmayacağından emin olmalıdırlar. Diğer bir deyişle PwC adına hareket ettiklerinde veya işle ilgili kararlar verdiklerinde kendi profesyonel değerlendirmelerinin etkilenmediğinden veya etkileniyor gibi gözükmediğinden emin olmalıdırlar.
İş Ortakları PwC Türkiye’nin kaynaklarını kendi şahsi çıkarları veya akrabalarının, arkadaşlarının ve diğer yakınlarının çıkarları için kullanamazlar.
İş Ortaklarının ve PwC Türkiye’nin işlerine bağlı olarak onlar adına hareket eden tarafların bu Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele İlkelerinin veya yasaların potansiyel olarak ihlaline ilişkin dikkatli olmaları beklenir. Söz konusu bildirimler İş Ortağının PwC Türkiye’deki ana irtibat kişisine yapılabildiği gibi, İş Ortağı tercih ederse Serkan Tarmur’a e-posta yolu ile serkan.tarmur@pwc.com adresinden veya +90 212 3765312 nolu telefondan yapabilir.
PwC Türkiye söz konusu politikanın bildirilen veya şüphelenilen ihlaline ilişkin olarak İş Ortaklarının defter ve kayıtlarını denetleme hakkına sahiptir. PwC Türkiye’nin denetim hakkını haklı bir sebebe dayandırmadan reddetmek bu Politikanın ihlali olarak görülür.
İş Ortaklarının bu koşulları ihlal etmesi veya PwC Türkiye’nin işinin bitiminden önce bu koşulların ihlali söz konusu olursa, PwC Türkiye’nin derhal geçerli olmak üzere anlaşmayı feshetme hakkı vardır. Söz konusu feshetme hakkı ihlalin öğrenilmesinden itibaren dört hafta içinde gerçekleştirilir. Önceden verilen yazılı bir uyarının etkisiz kalması durumunda PwC söz konusu Politikanın ihlaline ilişkin olarak tüm mevcut sözleşmeleri uyarı yapmaksızın feshetme hakkına sahiptir. Ciddi bir ihlal durumunda, önceden yapılacak herhangi bir uyarı gerekli değildir.