Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Kanun Yolundan Vazgeçme)

Vergi Bülteni 2020/14

Özet

7 Aralık 2019 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la yapılan “Kanun yolundan vazgeçme” düzenlemesine ilişkin açıklamaların yer aldığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

07.12.2019 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la “Kanun yolundan vazgeçme” adı altında yeni bir müessese ihdas edilmiştir.

Söz konusu düzenlemeye ilişkin açıklamaların yer aldığı 517 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 20.02.2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Tebliğde yer alan açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.

1. Düzenlemenin özeti

Düzenlemeye göre, vergi mahkemesince verilen istinaf yolu açık kararlar ile bölge idare mahkemesince verilen temyiz yolu açık kararlarda, söz konusu davalar için kanun yolundan vazgeçilmesi durumunda, vergi ve ceza tutarlarında, koşullara bağlı olarak belli oranda indirim yapılmaktadır. İndirim oranları ve ödenecek tutarlar aşağıda özetlenecektir.

Düzenlemeyle ayrıca, müessese çerçevesinde tahakkuk eden vergi ve/veya vergi cezalarının %80’inin, hesaplanacak gecikme faizi ile birlikte bu sürede tamamen ödenmesi şartıyla, vergi ve ceza tutarından %20 oranında indirim yapılması öngörülmüştür.

2. Kapsama giren kararlar

Vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan davalarda, vergi mahkemesince verilen istinaf yolu açık kararlar ile bölge idare mahkemesince verilen temyiz yolu açık kararlar (Danıştayın bozma kararı üzerine verilen kararlar hariç) kanun yolundan vazgeçme kapsamındadır.

Buna göre bir yargı kararının kanun yolundan vazgeçme kapsamında olması için;

  • Vergi/ceza ihbarnamesine karşı süresinde açılan dava sonucu verilen karar olması,
  • Vergi mahkemesince verilen karara karşı istinaf veya bölge idare mahkemesince verilen karara karşı temyiz yolunun açık olması,
  • Kararın Danıştayın bozma kararı üzerine verilmemiş olması

şartlarını birlikte taşıması gerekmektedir.

3. Yararlanma koşulları

Tebliğde yapılana açıklamaya göre, kanun yolundan vazgeçme müessesesinden yararlanabilmek için aşağıdaki koşlulların gerçekleşmesi gerekmektedir.

  • Kapsamda olan yargı kararının mahkemece mükellefe tebliği üzerine, mükellef için geçerli olan istinaf veya temyiz başvuru süresi içerisinde, kanun yolundan vazgeçildiğine ilişkin dilekçenin dava konusu edilen vergi/ceza ihbarnamesini düzenleyen vergi dairesine verilmesi
  • Kanun yolunun kullanılmasından vazgeçilen kararın mükellefe tebliğ edildiği tarihi gösteren belge (mahkemeden alınan belge, tebliğ tarihini gösteren tebligata ilişkin belge vs.) ile birlikte verilen karar örneğinin bu dilekçeye eklenmesi
  • Verilen dilekçede dava konusu vergi ve/veya vergi cezalarının tümü için kanun yolundan vazgeçildiğinin beyan edilmesi.

4. Düzenleme kapsamında tahakkuk edecek vergi ve/veya cezalar

Kanun yolundan vazgeçilmesi hâlinde, istinaf veya temyiz yolu kullanılmayan yargı kararına göre;

  • Konusu sadece vergi olan davalarda, bu verginin kaldırılması durumunda verginin %60’ı tahakkuk edecek, verginin kalan %40’ı terkin edilecek, bu verginin tasdik edilmesi durumunda ise verginin tamamı tahakkuk edecek,
  • Vergi ve buna bağlı vergi ziyaı cezasının kaldırılması durumunda, verginin %60’ı tahakkuk edecek, verginin kalan %40’ı ve vergi ziyaı cezasının tamamı terkin edilecek,
  • Vergi ve buna bağlı vergi ziyaı cezasının tasdik edilmesi durumunda, verginin tamamı ve vergi ziyaı cezasının %75’i tahakkuk edecek, vergi ziyaı cezasının kalan %25’i terkin edilecek,
  • Bağlı olduğu vergi aslı dava konusu yapılmayan veya Vergi usul Kanunu’nun 359. maddesinde yazılı fiillere iştirak nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kaldırılması durumunda, bu cezaların %25’i tahakkuk edecek, kalan %75’i terkin edilecek, bu kapsamdaki cezaların tasdik edilmesi hâlinde ise cezaların %75’i tahakkuk edecek, kalan %25’i terkin edilecektir.

Yargı mercilerince vergi ve/veya cezaların kısmen tasdik edilmesi kısmen kaldırılması durumunda da vergi ve/veya cezalar, tasdik edilen ve kaldırılan kısmına göre yukarıda yer verilen oranlarda tahakkuk edeceğinden tahakkuk edecek kısımlar dışında kalan tutarlar terkin edilecektir.

5. Ödeme ve süresinde ödemeye bağlı olarak yapılacak indirim

Yasal düzenleme gereği, kanun yolundan vazgeçme kapsamında tahakkuk eden tutarların tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Vadesinde ödenmeyen tutarlar için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacaktır.

Düzenlemeye göre, kanun yolundan vazgeçme kapsamında tahakkuk eden vergi ve cezaların %80’inin, hesaplanacak gecikme faizi ile birlikte bir ay içinde tamamen ödenmesi şartıyla vergi ve ceza tutarından %20 oranında indirim yapılacaktır. Bu durumda, gecikme faizi verginin indirimden sonra kalan %80’lik kısmı üzerinden hesaplanacaktır. Ancak, mahkeme kararında tasdik edilerek tahakkuk eden vergi tutarında bu indirim yapılmayacaktır.

İndirim hükmünden yararlanılabilmesi için dava konusu yapılan ve yukarıda özetlenen şekilde tahakkuk eden vergi ve vergi cezaları ile gecikme faizinin birlikte ve tamamen (indirilen kısımları hariç) süresinde ödenmesi şarttır. Ödemenin süresinde yapılmaması veya ödenmesi gereken gecikme faizi, vergi ve cezaların tamamı yerine bir kısmının ödenmesi durumunda, söz konusu indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

6. Diğer konular

Tebliğde ayrıca;

  • Kanun yolundan vazgeçme başvurusu üzerine vergi dairelerince yapılması gereken işlemler belirlenmiş,
  • Müessese kapsamında tahakkuk edecek ve kaldırılacak vergi ve cezalarala ilgili örneklere yer verilmiştir.

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 517)

İletişim

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin