16 Ekim 2020 tarihinde TBMM gündemine giren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bazı değişikliklerle kabul edilmiştir.
Kanun Teklifiyle, diğer bazı düzenlemeler yanında;
16.10.2020 tarihinde TBMM gündemine giren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bazı değişikliklerle kabul edilmiştir.
Teklifin TBMM gündemine giren halini inceleyenler için aşağıda Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikler özetlenecek, konunun bütünlüğü açısından daha sonra Teklifin vergilendirmeye ilişkin düzenlemelerinin son hali özetlenecektir.
A) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Yapılan Değişiklik ve Düzenlemeler
Kanun Teklifinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda şu değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır:
B) Teklifin Son Halinin Özeti
1. Kesinleşmiş Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması
Teklife TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenen 4 maddeyle, kesinleşmiş kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması önerilmiştir.
Teklife eklenen 4 maddeden;
ilişkindir. Önerilen düzenleme aşağıda özetlenmiştir.
a) Kapsam
i) Alacak Türleri Açısından
Teklife göre yeniden yapılandırma kapsamına;
girmektedir.
ii) Alacakların Dönemi Açısından
Kanun teklifinin kapsamına;
girmektedir.
Buna göre, 31.08.2020 tarihinden önceki dönemlere ve beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelerle ilgili uygulama aşağıdaki gibi olacaktır:
Kanun’un bu haliyle Kasım ayında yayımlanması durumunda 2019 takvim yılı ve önceki yıllara ilişkin vergilendirme dönemleri kapsama girmektedir.
Aylık beyannameli mükellefiyetler
Katma değer vergisi ve stopaj gelir vergisi gibi aylık beyannameli mükellefiyetlerde, Temmuz/2020 vergilendirme dönemi ve önceki dönemler kapsama girmekte, Ağustos/2020 vergilendirme dönemi ise kapsama girmemektedir.
2020 yılına ait olup, 31.08.2020 tarihinden önce tahakkuk eden diğer vergiler
Teklifte öngörülen düzenlemeye göre, 2020 yılına ilişkin olarak yıllık tahakkuk etmiş sayılan motorlu taşıtlar vergisi, yıllık harçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi gibi alacaklar Kanun’un kapsamına girecektir.
Vergi cezaları
Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarında, verginin ait olduğu dönem dikkate alınarak kapsama girip girmediği tespit edilecektir.
Bir vergi aslına bağlı olmayan cezalarda ise 31.08.2020 tarihinden (bu tarih dahil) önce yapılan tespitlere ilişkin olup olmadığına bakılacaktır.
Kanun Teklifinin kapsamına;
girmektedir.
b) Kesinleşmiş vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması
Teklifte yer alan düzenlemelere göre, Kanun’un yayımlandığı tarih itibariyle (bu tarih dahil);
ödenmesi halinde,
ödenmeyecektir.
Kesinleşmiş Alacaklarla İlgili Özet Tablo
Ödenecek Tutarlar |
Tahsilinden Vazgeçilen Tutarlar |
|
|
c) Yeniden Yapılandırma Prosedürü
Teklife göre kesinleşmiş alacakların yapılandırılması için 31.12.2020 tarihine kadar ilgili daireye yazılı olarak başvurulacak, yeniden yapılandırılan;
tarihine kadar ödenecektir.
d) Vergilerin Ödenmesi
Yukarıda özetlenen Kanun Teklifi kapsamında ortaya çıkacak vergilerin peşin veya taksitle ödenmesi konusunda borçluların tercih yapabilecekleri anlaşılmaktadır. Tercihini taksitler halinde ödemek yönünde kullananlara 36 aya kadar vade tanınacağı görülmektedir.
Teklife göre, hesaplanan tutarın ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi halinde;
Benzer şekilde, hesaplanan tutarların ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde;
Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde, taksitler ödeme süresine bağlı olarak belli bir katsayıyla artırılacaktır. Açıklanan artış katsayıları şöyledir:
2. Varlık Barışı Yeniden
Yaygın ifadesiyle varlık barışı, diğer adıyla kayıt dışı varlıkların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili son düzenleme 19.07.2019 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7186 sayılı Kanun’la yapılmıştı. Varlık barışı uygulaması ilk düzenlemeye göre 31.12.2019 tarihi itibariyle tamamlanacaktı ancak süreler Cumhurbaşkanı kararıyla altı ay uzatıldı. Sonunda 7186 sayılı Kanun kapsamında 30.06.2020 tarihine kadar; yurt dışı varlıkların banka ve aracı kurumlara bildirimi, yurt içi varlıkların vergi dairesine beyanı ve yurt dışı varlıkların bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde (dolayısıyla 30.06.2020 tarihinde bildirilen varlıkların 30.09.2020 tarihine kadar) Türkiye’ye getirilmesi mümkün oldu. Dolayısıyla son varlık barışı uygulamasının 30.09.2020 tarihinde sona erdiği söylenebilir.
Son varlık barışı uygulamasının tamamlanmasından 16 gün sonra TBMM’ye sunulan Kanun Teklifiyle yeni bir varlık barışı düzenlemesi önerilmektedir.
a) Düzenlemenin genel çerçevesi
Yeni varlık barışı, daha önce uygulanan 5811, 6486, 6736, 7143 ve 7186 sayılı Kanunlarla yapılan düzenlemelere bazı yönleriyle benzemekte, bazı yönleriyle de farklılaşmaktadır.
Teklifle, gerçek ve tüzel kişilere, yurt dışında ve yurt içinde bulunan varlıklarını kayda alma ve bazı avantajlardan ve ayrıcalıklardan yararlanma olanağı verilmektedir.
b) Kapsama giren varlıklar
Varlık barışı kapsamında yurda getirilecek veya kayda alınacak varlıklar şunlardır:
c) Varlığın yurt dışında veya yurt içinde bulunma tarihi
Teklife göre, varlığın geçmişte belli bir tarih itibariyle var olduğunu ispat etme zorunluluğu yoktur. Verilen süre içinde varlığın yurda getirilmesi veya kayda alınması koşulunun sağlanması yeterlidir.
d) Beyan veya bildirim zamanı
Teklife göre, getirilmesi önerilen avantajlardan yararlanabilmek için,
gerekmektedir.
e) Yurt dışındaki varlıkları yurda getirilmesi
Yurt dışında bulunan ve düzenleme kapsamında olan varlıkların, bildirim yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekmektedir.
f) Varlıkları yurda getirilmesi zorunlu olmayan durumlar
Kapsama giren yurt dışındaki varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve düzenlemenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 30.06.2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirilme şartı aranmayacaktır.
g) Yürürlük öncesi sermaye avansı olarak Türkiye’ye getirilen varlıklar
Teklife göre, düzenlemenin yürürlük tarihi itibarıyla yasal defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan kapsamdaki varlıkların düzenlemenin yürürlük tarihinden önce Türkiye'ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması hâlinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi şartıyla, düzenlemenin avantajlarından yararlanılması mümkündür.
h) Ödenecek vergi
Kanun Teklifinde hem yurt dışındaki hem de yurt içindeki varlıklar için herhangi bir vergi önerilmemektedir.
i) Kayda alınacak varlıkların elden çıkartılması
Teklifte, düzenleme kapsamında kayda alınan varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararların, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak dikkate alınmaması önerilmektedir.
j) Düzenlemeden yararlanmanın sağladığı avantajlar
Teklife göre, Varlık Barışından yararlanarak Türkiye’ye getirilen veya kayda alınan varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Ancak bu olanak, yurt dışındaki varlığın bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi şartıyla sağlanmaktadır.
3. Kurumlar Vergisi Oran İndirimi
Kanun Teklifiyle, payları Borsa İstanbul’da işlem görmek üzere en az %20 oranında ilk defa halka arz edilen şirketlerin, paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemi için 2 puan indirimli uygulanması öngörülmektedir.
Teklifte şu sektörler vergi oran indirimi kapsamı dışında bırakılmaktadır: Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri.
Teklifle ayrıca bütün kurumlar için kurumlar vergisi oranını beş puana kadar indirme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
Teklifte düzenlemenin 01.01.2021 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2021 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.
4. Şirketlerin kendi Hisselerini İktisabı
Kanun Teklifiyle, tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisselerini geri almaları durumunda yapılacak vergi uygulaması düzenlenmektedir.
Önerilen düzenlemeye göre, şirketlerin kendi paylarını satın almaları halinde, üç farklı durumda stopaj yoluyla vergileme önerilmektedir. Bunlar;
a) Sermaye azaltımı: Satın alınan payların sermaye azaltılarak itfası halinde, alım bedeliyle iptal edilen payların itibari değeri arasındaki fark tutar üzerinden, sermaye azaltımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarih itibariyle %15 kâr payı stopajı.
b) Zararlı elden çıkarma: Satın alınan payların satın alma bedelinin altında elden çıkarılması halinde, alım bedeliyle elden çıkarma bedeli arasındaki fark tutar üzerinden, elden çıkarma tarihi itibariyle % 15 kâr payı stopajı.
c) İki yıldan fazla süreyle elde tutma: Satın alınan payların, satın alma tarihinden itibaren iki yıl içinde elden çıkartılmaması veya sermaye azaltılarak itfa edilmemesi halinde, alım bedeliyle payların itibari değeri arasındaki fark tutar üzerinden, iktisap tarihinden itibaren iki tam yıllık sürenin son günü itibariyle %15 kâr payı stopajı.
Teklifte ayrıca;
önerilmektedir.
5. İhracata Destek Amaçlı Yeni Teşvik
Kanun Teklifiyle, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesine eklenecek bir hükümle, gerçek kişilerin mal ihracından elde ettikleri kazançlarının %50’sinin beyannamede bildirilen gelirlerden indirilmesine olanak sağlanmaktadır.
Teklife göre, teşvikten yararlanmak için, belirlenen hasılat ve istihdam koşullarının sağlanması gerekmektedir.
6. Kısmi Zamanlı Çalışanlara Gelir Vergisi ve Damga Vergisi İstisnası
Kanun Teklifiyle, tam zamanlı olarak çalışıyorken kısmi zamanlı çalışmayı kabul ederek 31.12.2020 tarihine kadar kısmi süreli olarak çalışmaya başlayan hizmet erbabına ödenen ücretlerin gelir vergisi ve damga vergisinden müstesna tutulması önerilmektedir.
İstisnadan yararlanabilmek için;
gerekmektedir.
Teklife göre, istisna uygulaması nedeniyle alınmayacak gelir vergisi her bir çalışan için aylık brüt asgari ücretin %10’unu aşamayacak, kısmi çalışmaya geçen çalışanların belirlenen vergi tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilecektir.
İstisna, oniki ayı geçmemek üzere, kısmi süreli olarak yeni istihdam edilen çalışanın çalışmaya devam ettiği sürece uygulanacak, gelir vergisinden istisna edilen ücretler, damga vergisinden de istisna olacaktır.
7. Başka Kanunlarda İstisna veya Muafiyetin Açıkça Yer Almadığı Durumda GVK Geçici Madde 67 Kapsamında Stopaj Uygulaması
Kanun Teklifiyle Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesinde yapılacak değişiklikle, maddenin uygulanma süresinin 31.12.2025 tarihine kadar uzatılması yanında;
önerilmektedir.
Madde gerekçesinde yer alan açıklamadan, diğer kanunlarda istisna veya muafiyetin;
açıklanmıştır.
8. Süre Uzatımları
Kanun Teklifiyle, vergi kanunlarında yer alan bazı geçici maddelerin süreleri uzatılmaktadır.
Uygulama süresi uzatılan düzenlemeler şunlardır:
İlgili Kanun |
Madde |
Düzenleme |
Uzatılması Önerilen Tarih |
Kurumlar Vergisi Kanunu |
Geçici madde 2 |
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 /5 ve geçici 67. maddesi kapsamında kesinti suretiyle vergilendirilmiş kazanç ve iratlar nedeniyle iktisadi işletme oluşmayacağına ilişkin düzenleme. |
31.12.2025 |
Kurumlar Vergisi Kanunu |
Geçici madde 2 |
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim yapan mesleki ve teknik eğitim okullarındaki atölye ve uygulama birimleri ile anaokulu, kreş, çıraklık ve halk eğitim merkezlerindeki uygulama birimlerine bağlı döner sermaye işletmelerinin elde ettikleri gelirler nedeniyle iktisadi işletme oluşmayacağına ilişkin düzenleme. |
31.12.2025 |
Katma Değer Vergisi Kanunu |
Geçici madde 17 |
Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapılabilmesine yönelik düzenleme. |
31.12.2025 |
Katma Değer Vergisi Kanunu |
Geçici madde 23 |
Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasında uygulanan katma değer vergisi istisnasına ilişkin düzenleme |
31.12.2023 |
6111 sayılı Kanun |
Geçici madde 16 |
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamında Proje Koordinasyon birimine yapılacak teslim ve hizmetlere uygulanan katma değer vergisi istisnasına ilişkin düzenleme |
31.12.2025 |
7194 sayılı Kanun |
Madde 52/1-b |
Konaklama vergisinin yürürlük tarihine ilişkin düzenleme |
01.01.2022 |
Gelir Vergisi Kanunu |
Geçici madde 67 |
Menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkartılması ve elde tutma sürecinde elde edilen gelirler ile faiz ve benzeri bazı gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme |
31.12.2025 |
Gelir Vergisi Kanunu |
Geçici madde 68 |
Jokeyler, jokey yamakları ve antrenörlerinin ücretlerinin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme |
31.12.2025 |
Bu bülten hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki kişilerle temasa geçebilirsiniz.