Değer yaratan kilit unsur olarak AB Yapay Zekâ Yasasını uygulamak

Güvenilir Yapay Zekâ

Güvenilir Yapay Zeka
  • Araştırma
  • 5 dakikalık okuma
  • 14 Haziran 2024

Önsöz:

Özel kurumlar ve kamu kuruluşlarındaki dijital dönüşüm için yapay zekâ çok önemli bir teknoloji. Yapay zekânın 2030 yılına kadar Avrupa değer zincirinin tamamında yer alan tüm süreçlerin ve ürünlerin doğrudan ya da dolaylı bir bileşeni olması bekleniyor. Yapay zekânın hızlı bir şekilde yayıldığı, akıllı çamaşır makinelerinden (kısmen) otonom araçlara, otomatik uygulama işlemeden akıllı chatbot’lara ve optimize edilmiş bakım süreçlerinden üretim robotlarına kadar her alanda görülebiliyor. Kullanım durumlarının ekonomik açıdan uygunluğunun yanında, performansa olan güven, güvenlik, güvenilirlik ve tarafsızlık yapay zekâ sistemlerinin kullanılıp kullanılmaması konusunda karar verirken dikkate alınan temel faktörler. Pratikte ekonomik verimlilik ve güvenilirlik yapay zekânın kullanımına bağlı olduğundan her iki unsur da birbiriyle bağlantılı. Sonuç olarak, teknolojinin kullanımı için kullanıcılar, müşteriler ve karar vericiler açısından güven ve kesinlik gerekiyor; bunu da ancak en iyi uygulamalara ve genel kabul görmüş standartlara bağlı bir yönetişim sağlayabilir. Bu nedenle, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yapay zekâ sistemlerine yönelik uyumlandırılmış düzenlemeler geliştirip uygulamaya koydu. Bu kapsamlı “AB Yapay Zekâ Yasası” doğrudan üye ülkeler için geçerli. Ayrıca, yapay zekâ sistemlerinin sağlayıcısı ya da kullanıcısı olmalarından bağımsız olarak hem özel kurumları hem de kamu kuruluşlarını etkiliyor.

Bu düzenleme, tekdüze standartlarla yapay zekâya ilişkin değer yaratımını teşvik etmeyi ve AB vatandaşlarını korumayı hedefliyor. Yapay zekâ kullanımının artması, verilerin sorumlu bir şekilde işlenmesini her zamankinden daha güçlü bir şekilde Kurumsal Sosyal Sorumluluğun (şirketlerin çevreye ve topluma karşı sorumluluğu) odağına koyduğundan bu durum hiç olmadığı kadar önemli. Kurumlar, yapay zekâ yönetişimi ve hukukunda doğru bir yaklaşım ve disiplinlerarası yetkinlikler sayesinde büyük uğraşlardan ve risklerden kaçınabilir, yapay zekâ sistemlerinin pazara giriş sürelerini kısaltabilir ve yapay zekâyla dijital dönüşümde öncü bir rol üstlenebilir.


Uyum ve kalite için bütüncül bir yapay zekâ yönetişimi

Yüksek kaliteli yapay zekâ sistemleri ile uyumu bir araya getirmek büyümenin ve dolayısıyla da yapay zekâ sistemleriyle sürdürülebilir değer yaratma başarısının anahtarıdır. Her ikisi için de kabul görmüş standartlar, en iyi uygulamalar ve uygun araçlar gerekir. Amaç, yapay zekâ sistemlerinin hızlı, güvenli ve etkin bir şekilde geliştirilmesi ve çalıştırılmasıdır.

Uyum ve Kalite
Sonuç ve genel görünüm

Sonuç ve genel görünüm

Önümüzdeki yıllarda AB Yapay Zekâ Yasası’nın, yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesi, kullanımı ve ticarileştirilmesi üzerinde büyük etkileri olacak. Yapay zekâ değer zincirindeki kurumların şimdiden hareket geçmesi gerekiyor.

Bütüncül bir yapay zekâ yönetişimi ve uyum yönetimi sistemlerinin erkenden uygulanması şirketlere yalnızca rekabet konusunda zaman avantajı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda yüksek riskli yapay zekâ sistemlerinin kısa pazara sürülme süreleri ve yüksek kalitesi ile anında ekonomik avantaj sağlayacak. Şartlar oldukça karmaşık ve yeni zorlukları beraberinde getiriyor. Şirketler de bu zorlukların üstesinden gelebilmek için zamana ihtiyaç duyacak.

Güvenilir Yapay Zekâ

Raporun tamamına ulaşmak için:

Dokümanı İncele (PDF of 2.72mb)

Güvenilir Yapay Zekâ

Yönetici özetini görüntülemek için:

Dokümanı İncele (PDF of 5.12mb)

İletişim

Oktay Aktolun

Oktay Aktolun

Risk, Süreç ve Teknoloji Hizmetleri Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6468

Mehmet Zeki Önal

Mehmet Zeki Önal

Bilgi Teknolojileri Risk ve Yönetişim Hizmetleri Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6042

Bizi takip edin