Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere İlişkin Yönetmelik, SEDDK tarafından yayınlandı

 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından Sigortacılık Kanunu, Afet Sigortaları Kanunu ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik), 25 Kasım 2021 tarihli ve 31670 sayılı Resmi Gazete’de, aynı gün yürürlüğe girmek üzere yayınlandı.

Yönetmelik’le birlikte sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinin, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinde faaliyet gösteren özellikli kuruluşların ve tüzel kişiliği haiz sigorta ve reasürans brokerlerinin kuracakları iç kontrol, risk yönetimi, aktüerya ve iç denetim sistemlerine ve bunların işleyişine ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Buna göre, birincil / ikincil sistemler, iş sürekliliği ve Yönetim Beyanı gibi konulardaki standartlar ve prosedürler Yönetmelik kapsamında ele alınırken, iç kontrol, risk yönetimi, aktüerya ve iç denetim fonksiyonlarına ilişkin organizasyonel, yönetsel ve idari sorumluluklar da tanımlandı.

Yönetmelik dahilinde sigortacılık süreçlerine ve bilgi sistemlerine ilişkin iç kontrol ortamının oluşturulması ve izlenmesi beklenirken, bilgi sistemi ve yönetimine ilişkin faaliyetler ile bu faaliyetlerin süreçlerinin kontrolüne ilişkin genel bilgi sistemi kontrolünün yapılması amacıyla, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayımlanmış olan Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nin ve Bilgi Sistemleri Denetim ve Kontrol Birliği (ISACA) Bilgi Teknolojileri Yönetişim Enstitüsü (ITGI) tarafından yayınlanmış olan Bilgi Teknolojilerine İlişkin Kontrol Hedefleri (COBIT) çerçevesinin referans olarak kullanılması şart koşuldu.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik

Kurumlarınızda ilgili mevzuata uyumun değerlendirilmesi, iyileştirme çalışmalarının yürütülmesi ve bağımsız denetim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi konusundaki hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Farklılık Analizi

  • Süreçlerin ve kontrollerin tasarım seviyesinde değerlendirilmesi
  • Mevzuata uyum konusunda iyileştirme alanlarının ve eksikliklerin belirlenmesi
  • İyileştirme önerilerinin belirlenmesi

İyileştirme

  • Süreçlerin ve kontrollerin iyileştirilmesi çalışmalarına destek verilmesi
  • Kalite kontrol çalışmalarına destek verilmesi

Denetim

  • Süreçlerin ve kontrollerin tasarım ve işletim seviyesinde denetlenmesi
  • Denetim / uyum raporunun hazırlanması

İletişim

Mehmet Zeki Önal

Mehmet Zeki Önal

Bilgi Teknolojileri Risk ve Yönetişim Hizmetleri Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6042

Bizi takip edin