12.01.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 318 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 14.10.2021 tarih ve 7338 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen ve sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getiren düzenlemeye ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapılmıştır.
1. Yasal düzenleme
7338 sayılı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen mükerrer 20/B maddesiyle, sosyal içerik üreticilerinin sosyal paylaşım ağları üzerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin, elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazanları gelir vergisinden istisna tutulmuştur.
Yapılan düzenlemeyle;
- İstisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şartı getirilmiş,
- Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanun’un 98 ve 119. maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü tutulmuş,
- Madde kapsamındaki kazançları toplamı 103. maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini maddede belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenlerin istisnadan faydalanmamaları öngörülmüştür.
Öte yandan, bu düzenleme kapsamında vergilenen kazançlara konu teslim ve hizmetler katma değer vergisinden de istisna edilmiştir.
Düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Düzenlemeyle ilgili olarak tebliğde yapılan açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.
2. İstisnadan yararlanabilecek olanlar, yararlanma koşulları ve istisna uygulaması
Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasından yararlanabilecek olanlar, yararlanma koşulları ve istisna uygulamasına ilişkin olarak 318 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalardan önemli görülen bazıları aşağıda özetlenmiştir.
- İstisnadan, tam veya dar mükellef olunmasına bakılmaksızın, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilir.
- İstisnadan yararlanabilmek için mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Tebliğ ekinde örneği yer alan İstisna Belgesini almaları gerekmektedir.
- Alınan istisna belgeleri, düzenleme kapsamında istisna edilen faaliyetlerle ilgili hasılatın tahsil edileceği banka hesaplarının açılışında kullanılacaktır.
- Bankalar nezdinde yeni hesap açılması halinde hesap açılış tarihinden itibaren, mevcut hesabın kullanılacak olması halinde ise mevcut hesabın bu amaçla kullanılacağına dair istisna belgesinin bankaya ibraz tarihinden itibaren bir ay içerisinde banka hesaplarına ilişkin bilgilerin (banka adı, banka şubesi, iban numarası) bir ay içinde bağlı bulunulan vergi dairesine yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.
- İstisnadan yararlanabilmek için istisna kapsamındaki faaliyetlerden elde edilen hasılat toplamının gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması gerekmektedir. Bu tutar 2022 yılı için 880.000 liradır.
- İstisna koşullarının varlığı halinde, istisna kapsamındaki faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil edilmeyecektir.
- İstisna koşullarının sağlanamaması durumunda, koşulların ihlal edildiği yıl için söz konusu istisnadan yararlanamayacak, bu kapsamda elde edilen kazançların tamamı yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir.
- İstisna şartlarının ihlali nedeniyle yıllık beyanname verilmesi durumunda, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde sayılan giderler ile 89. maddesinde yer alan indirimlerin beyannamede beyan edilen gelirden indirim konusu yapılması, söz konusu giderlerin tevsiki koşuluyla mümkündür.
3. Bankalar tarafından yapılacak işlemler ve tevkifat uygulaması
Genel Tebliğde yapılan açıklamalara göre;
- İstisna belgesi, istisna gelir sahiplerinin istisna kapsamındaki faaliyetlerinden elde ettikleri hasılatın yatırılacağı hesap açılışında kullanılmak üzere bankalara ibraz edilecektir. Açılacak hesap/hesaplar münhasıran istisna kapsamındaki hasılatın tahsili için kullanılacaktır.
- Bankalar, aktarım tarihi itibarıyla gelir vergisi tevkifatı yapacaklar ve tevkif edilen vergileri, muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyeceklerdir.
- Açılan hesaplara döviz cinsinden bedellerin yatırılması durumunda, hesaba yatırılan döviz bedellerinin aktarım tarihindeki kur (işlem tarihindeki döviz alış kuru) Türk lirası karşılıkları dikkate alınmak suretiyle tevkifat matrahı tespit olunacaktır.
- Bir takvim yılında elde edilen hasılatın Kanunda öngörülen tutarı aşması durumunda da bankalarca hesaba aktarılan tutarlar üzerinden tevkifat yapılmaya devam edilecektir. Dolayısıyla bankaların, Kanunda öngörülen tutarı aşıp aşmadığının kontrolü yönünde bir sorumlulukları bulunmamaktadır.
4. İstisnadan faydalananların defter ve belge yükümlülükleri
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinde yer alan yetkisini kullanarak, düzenleme kapsamında gelir edip istisnadan yararlananların, yıl içindeki kazançları toplamının istisna sınırını aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunluluklarının kaldırmıştır. Tebliğde yapılan düzenlemeye göre;
- İstisna edilen faaliyetlerin yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı yönünden başka faaliyetlerinin bulunması halinde, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunlulukları devam etmektedir.
- Başkaca faaliyetleri nedeniyle mükellefiyeti bulunan ve defter tutan mükelleflerin, istisna kapsamında bulunan ve bulunmayan faaliyetlerine ilişkin hasılat, maliyet ve gider unsurlarının ayrı ayrı izlenmesi, istisna kapsamındaki faaliyete ilişkin hasılat, maliyet ve gider unsurlarının, diğer faaliyetlerle ilişkilendirilmemesi ve kayıtlarının da bu ayrımı sağlayacak şekilde tutulması gerekmektedir.
- Mevcut istisna uygulaması kapsamında icra edilen faaliyet ile bu kapsama girmeyen işlerin birlikte yapılması halinde müşterek genel giderler, bu faaliyetler ile ilgili olarak cari yılda oluşan hasılatın toplam hasılat içindeki oranı dikkate alınarak dağıtılacaktır. Bu dağıtım sonucunda müşterek genel giderlerden istisna kapsamındaki faaliyete düşen pay, diğer faaliyetlere ilişkin vergiye tabi kazancın ve matrahın tespitinde dikkate alınmayacaktır.
- İstisnadan yararlananların, faaliyetlerine ilişkin olarak adlarına düzenlenen belgeler ile yapmış oldukları giderlere, satın aldıkları mal ve hizmetlere ilişkin belgeleri saklamaları zorunludur.
- Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, mezkûr madde kapsamında kazançları istisna edilen faaliyetlerde bulunanlara yapılan ödemelerin tamamının gider pusulası ile belgelendirilmesi esas olmakla birlikte, münhasıran bu ödemelere ilişkin olmak üzere gider pusulasında bulunması gereken bilgileri (imza hariç) ihtiva eden banka dekontları gider pusulası yerine geçebilecektir.
5. Diğer açıklamalar
Tebliğde ayrıca;
- İstisna uygulamasında esas alınan kavramlar tanımlanmış,
- İstisna koşullarının kaybedilmesi durumunda, istisnadan yararlanılamayan dönemler için geçici vergi uygulaması, gelir sahibinin başka geliri bulunup bulunmamasına bağlı olarak açıklanmış,
- İstisna kapsamındaki gelirin ayni olarak tahsilinde uygulama açıklanmış,
- İstisna kapsamındaki gelirler sayılmış,
- Takvim yılı içerisinde istisnadan faydalanmak veya istisnadan vazgeçmek isteyen mükelleflerin durumu açıklanmış,
- İstisna şartlarını sağlamadığı tespit edilenler hakkında yapılacak uygulama belirlenmiştir.
İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.