ESG: Noktaları Birleştirmek

Yeni küresel stratejimiz #YeniDenklem ‘in kalbinde toplumda güven inşa etmek ve sürdürülebilir sonuçlar sağlamak yer alıyor. Bu iki önemli amacımızı birbirine bağlamak için yola çıktığımız ESG Bültenimizin 2. sayısı yayında.

ESG Bülteni Mart 2022

İklim Teknolojisi Durum Raporu 2021

İklim teknolojisi, sera gazı emisyonlarını azaltmaya odaklanan teknolojiler içeriyor: Terimin kapsamı, sera gazı emisyonları ile ilgili kullanılan çeşitli teknolojileri ve inovasyonları; ayrıca, bu teknoloji ve inovasyonların kullanıldığı sektörleri de kapsayacak şekilde, kasıtlı olarak geniş tutulmuş. İnsanoğlunun inovasyonla ilgili karşılaştığı en büyük zorluk belki de şu anda karşı karşıya olduğu zorluk, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak ve küresel sera gazı emisyonlarını yarıya indirmek. Bu dönüşüm için dünyanın yalnızca on yılı var.

PwC’nin bu yılki analizinde yatırımcıların, bu yeni varlık sınıfının hem iklime etkisini, hem de ticari getirisini nasıl güvence altına aldığı ve Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlama hedefine ulaşılmasına nasıl yardımcı olduğu inceleniyor.

2020 yılı İklim Teknolojisi Durum Raporunda, iklim dönüşümünün ibresini insanlığın lehine çevirmede önemli rolü olan iklim teknolojisi çözümlerinin, yatırımcıların giderek daha fazla ilgisini çektiği ortaya koyuluyor.

Çalışmaya dair önemli bulguları buradan okuyabilirsiniz

ESG Denetimi: Yöneticinin Rehberi

Giderek daha fazla paydaş, ESG konularını geleceğe açılan bir pencere olarak görmeye başlıyor ve net bir hiyerarşi ortaya çıkıyor. Önde gelen şirketler, ESG konularını işletme için bir zorunluluk olarak görüyor. Bu şirketler, riskleri yönetirken aynı zamanda da fırsatları değerlendiriyor. Kendi hikayelerini ve gelecek için vizyonlarını paylaşıyor; uzun vadeli başarıya ve süreç içinde değer yaratmaya kendilerini hazırlıyor. Onların gerisinde kalan şirketler ise hala ESG’yi formalite gereği yapılan hayır işleri gibi görüyor.

Şirket yönetim kurulları ESG denetiminde kendilerini nasıl geliştirebilirler?

Bir şirketin ESG stratejisi, organizasyonun çok büyük bir kısmına yayılarak birçok birimin ortak hedefler doğrultusunda çalışmasını ve genel iş stratejisiyle doğrudan ve yakından bağlantılı şekilde raporlama yapılmasını gerektiriyor. Birçok şirket, parçaları şimdi bir araya getirebiliyor. Güçlü bir ESG hikayesi yaratmak ve bunu hayata geçirmek için yönetim kurulunun sıkı denetimi şart.

Yönetim kurulunun ve komitelerinin ESG denetimiyle ilgili göz önünde tutması gereken bazı hususlar şunlar:

Yönetim kurulu:

Strateji: ESG’ye ilişkin riskler ve fırsatlar şirketin uzun vadeli stratejisine dahil edildi mi? Şirket, stratejinin bir parçası olarak konulan hedeflerin ve adımların tamamlanıp tamamlanmadığını nasıl takip ediyor ve ölçüyor?

Mesajlar: ESG ile ilgili mesajlar ve faaliyetler şirketin amacına ve paydaşların çıkarlarına uygun mu?

Risk Değerlendirmesi: Önemli ESG riskleri belirlenerek ERM’ye (Enterprise Risk Management) aktarıldı mı? Yönetim kurulu bu risklerin denetlenmesini yönetim kurulunun tamamına mı yoksa komitelere mi bıraktı?

Raporlama: Şirketin ESG ile ilgili raporlamalarında kullanılacak en iyi iletişim platformu hangisi?

Denetim komitesi

Raporlamalar: ESG ile ilgili hem nitel hem nicel raporlamalar yatırımcı düzeyinde mi? Şirket hangi ESG çerçevelerini ve/ya standartlarını kullanıyor?

Süreçler ve Kontroller: ESG raporlamalarının doğru, tutarlı ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamak için gereken süreç ve kontroller uygulanıyor mu?

Denetim ESG raporlamalarının güvenilir olmasını sağlamak için bağımsız denetim hizmeti alınması gerekir mi?

Ücret komitesi

Hesap verebilirlik ESG hedefleri ve adımları yönetimin ücret planlarına etkin bir şekilde yansıtıldı mı?

Yetenek ve kültür: : ESG stratejisini hayata geçirmek için yönetim nasıl organize oldu? Doğru insanlar ve doğru süreçler mevcut mu? Şirkette ESG çalışmalarını benimseyen bir kültür var mı?

Şirket yönetim kurullarının ESG denetiminde kendilerini nasıl geliştirebileceğine dair önerilerin bulunduğu çalışmaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Raporu incelemek için tıklayınız

İletişim

Evren Sezer

Evren Sezer

Sürdürülebilirlik Platform Lideri, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6468