Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı (Seri No: 18)

Vergi Bülteni 2021/9

Özet

17 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7256 sayılı Kanun’la Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili olarak hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanmıştır.

11.11.2020 tarihli ve 7256 sayılı Kanun’la Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili olarak hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlanmıştır.

Başkanlık, söz konusu Taslağa ilişkin görüş ve önerilerin 29.01.2021 tarihine kadar kendilerine iletilebileceğini duyurmuştur.

Tebliğ Taslağında yer alan bazı açıklama ve düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

1.  Şirketlerinin kendi hisselerini iktisap etmesi halinde vergileme

7256 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yapılan düzenlemeyle, tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarının;

  • Sermaye azaltımı yoluyla itfa edilmesi,
  • İktisap bedelinin altında bir bedelle satılması ve
  • İktisap tarihinden itibaren iki yıl süreyle elde tutulması

halinde, %15 oranında vergi kesintisi uygulanması öngörülmüştür.

Yayımlanan Tebliğ Taslağında bu düzenlemeye ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Tebliğ Taslağında şu açıklamalar özellikle dikkat çekmektedir.

  • Yeni düzenleme, tam mükellef sermaye şirketlerinin 17.11.2020 tarihinden itibaren iktisap ettikleri kendi hisse senetleri ve ortaklık payları açısından uygulanacaktır. Dolayısıyla, bu tarihten önce iktisap edilen hisse senetleri veya ortaklık payları için yeni düzenleme uygulanmayacaktır.
  • Tam mükellef sermaye şirketlerinin kendi hisse senetlerini ve ortaklık paylarını iktisap ettikleri tarih itibariyle herhangi bir vergilendirme işlemi yoktur. Bu tarih itibariyle şirketlerin kendi hisse senedi veya ortaklık payı alımlarına ilişkin kayıt gerçekleştirilecek ve bunun dışında kendi hissesini veya ortaklık payını satın alan şirket açısından Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre herhangi bir vergi kesintisi söz konusu olmayacaktır.
  • Kendi hisse senetlerini veya ortaklık paylarını iktisap eden şirkete hisse senedini veya ortaklık payını satan gerçek ya da tüzel kişinin hukuki niteliğine göre genel hükümler çerçevesinde vergilendirme yapılacaktır. Bu çerçevede, satış yapan kurum elde ettiği satış kazancı için, şartları taşıması halinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan istisnadan faydalanabilecektir.
  • Kendi hisse senedini veya ortaklık payını iktisap eden şirket, bu hisse senetleri veya ortaklık paylarını iki yıl içinde zararlı olarak elden çıkartması durumunda, kendi hisse senetlerinin iktisabında veya satışında transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümlerine göre eleştiri konusu yapılacak bir durum bulunmaması kaydıyla, söz konusu zarar tutarını kurum kazancının tespitinde dikkate alabilecektir. Açık olmamakla birlikte, Tebliğ Taslağında yer alan bu açıklamanın iki yıl içinde elden çıkartılan hisseler ve ortaklık payları için yapıldığı anlaşılmaktadır.
  • Tam mükellef sermaye şirketlerince iktisap edilen kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarının, iktisap bedelinin üzerinde bir bedelle elden çıkarılması halinde satış kazancının tamamı kurum kazancına dahil edilerek genel hükümlere göre vergilendirilecektir. Açık olmamakla birlikte, Tebliğ Taslağında yer alan bu açıklamanın da iki yıl içinde elden çıkartılan hisseler ve ortaklık payları için yapıldığı anlaşılmaktadır. İki yıldan uzun üre elde tutulan hisse senetleri ve ortaklık paylarının elden çıkartılmasından doğan kazançlar için Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan istisnadan yararlanılıp yararlanılmayacağına ilişkin bir açıklamaya yer verilmemiştir.
  • Yeni düzenleme çerçevesinde ödenen verginin herhangi bir vergiden mahsubu, iadesi veya gider yazılması mümkün değildir.

2.  İlk defa halka açılan şirketlerde kurumlar vergisi oranı

7256 sayılı Kanun’la, payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarına kurumlar vergisi oranının 2 puan indirimli olarak uygulaması öngörülmüştür.

Tebliğ Taslağında bu düzenlemeye ilişkin açıklamalar yapılmış, konuya ilişkin örneklere yer verilmiştir.

Tebliğ Taslağında şu açıklamalar özellikle dikkat çekmektedir.

  • İndirimli oran uygulamasından yararlanılabilmesi için, payların Borsa İstanbul’da 17.11.2020 tarihinden sonra ilk defa halka arz ediliyor olması ve en az %20 oranında halka arzın gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • İndirimli oran uygulaması, ilk defa halka arzın gerçekleştiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemi boyunca elde edilecek kurum kazançlarına uygulanacaktır. Ancak, indirimli oran uygulamasından yararlanılabilmesi için en az %20 oranındaki halka açıklığın ilk defa halka arzın gerçekleştiği hesap döneminden itibaren beş hesap dönemi boyunca korunması gerekmektedir. Bu şartın ihlal edilmesi halinde indirimli vergi oranı uygulaması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecektir.
  • İndirimli orandan yararlanan kurumların ilk defa halka arzın gerçekleştiği hesap döneminden itibaren beş hesap dönemi içerisinde tasfiyeye girmeleri veya devir ya da tam bölünme yoluyla infisah etmeleri halinde indirimli vergi oranı uygulaması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte ödenecektir.

İlgili Tebliğ Taslağı metnine ulaşmak için tıklayınız

İletişim

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin