Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2024

Women in Work
  • 4 dakikalık okuma
  • 25 Mart 2024
Kadınların iş gücü piyasalarına katılımı artmış olsa da kadınlar hâlâ erkeklerden daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar. 2021 ile 2022 yılları arasında 33 OECD ülkesinin 20’sinde cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan ücret farkları artış gösterdi. 

2024 yılı cinsiyet eşitliği yolculuğunda nerede olduğumuzu durup düşünmenin tam zamanı. Ne kadar yol kat ettiğimizin farkına varmalı; aynı zamanda da bu ilerlemenin yeterince hızlı olup olmadığını değerlendirmeliyiz.

Kadınların düşük ücretli ve güvensiz işlerde erkeklerden daha fazla yer aldığı düşünülürse, özellikle de ekonomik belirsizliklerin yoğun olduğu dönemlerde, ekonomik krizlerden en çok etkilenen grup olan kadınlar için cinsiyet eşitliği yolculuğunu değerlendirmemiz gerekiyor. Ekonomik krizler sırasında, iş yerinde cinsiyet eşitliği için gerekli adımların atılması ertelendiği için kadınlar da bu dönemlerde hem ekonomik krizle hem de cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Sonuç olarak, gerekli adımlar hemen atılmazsa, gelecekte iş yerinde eşitsizlik çok daha yüksek düzeylere çıkabilir. Ekonomik kriz dönemlerinde iş yerinde eşitlik ve kapsayıcılığı gözetmenin yanında iş gücü piyasasında kadınlarla ilgili oranların iyileştirilmesi de büyük önem taşıyor. Kadın istihdam oranının iyileştirilmesi ile yüksek gelir elde etmek ve GSYİH’yi artırmak mümkün olabilir.

%13,5

OECD ülkelerinde cinsiyet eşitsizliği kaynaklı ortalama ücret farkı (kadın ve erkeklerin aldığı ücretlerin medyanları arasındaki fark)

Küresel sonuçlar: Endeksin başında Lüksemburg var

Endeksin ilk sırasında Lüksemburg yer alırken, onu İzlanda ve Slovenya takip ediyor. Lüksemburg’un güçlü performansını etkileyen faktörler arasında, 2021 ve 2022 yılları arasında endeksteki beş göstergenin tümünde iyileştirme yapması yer alıyor. OECD ülkeleri arasında cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinde %-0,2’lik negatif farkla Lüksemburg lider; yani Lüksemburg’da kadınların ortalama ücretleri erkeklerin ortalama ücretlerinden daha yüksek. 

2021 yılında endekste 17. sırada yer alan Avustralya da geçtiğimiz yıla göre sıralamada en fazla ilerleyen ülke olarak 2022 yılında 10. sıraya yükseldi. Bunun aksine, 2021 yılında endekste 13. sırada yer alan İngiltere, geçtiğimiz yıla göre sıralamada en fazla gerileyen ülke olarak 17. sıraya yerleşti.

Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2024

Raporu incele (PDF of 3.99mb)

İlgili Yayınlar

İletişim

Ülker Day

Ülker Day

​İnsan Yönetimi ve Organizasyon Danışmanlığı, Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6369

Bizi takip edin