COP27’nin ardından

PwC olarak, sürdürülebilirlik taahhüdümüzü yerine getirmeye yönelik yaklaşımımızı güçlendirdik. Küresel ve yerel deneyimimiz ile teknolojiyi harmanlayarak, riskleri fark ederek, yeniden değerlendirerek, yeni fırsatları yakalayarak sürdürülebilirliği dönüşümün merkezine koyuyoruz. Uzun vadeli dayanıklılık ve daha iyi bir yarın inşa etmek için biz hazırız. Siz?

İklim değişikliğine uyum için şirketlerin atması gereken önemli adımlar

Dünya Ekonomik Forumu ile PwC’nin hazırladığı ortak rapor, iklim değişikliğinin etkileriyle ilgili riskleri ve fırsatları inceleyerek şirketlerin iklim değişikliğine uyum yaklaşımlarına yönelik bir sistem sunuyor. Sera gazı emisyonlarının azaltılması gibi önlemler şirketlerin iklim değişikliğiyle mücadelesinde kilit nokta olmayı sürdürüyor. Bununla birlikte, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik uyum planları, birçok şirket için beraberinde hâlen ekonomik güçlükler getiriyor. Şirketler, bu zorlukların üstesinden gelebilmek için iklim stratejilerini oluştururken üç temel noktaya odaklanmalı: değer zinciriyle bağlantılı olan tedarikçiler ile ortak çalışarak şirket dayanıklılığını artırmak, ekosistemlerin dayanıklılıklarını geliştirmesine yardımcı olan ürün, hizmet ve iş modellerini göz önüne alarak fırsatları değerlendirmek, çok paydaşlı çalışmalara katılarak iş birliği ile değişim yaratmak.

Net Sıfır Ekonomi Endeksi 2022: Küresel karbonsuzlaşma oranı son 12 ayda yavaşladı

Ekonomiyi ilgilendiren net sıfır hedefleri artmaya devam etmesine rağmen, karbonsuzlaşma konusundaki ilerleme son 12 ayda yavaşladı ve 2021’de küresel karbonsuzlaşma oranı, %0,5 ile on yılı aşkın süredir en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) emisyonları %43 azaltma hedefini belirlediği 2030 tarihi hızla yaklaşıyor. Analizimize göre ülkelerin bu hedefe ulaşabilmeleri için artık daha sıkı çalışmaları gerekiyor. 2030’a kadar GSYİH’deki beklenen artışı oluşturan küresel karbon yoğunluğuna baktığımızda, bu dönemde %77’lik bir düşüş görülmesi şart.

Ülkeler ve şirketler, karbonsuzlaşma girişimlerini ekonomik geleceklerinin merkezine koymak istiyorsa, önemli kararları alırken, ekonomik dalgalanmalar ve enerji fiyatlarının belirlenmesindeki zorlukları göz önüne almalı.

Küresel ESG Odaklı Ücret Araştırması: ESG ile bütünleşik ödüllendirme stratejileri

Şirketlerin, sürdürülebilir değer ortaya koymaları için ESG konusunu kurumsal stratejiye bütünleşik bir yaklaşımla ele alması gerektiği, artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Özellikle halka açık şirketler, ücretlendirme ve ödüllendirme stratejilerinin ESG hedefleri ile nasıl örtüşebileceği tartışmalarında iki konuya odaklanıyor: Yöneticilerin ücretleri ne olmalı ve paydaşlara fayda sağlama amacıyla hareket eden CEO’ların hissedarlara yönelik maddi yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde nasıl bir sorumluluk çerçevesi olmalı?

PwC’nin gerçekleştirdiği Küresel ESG Odaklı Ücret Araştırması, şirketlerin, ESG hedeflerinin ücretlere dâhil edilmesi için nasıl başarılı bir strateji oluşturabileceğine dair öneriler sunuyor.

İletişim

Evren Sezer

Evren Sezer

Sürdürülebilirlik Platform Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6468