ERP olarak da bilinen Kurumsal Kaynak Yönetimi (KKY) sistemlerinin geliştirilmesine yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından rekabet öncesi işbirliği proje çağrısı yayınlanmıştır. Çağrı kapsamında proje bazında 25 milyon TL’yi geçmeyecek şekilde hibe destek sağlanacak ve proje kapsamında 5746 sayılı Kanun kapsamında sağlanan vergisel destek ve teşviklerden de yararlanılabilecektir. Çağrıya başvuru için son tarih 30 Eylül 2021 olarak belirlenmiştir.
Kurumsal Kaynak Yönetimi (KKY) sistemlerinin geliştirilmesi, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, yönetsel kabiliyet kazanımı gibi etkileri ile işletmelerin verimliliklerine ve karlılıklarına doğrudan katkı sağlayan araçlar olup, dijital teknolojilerin gelişimi ve kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, işletmelerin rekabet avantajının korunabilmesi, güçlendirilebilmesi için, veriyi üreten, yöneten ve değere dönüştüren bir dijital yetkinliğe sahip olmaları Milli Teknoloji Hamlesinin temel öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, sanayi işletmelerinde KKY sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri (RİP) kapsamında işletmelerin veriye dayalı dijital dönüşümünde temel unsurlardan biri olan KKY alanında, yerli çözümlerin geliştirilmesini desteklemek hedefi ile 2021.01 Sayılı Kurumsal Kaynak Yönetimi Sistemleri Çağrısı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır.
Çağrı Konusu: Çağrı kapsamında, Kurumsal Kaynak Yönetimi (ERP) ürünlerinin açık kaynak kodlu olarak geliştirilmesine yönelik Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri desteklenecektir. Proje kapsamında geliştirilecek uygulamanın çekirdek fonksiyonları açık kaynak kodlu ve Türkiye’deki tüm kuruluşlar tarafından erişilebilir olacaktır.
Proje Ortaklığı:
Proje kapsamında en az iki tane Proje Ortağı olmalıdır. Proje faaliyetlerini yürütmek üzere en az biri işletme (3624 sayılı Kanun kapsamındaki Teknoloji Geliştirme Merkezleri ve 5746 sayılı Kanundan yararlanabilecek gerçek ve tüzel kişilikler) olmak şartıyla üniversiteler ve araştırma kuruluşları da proje ortağı olarak belirlenebilir.
Proje Ortaklarının haricinde geliştirilecek ürünün isterlerinin tanımlanması, sürecin takibi ve çıktının test edilmesi adına en az bir tane Kullanıcı kuruluşun projeye dahil edilmesi gerekmektedir. Söz konusu Kullanıcılardan en az birinin Büyük Ölçekli İşletme (KOBİ tanımı dışında) olması gerekmektedir.
Proje Bütçesi: Çağrı kapsamında, Proje Bütçesi asgari 10 Milyon TL olan projeler desteklenecektir. Proje Bütçesi için üst sınır bulunmamaktadır.
Destek Oranı ve Miktarı: Uygun görülen harcama kalemlerinin %50'si oranında hibe desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibe destek miktarı 25 Milyon TL'yi geçemez.
Son Başvuru Tarihi: Çağrı kapsamında, Proje Başvurularının en geç 30 Eylül 2021 tarihi sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir.
Proje Süresi: Çağrı kapsamında desteklenecek Projelere, Destek Sözleşmesinde belirlenecek proje başlangıç tarihinden itibaren en fazla 36 ay süre tanınır.
Programdan Yararlanma Koşulları: RİP kapsamında başvurusu yapılan projeler, aşağıdaki şartların tamamını taşıması halinde desteklenebilir:
a) Ar-Ge, yenilik veya tasarım projesi olması,
b) Türkiye’de yerleşik, en az biri gelir vergisi mükellefi (ticari kazanç yönünden) veya kurumlar vergisi mükellefi olmak üzere 2 veya daha fazla kuruluşun işbirliği ile yürütülecek olması,
c) Çağrı duyurusunda belirtilen alanlara yönelik olması,
ç) Çağrı duyurusunda belirtilen özel şartları taşıması,
d) Kamu kurum veya kuruluşları tarafından hibe desteği sağlanmamış olması,
e) Proje ortaklarından birinin toplam proje bütçesindeki payının %85’i geçmemiş olması.
Proje başvuruları https://rip.sanayi.gov.tr/ adresinden alınmaktadır.
İlgili çağrının duyurusuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. https://rip.sanayi.gov.tr/anasayfa/Home/CagriDuyurusu