PwC Küresel İş Gücü ESG Tercihleri Araştırması 2024

Confident businesswoman dealing with client through mobile phone
  • 10 dakikalık okuma
  • 04 Temmuz 2024

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) ve Sürdürülebilirlik konuları, küresel şirketlerin stratejilerinin temel bir parçası haline geliyor. Peki, çalışanlar işverenlerinin bu yaklaşımına değer veriyor mu? Çalışanlar, şirkete katılma ve çalışmaya devam etme kararlarını etkileyen bu konulara ne kadar önem veriyor?

PwC’nin 27. Küresel CEO Araştırması artan düzenlemeler, tüketici baskısı ve itibar kaygıları nedeniyle ESG'nin kurumların gündeminin üst sıralarında yer almaya devam ettiğini ortaya koydu. Şirketler bu stratejilere ve politikalara yatırım yaparak istenen davranışları teşvik etmeyi, çalışan bağlılığını artırmayı, doğru yetenekleri çekmeyi ve elde tutmayı hedefliyor.

Bu yatırımlara odaklanılmasına ve liderlerin verdiği öneme rağmen, bu uygulamaların çalışanlar tarafından algılanan değeri her zaman somut veya anlamlı olmayabilir. Çalışanların, işverenlerinin Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (ESG) stratejileri ve politikalarına ne kadar önem verdiğini daha iyi anlamak üzere PwC, TrueChoice ile 95 ülkeden 5.000’i aşkın katılımcıyla küresel bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma, şirketlerin ESG stratejilerinin ve politikalarının çalışanların gözündeki önemini ve hangi strateji ve politikaların çalışanlar için en önemli ve değerli olduğunu ortaya koyuyor.

Sonuçlara göre çalışanlar, sürdürülebilirlik ve ESG’ye olumlu ve anlamlı kurumsal değişim yaratacak kadar bağ hissetmiyor. Bununla birlikte, şirketlerin ESG’yi çalışan bağlılığı ve deneyiminde merkezi bir konuma getirerek daha kişisel, anlamlı ve etkili hale getirme fırsatı da bulunuyor.

%43

Katılımcılar maaş ve ödüllendirme odaklı

Çalışanların neredeyse yarısı şirketlerinin ESG politikalarını ancak kendi finansal ve wellbeing (çalışanların iyi olma hali) durumları güvence altına alındıktan sonra düşünüyor, bu durum şaşırtıcı değil. İşleri aracılığıyla ESG hedeflerine önem vermeleri, bireylerin üzerinde doğrudan etkisi olan yan haklara bağlı. Bu grup için önemli olan konular arasında sağlık ve wellbeing, beceri kazandırma ve geliştirme, cinsiyetler arası ücret eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması ve itibar yönetimi bulunuyor, yani çalışanlar iş güvenliğine, refahlarına özen gösterilmesine, becerilerinin geliştirilmesine ve gelecekteki kariyer imkânlarına önem veriyor.

Fırsat

“Sürdürülebilirlik stratejisi” yerine “sürdürülebilir bir çağ için strateji” oluşturmak çalışanların şirketin genel gidişatını önemsemesini sağlayacaktır. Sürdürülebilir bir çağ ile ESG değerlerinin toplam çalışan ödülünün temeline bağlanması hem çalışanlar hem de şirketler için olumlu sonuçlar oluşturur.

PwC Küresel İş Gücü ESG Tercihleri Araştırması 2024

Fırsat

ESG unsurlarını çalışan ödül programlarına entegre edecek şekilde ödüllendirmeyi tekrar düşünmek, çalışanlar için daha bütünsel ve kişiselleştirilmiş bir bakış açısı yaratacaktır. Bu yaklaşım, insanlara adil bir şekilde ödeme yapıldığını, sağlıklarının gözetildiğini ve gelişimlerinin desteklendiğini göstererek ESG'nin önemini ve değerini artıracaktır.

Çalışanlar şirketlerinin ESG politikalarından ziyade kendi kişisel edinimlerine odaklı

İlk 5 tercih

Adil maaş (sabit ve değişken)

%10 maaş artışı

Adil yan haklar

Kariyer fırsatları (beceri geliştirme ve kariyer gelişimi)

Welbeing izinleri ve ödenekleri

Son 5 tercih

Şirketin hayırseverlik çalışmaları

Teşvik planlarında ESG hedefleri

Sertifikasyon gibi konularda ESG kontrolleri

%2 maaş artışı

Maaş artışı olmaması


Toplam ödül faktörleri karşılandıktan sonra, ESG konuları arasında en çok tercih edilen sosyal konular oldu. Wellbeing izinleri ve ödenekleri ile toplumsal sağlık ve refah, sırasıyla %8 ve %6’lık maaş artışlarına eş değer düzeyde önemli görülüyor. Toplumsal sağlık ve refah ile çalışan bağlılığı ve memnuniyetine yaklaşım ilk onda yer alan yegane iki ESG konusu.

Fırsat

Toplumsal sağlık ve refah, çalışan bağlılığı ve memnuniyeti, beceri geliştirme ve kariyer gelişimi gibi toplumsal konular, bir kurumun yetenekleri çekmesi ve elde tutması için en önemli faktörlerden. Şirketler etki ve değeri artırmak için hem bireyi hem de geniş çapta toplumu etkileyen toplumsal faktörleri entegre edecek şekilde çalışan değer teklifini genişletmeli.

Yetenekli çalışanları çekme ve çalışan bağlılığı açısından ESG’nin önemi

İşveren seçerken

Önemli

Önemsiz

Finansal getiri (maaş, finansal teşvikler)

%90,3

%2,5

Finansal olmayan ödül ve yan haklar

%75,8

%5,5

Genel çevre politikaları ve uygulamaları

%68,6

%8,8

Genel yönetişim politikaları

%66,7

%6,6

Genel toplumsal etki

%75,0

%6,5

Bir bütün olarak ESG, yetenekleri çekmekte elde tutmaktan daha büyük bir etkiye sahip.

ESG kategorileri arasında çalışan bağlılığı üzerinde en çok etkisi olan konular sosyal konular. Çevresel ve kurumsal yönetişim konularına ilgisiz kalanların oranı çok daha yüksekken, katılımcıların dörtte üçü işveren seçerken ve şirkette kalmaya devam etme kararında ESG’nin S’sinin (Sosyal) önemli veya çok önemli olduğunu düşünüyor.

Fırsat

Sonuçlar, ESG'nin yetenek çekmede önemli bir rol oynadığını gösteriyor ve şirketlerin ESG profilini/ etkisini işe alım sürecinde iyileştirme fırsatı bulunuyor. ESG’nin kişisel  etkisini, çalışan deneyiminin bir parçası olarak etkili bir şekilde ileterek, şirketler çalışan bağlılığını artırabilecek şekilde daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlama şansına sahip.

Bunlardan ne çıkarmalıyız? ESG'yi çalışanlarınız için kişiselleştirerek önemli hale getirin

Kısacası ESG konusunda anlamlı ve sürdürülebilir değişiklik yaratmak isteyen şirketler politikalarını ve stratejilerini çalışanları için kişisel hale getirerek büyük bir fırsat yakalayabilir. Bu kişiselleştirme adımı olmaksızın kademe atlamak mümkün olmayacak.

Sürdürülebilirliği daha kişisel, anlamlı ve etkili kılmak için çalışan bağlılığı ve deneyiminde merkezi bir yer edinmesi kritik önem taşıyor. Bu şekilde şirkette daha uzun süre kalmak isteyen, motive ve üretken işgücü oranı artacak, işverenlerin sunduğu toplam deneyimin algılanan değerinde anlamlı bir gelişme olacak ve dünya üzerinde daha olumlu bir etki yaratılacaktır.

CEO'ların gündeminde olan bu konu, stratejik dönüşüme, yeni döngüsel ve sürdürülebilir iş modelleri yaratmaya olan ihtiyacı açıkça gösteriyor. Çalışanlar denkleme katılmazsa ilerleme yavaşlayacak. Şirketlerin önemli yetenekleri çekmek ve elde tutmak, iş gücünün daha verimli ve bağlı olmasını sağlamak, daha iyi müşteri deneyimleri sunmak, yatırımcı ve düzenleyici beklentilerini karşılamak, daha güçlü finansal getiriler elde etmek ve genel olarak toplumda daha olumlu bir etki yaratmak için uyum sağlamaları gerekiyor.

Araştırma hakkında

PwC 95 ülke ve bölge ile 19 farklı sektörden 5416 çalışanı kapsayan küresel bir anket yürüttü. Anket, farklı maaş seviyelerinden, farklı rollerde ve çalışma yöntemlerinden çalışanların yanıtlarını içermektedir.

İletişim

Ülker Day

Ülker Day

​İnsan Yönetimi ve Organizasyon Danışmanlığı, Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6369

Evren Sezer

Evren Sezer

Sürdürülebilirlik Platform Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6468

Bizi takip edin