18.04.2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 17.04.2020 tarih ve 7186 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı idari yapılanmasında bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir:
1. Mükellef Hakları Kurulu
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine eklenen 238/A maddesiyle Mükellef Hakları Kurulu kurulmuştur.
Kararnameye göre;
- Kurul, mükellef haklarının korunmasına yönelik temel ilke ve kuralları belirlemek, bu ilke ve kuralların benimsenmesi ve uygulanmasını sağlamak, mükellef haklarına yönelik başvuruları değerlendirmek ve Bakanlığa önerilerde bulunmak üzere kurulmuştur.
- Kurulun oluşumu, üyelerin seçimi, görevlendirilmesi ve görev süreleri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenecektir.
2. Risk Analizi Genel Müdürlüğü
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 219. maddesinde yapılan değişiklikle, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Risk Analizi Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
Yapılan düzenlemeye göre, Genel Müdürlüğün görev ve yetkilerinden bazıları aşağıda sayılmıştır:
- Vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetleri araştırmak, bunların önlenmesine yönelik risk analiz ve değerlendirme çalışmalarını gerçekleştirmek.
- Vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordinasyonu sağlamak.
- Risk analizi ve değerlendirme çalışmalarını, belirlenen plan ve programlar dâhilinde tanımlanan risk senaryoları, veri modellemeleri ve elektronik ortamdaki dâhil olmak üzere ilgili mevzuatına göre temin edilen her türlü bilgi, belge ve bunlara ilişkin her türlü ortamdaki kayıtlar üzerinden çeşitli analiz araçlarını kullanmak suretiyle gerçekleştirmek.
- Risk analizi ve değerlendirme çalışmalarına ait sonuçları raporlara bağlayarak gerekli önlemlerin alınmasını teminen bu raporları ilgili kurum ve kuruluşlara iletmek ve bu kurumlarca alınan önlemlerin sonuçlarını takip etmek, analiz etmek ve gerek görüldüğünde ilgili kurumlar ile paylaşmak.
- Risk analizi ve değerlendirme çalışmaları için ilgili kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine Bakanlık ve ilgili Bakanlığın veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yetkili organlarının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olarak birlikte belirleyeceği usul ve esaslar dâhilinde erişim sistemi kurmak, bu kurumlarla birlikte gerekli çalışmaları yürütmek.
3. Gelir Politikasının Belirlenmesi
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 217. maddesinde yapılan değişiklikle, Hazine ve Maliye Bakanlığının görev ve yetkilerinde değişiklik yapılmıştır.
Yapılan düzenlemeyle;
- Bakanlığın “gelir düzenlemelerine ilişkin çalışmalar yapma” görev ve yetkisi, “Devlet gelirleri politikasının plan, program, genel ekonomik politika ve stratejiler çerçevesinde oluşturulmasına ilişkin çalışmaların koordinasyonunu sağlamak, uygulamayı izlemek” olarak değiştirilmiş,
- Her türlü gelir işlemlerine ait mevzuatı hazırlama görev ve yetkisi kaldırılmış,
- Bakanlığın görev ve yetkilerine, vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetleri tespit etmek ve bunları önlemek amacıyla risk analizi yapmak görev ve yetkisi eklenmiştir.
4. Vergi Denetim Kurulunun Yapısında Değişiklik
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 228. maddesinde yapılan değişiklikle, Vergi Denetim Kurulu’nun yapısında bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan düzenlemelerle, grup başkanlıkları kaldırılarak, daire başkanlıklarının kurulması öngörülmüştür.
Kurulabilecek daire başkanlıkları şunlardır:
- Denetim Daire Başkanlığı
- Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanlığı
- Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı
- Sektörel Denetim Daire Başkanlığı.
5. Danışma Komisyonu
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 228. maddesinde yapılan değişiklikle, Vergi Denetim Kurulu bünyesinde Danışma Komisyonu kurulabilmesine olanak sağlanmıştır.
Düzenlemeye göre Danışma Komisyonu, Vergi inceleme görevlerinin yürütülmesinde uygulama birliğini sağlamak ve mevzuat hükümlerinin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkan tereddütlü hususları gidermek amacı çerçevesinde görev yapacaktır.
Danışma Komisyonunun oluşturulması ile çalışma usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir.
6. Gelir İdaresi Başkanlığı Görev ve Yetkileri
4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 137. maddesinde yapılan değişikliklerle, Gelir İdaresi Başkanlığının görevlerinde şu değişiklikler yapılmıştır:
- Devlet gelirleri politikasını uygulama görevi, Devlet gelirleri politikasının plan, program, genel ekonomik politika ve stratejiler çerçevesinde oluşturulmasına ilişkin çalışmalar yapmak ve Devlet gelirlerinin maliye politikalarıyla uyumlu şekilde tatbikini sağlamak olarak yeniden tanımlanmış,
- Devlet gelirleri politikasıyla ilgili mevzuat çalışmalarına katılma görevi, Devlet gelirlerine ilişkin mevzuatı hazırlamak ve gerekli koordinasyonu sağlamak, Devlet gelirlerine etkisi olan mevzuatı Devlet gelirleri, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek olarak yeniden belirlenmiş,
- Mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler alma görevi, mahallî idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı çalışmaları yapmak ve gerekli tedbirleri almak olarak yeniden düzenlenmiş,
- Gelir İdaresi Başkanlığına, uluslararası vergi ilişkileri ile ikili ve çok taraflı anlaşmalara ilişkin çalışmaları, gerekli koordinasyonu sağlayarak yürütme görevi verilmiştir.
Kararnameyle ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığında Gelir Bütçesi Daire Başkanlığı kurulmuş, bazı hizmet birimlerinin görev tanımlarında değişiklik yapılmıştır.
İlgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi metnine ulaşmak için tıklayınız