Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2023

Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini masadan kaldırmak

  • %14

    OECD’de kadınlar ve erkekler arasındaki cinsiyete dayalı ücret eşitsizliği oranı (ortalama saatlik ücret)

  • 50 yılı aşkın süre

    Gelişimimizin tarihsel oranına göre cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmak için gereken zaman

Eğer işyerinde cinsiyet eşitliğine yönelik ilerleme güncel hızında devam ederse, bugün işe başlayan 18 yaşında bir kadın çalışma hayatı boyunca ücret eşitliğini göremeyecek. Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksimize göre OECD ülkelerinde çalışma hayatında cinsiyet eşitliği için atılan adımlar son 10 yıldır endişe verici şekilde yavaş; 2011’den bu yana sadece 2,5 puan düşen inatçı bir %14 ücret farkı mevcut. Endekste bu yıl görülen iyileşme COVID-19 sonrası iş gücü piyasalarındaki ekonomik toparlanmanın bir göstergesi, fakat bu durum cinsiyet eşitliğine yönelik gerçek bir ilerleme olduğunu göstermiyor.

Neredeyse annelere kesilen para cezası olarak nitelendirebileceğimiz, çocuk yetiştiren kadınların yaşam boyu kazançlarında yaşadıkları kayıp, cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinin en önemli sebeplerinden biri. Doğum yaptıktan sonra işe dönen kadınların deneyimleri ve kariyerlerindeki ilerlemeyi yavaşlatmakla başlayan bu neredeyse cezaya benzer uygulamalar dünyanın hemen her noktasında, kadınların üstlendiği çocuk bakımı yükünün eşler arasında dengeleyici olmayan bir paylaşımıyla kalıcı hale geliyor.

Anneler ve aileler üzerindeki baskıyı ve kadınların ücretlendirilmeyen bakım yükünü azaltmak için ücretlendirilmeyen çocuk bakımının kadınlar ve erkekler arasında daha eşit dağıtan politika çözümleriyle desteklenmesi gerekiyor. Ebeveynlik izni politikalarını “iki maaş-iki bakıcı” modeliyle yeniden tasarlamak, zaman içinde toplumsal cinsiyet rolleri ve bakımla ilgili tutumları değiştirmeye yardımcı olabilir.

Öne çıkan sonuçlar

OECD performansına göre bu yılın en iyi performans gösteren üç ülkesi Lüksemburg, Yeni Zelanda ve Slovenya.

  • Macaristan endekste 22. sıradan 13. sıraya gelerek 9 basamak birden yükseldi ve sıralamadaki en büyük artışı gösterdi.

  • Sıralamadaki en büyük düşüşü ise, 6 sıra gerileyerek 14. sıradan 20. sıraya düşen İsviçre kaydetti. 

Kadın istihdamı sonuçları açısından en iyi oecd ülkeleri hangileridir  1. Lüksemburg, 2. Yeni Zelanda, 3. Slovenya

İletişim

Ülker Day

Ülker Day

​İnsan Yönetimi ve Organizasyon Danışmanlığı, Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6369

Bizi takip edin