Vergi uygulamalarıyla ilgili olarak son dönemde verilen bazı özelgeler.
Teşvik belgesinin revize edilmesi durumunda, belge kapsamındaki bütün harcamalara revize edilmiş yatırıma katkı oranı esas alınarak indirimli oran uygulanabilir mi?
07.11.2022 tarih ve 24393 sayılı özelge)
Yatırım teşvik belgesi revize edilerek vergi indirim oranı ve yatırıma katkı oranının artırılması durumunda, revize tarihinden sonraki dönemlere ilişkin (bu tarihin içinde bulunduğu geçici vergilendirme dönemi dahil) olmak üzere verilecek geçici ve yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinde, teşvik belgesi kapsamındaki (revize öncesi olanlar dahil) tüm harcamalara, revize edilmiş yatırıma katkı oranı esas alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün bulunmaktadır.
Tasfiye ve tasfiyeden vazgeçilmesi halinde kurumlar vergisi beyannameleri ne zaman verilir?
(08.11.2022 tarih ve 1304864 sayılı özelge)
01.10.2019 tarihi itibariyle tasfiyeye giren şirketin, 01.01.2019-30.09.2019 tasfiye öncesi kıst dönem beyannamesini takip eden dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar (29.03.2019 tarihli ve 115 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri gereğince 31.01.2020 tarihine kadar), 01.10.2019-31.12.2019 tasfiye dönemi beyannamesinin ise 30 Nisan 2020 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, tasfiyeden 28.01.2020 tarihinde vazgeçilmesi nedeniyle, tasfiyeden vazgeçme kararının alındığı dönem başı itibariyle, başka bir deyişle 01.01.2020 tarihinden itibaren normal beyan dönemine geçileceğinden 2020 hesap dönemi kurumlar vergisi beyannamesinin 30 Nisan 2021 tarihinde verilmesi gerekmektedir.
Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yapılan prototip harcamaları indirime konu edilebilir mi?
(08.11.2022 tarih ve 1304980 sayılı özelge)
5746 sayılı Kanun çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan Ar-Ge merkezi bünyesinde yürütülen, herhangi bir kamu kurumu tarafından desteklenmeyen ve şirket kaynakları ile finanse edilen projeler kapsamındaki prototip geliştirme faaliyetlerine ilişkin harcamaların (personel giderleri, ilk madde ve malzeme giderleri ve dışarıdan sağlanan fayda ve hizmet alımı giderleri) ilgili Yönetmelik ve Genel Tebliğdeki açıklamalar çerçevesinde Ar-Ge indirimine konu edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler kapsamındaki prototip geliştirme faaliyeti ile ilgili olarak sağlanan ve özel bir fon hesabında izlenen hibe desteğinin kurum kazancının tespitinde gelir olarak dikkate alınması söz konusu olmadığından, bu destekten karşılanan prototip geliştirme faaliyetlerine ilişkin harcamaların (personel giderleri, ilk madde ve malzeme giderleri ve dışarıdan sağlanan fayda ve hizmet alımı giderleri) Ar-Ge indirimine konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Teknokentte tasarlanan internet sitesinde reklam yayınlanması hizmetinden elde edilen kazanç kurumlar vergisinden müstesna mıdır?
(08.11.2022 tarih ve 131503 sayılı özelge)
Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Şirket tarafından tasarlanan eğitim içerikli internet sitesinde reklam yayımlanması hizmeti karşılığında elde edilen kazanç, Ar-Ge ve yazılım faaliyetlerinden elde edilen kazanç olarak değerlendirilemeyeceğinden, söz konusu kazancın kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün değildir.
İş kazalarına karşı personelin sigorta ettirilmesi amacıyla yapılan ödemeler ile iş kazası geçiren personelin hastane masrafları gider kaydedilebilir mi?
(14.11.2022 tarih ve 122038 sayılı özelge)
Çalışanlar adına yaptırılan grup ferdi kaza sigorta poliçeleri için ödenen bedeller ücret kapsamında olduğundan, söz konusu poliçe bedellerinin öncelikle ücretin matrahına ilave edilerek Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrası gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılmak suretiyle vergilendirilmesi ve aynı Kanun’un 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi çerçevesinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
İş yeri için yaptırılan yangın, deprem ve doğal afetlere yönelik sigorta poliçe bedelleri aynı Kanun’un 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi çerçevesinde gider olarak dikkate alınabilir.
İş kazası geçirmesi nedeniyle hastanede tedavi edilmesi zarureti olan personelin, tedavi masraflarının (sigorta şirketi tarafından karşılananlar hariç) şirket tarafından karşılanması ve şirket adına düzenlenecek belgelerle tevsik edilmesi kaydıyla, ücret ile ilişkilendirilmeksizin Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca doğrudan gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Yurt dışında yerleşik firmadan alınan reklam hizmeti gider yazılabilir mi? Ekstre ile belgelendirilebilir mi?
(30.12.2022 tarih ve 1561466 sayılı özelge)
Reklam harcamalarının, işin mahiyeti ve genişliğiyle uygun olması, kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması, giderlerin keyfi olmaması ve Vergi Usul Kanunu’na göre tevsik edici belgelerle tevsik edilmesi halinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
Reklam hizmeti alınan yurt dışında mukim kuruluşun, ülkemizde mükellefiyetinin tesis edilmesinin gerekli olduğu durumda, birinci sınıf tüccarlara ilişkin defter tutma ve belge düzenleme yükümlülüklerinin, bu mükellefler tarafından genel hükümler çerçevesinde, yerine getirilmesi gerekmekte olup, bu halde ekstrenin Vergi Usul Kanunu uygulamasında kayıtların tevsikinde, tevsik edici belge olarak kabul edilmeyecektir.
Mükellefin aldığı hizmet karşılığında ödemede bulunduğu yurt dışında mukim kuruluşun, ülkemizde mükellefiyetinin tesis edilmesinin gerekmediği durumlarda ise yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan hizmet karşılığında ödemede bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin yaptıkları ödemelerin Vergi Usul Kanunu’nun 229 ve izleyen maddelerinde belirtilen fatura veya fatura yerine geçen belge veya ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge ile tevsik edilmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla, bu halde, ekstrenin kayıtların tevsikinde, tevsik edici belge olarak kabulü için ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge mahiyetinde olmasına bağlı bulunmaktadır.
İş kazası sonucu mahkeme kararına istinaden ödenen tazminat gider yazılabilir mi?
(30.12.2022 tarih ve 157740 sayılı özelge)
Ödenen tazminatların gider yazılabilmesi için, işle ilgili olması ve sözleşmeye, ilama veya kanun emrine bağlı bulunması şarttır. Ancak, kurumlarca işle ilgili ödenen tazminatlar, sözleşmeye, ilama veya kanun emrine bağlı bulunsa dahi, kurumların, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının kusurundan kaynaklanması halinde gider olarak yazılamamaktadır.
Özelge talep formu ekindeki İş Mahkemesinin gerekçeli kararının incelenmesinden, söz konusu iş kazası nedeniyle davacı işçinin maluliyetinin %15,2 olduğu, kazanın oluşumunda şirketin %70, davacı işçinin %30 oranında kusurlu olduğunun anlaşıldığı ve şirketin tazminat ödemesine hükmedildiği anlaşılmıştır.
Bu çerçevede, 12.01.2017 tarihinde işyerinde gerçekleşen iş kazası sonucu yaralanan işçiye, yukarıda belirtilen mahkeme kararına göre şirketin kusur oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanarak ödenen tazminat, yasal faiz ve harç bedellerinin tamamının, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi uyarınca kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde yürütülen projenin şirketin fabrika binasında seri üretiminin yapılması durumunda elde edilen kazanç dolayısıyla istisnadan yararlanılabilir mi?
(22.12.2022 tarih ve 1521009 sayılı özelge)
Teknoloji geliştirme bölgesinde yürütülen yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetleri dolayısıyla elde edilen kazançlar 31.12.2028 tarihine kadar kurumlar vergisinden istisnadır. Ancak, teknoloji geliştirme bölgesi dışında gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen kazançlar, yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilmiş olsa dahi istisnadan yararlanılamayacağından, teknoloji geliştirme bölgesi dışında yapılan üretim dolayısıyla kurumlar vergisi istisnasından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
Şirket ortağı Sanayi Odasına ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifasında kurumlar vergisi ve katma değer vergisi uygulaması nasıl olacaktır?
(23.12.2022 tarih ve 88561 sayılı özelge)
Şirketin %98 ortağı olan Sanayi Odasına yapılan ayni ve nakdi ödemeler, gider olarak kabul edilmeyeceği gibi bağış ve yardım kapsamında da değerlendirilemez. Bu bağlamda, adı geçen Oda için yapılan tadilat ve tamirat işleri karşılığı ödemeler ile satın alınarak Oda'ya bedelsiz verilen demirbaş ve teçhizat bedelinin, kâr payı dağıtımı olarak kabul edilerek Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin 6/b-i bendine göre vergi kesintisine tabi tutulması gerekmektedir.
Öte yandan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü için yapılan tadilat ve tamirat işleri karşılığı yapılan ödemeler ile satın alınarak anılan Müdürlüğe bedelsiz olarak teslim edilen demirbaş ve teçhizat bedelinin, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü gereğince beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek ve o yıla ilişkin kurum kazancının %5'ini aşmamak şartıyla indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Seyahat acentelerinin taşımacılık hizmetinde kullandığı binek otomobillerinin kira ödemeleri ve genel giderleri kısıtlamaya tabi midir?
(19.12.2022 tarih ve 591771 sayılı özelge)
Şirket faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla kiralama yolu ile edinilen taşıtların 311 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 12. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "binek otomobil" tanımına uyması durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan "Seyahat Acentesi İşletme Belgesi" ile seyahat acentesi olarak yapılan taşımacılık (transfer) faaliyeti "kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi" kapsamında değerlendirileceğinden, bu faaliyetlerde kullanılan binek otomobillere ilişkin giderlerin, gider kısıtlamasına tabi tutulmaması mümkün bulunmaktadır.
Diğer taraftan, binek otomobil kapsamda değerlendirilmeyen ticari taşıtlara ilişkin giderlerin ise herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın tamamının, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi hükmü uyarınca kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.
Sermaye artışından gelen nakitle teşvik belgeli yatırım yapılması durumunda, ilave indirimden ne kadar süre yararlanılabilir?
(19.12.2022 tarih ve 1500152 sayılı özelge)
Nakden artırılan sermayenin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizat alımında kullanılan kısmına ilişkin olarak ilave 25 puan uygulamasından, (diğer şartların da sağlanması kaydıyla) nakdi sermaye indiriminden yararlanılan tüm dönemler için faydalanılması mümkündür.
Sat-kirala-geri al işlemi ile finansal kiralama şirketine satılan gayrimenkule İmar Kanunu kapsamında yapılan eklentiler, kurumlar vergisi istisnasını etkiler mi?
(16.12.2022 tarih ve 673941 sayılı özelge)
Şirketin aktifinde kayıtlı olan taşınmazın Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu hükümlerine uygun olarak sat-kirala-geri al yöntemi ile satılması ve fiilen kiracısı konumunda bulunduğu binaya yapmış olduğu eklentilerle birlikte sözleşme süresinin sonunda devrinde; 2018 yılında yapı kayıt belgesi alınması amacıyla İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi kapsamında başvuru konusu edilen eklentilerin de taşınmazda fiilen mevcut olması, sözleşme süresinin sonunda finansal kiralama konusu taşınmazın aynı eklentilerle birlikte şirket adına tescil edilmesi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde yer alan diğer şartların da sağlanması kaydıyla anılan istisna hükümlerinden yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
Satış ofisinin satışında kurumlar vergisi ve KDV istisnası uygulanabilir mi?
(16.12.2022 tarih ve 1492390 sayılı özelge)
Taşınmaz ticareti ile uğraşan şirketin tapuda arsa olarak kayıtlı olan taşınmazının, üzerindeki satış ofisi ile birlikte satışından elde edeceği kazancın, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında kurumlar vergisinden istisna edilmesi mümkün değildir.
Öte yandan, söz konusu taşınmazın, üzerindeki satış ofisi ile birlikte satışı işleminde, KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesinde yer alan istisna hükmünün uygulanması da mümkün olmayıp %8 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
Dış ticaret sermaye şirketi ve sektörel dış ticaret şirketi unvanlarına sahip olmayan ancak faaliyet konusu başka şirketlerin ürettiği ürünlerin yurt dışına satışına aracılık etmek olan şirket finansman gider kısıtlamasına tabi midir?
(15.12.2022 tarih ve 1490564 sayılı özelge)
Finansman gider kısıtlaması uygulamasına yönelik açıklamaların yer aldığı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde, faaliyetlerinin niteliği gereği ve Ticaret Bakanlığından izin almak suretiyle faaliyette bulunan dış ticaret sermaye şirketi veya sektörel dış ticaret şirketlerinin aracılı ihracat sözleşmeleri kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla finansman gider kısıtlamasına tabi olmayacağı belirtildiğinden, bu statüyü haiz olmayan şirket nezdinde finansman gider kısıtlamasının uygulanması gerekmektedir.
Alınan sipariş avansları hesabına ilişkin kambiyo zararı finansman gider kısıtlamasına tabi midir?
(08.12.2022 tarih ve 573035 sayılı özelge)
Bir gider veya maliyet unsurunun finansman gider kısıtlaması uygulamasına konu olabilmesi için, bu unsurların yabancı kaynak kullanımına ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekir.
Alınan sipariş avansları, gelecekte yapılacak bazı mal ve hizmet teslimleri karşılığında peşin alınan değerleri ifade etmektedir. Avanslar, sipariş yöntemi ile mal alan işletmenin, sipariş ettikleri iktisadi değerlerin üretiminde üretici işletmeye finansman imkânı sağlamak amacıyla verilebileceği gibi, satış fiyatını düşük tutmak veya satış garantisi sağlamak amacıyla da verilebilmektedir. Avanslar hangi amaçla verilirse verilsin işletmeye finansman imkânı sağladığı açıktır. Dolayısıyla alınan sipariş avanslarının işletme için bir borç niteliğinde kabul edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, bilançonun "Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar" bölümünde yer alan "Alınan Sipariş Avansları" hesabına ilişkin kambiyo zararının finansman gider kısıtlamasında dikkate alınması gerekmektedir
Yurt dışında bir kısmı bozulan ve düşük bedelle satılan ürün gider yazılabilir mi?
(06.12.2022 tarih ve 308822 sayılı özelge)
İhraç edilen meyvelerin yurtdışındaki firma tarafından teslim alınana kadar geçen süreçte niteliğinin bozulması nedeniyle ihracat aşamasındaki fatura bedelinin altında bir bedelle satıldığının, Vergi Usul Kanunu hükümleri gereğince tevsik edilmesi halinde, tahsil edilemeyen fark tutarın ilgili dönem kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.
Üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların vesikalara dayanılarak tevsik edilmesi esas olduğundan, somut olaya ilişkin olarak, malların kalitesinde hata olduğu gerekçesiyle bedelin eksik tahsil edilmiş olması durumunda, söz konusu bedele ilişkin olarak yurt dışındaki firmanın kendi ülkesi mevzuatına göre fatura düzenlemesi veya bunun mümkün olmaması halinde kendi ülke mevzuatına göre geçerli olması ve bu durumun gerektiğinde ispatı şartıyla düzenleyeceği bir belgenin kayıtların tevsiki açısından ispat edici belge olarak kullanılması gerekmektedir..
Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemide istihdam edilen doktor ve sağlık memuru ücretleri gelir vergisinden istisna mıdır?
(21.12.2022 tarih ve 595571 sayılı özelge)
Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilen gemide sağlık hizmeti sözleşmesi kapsamında çalışan personele fiilen gemide çalıştıkları süre boyunca ödenen ücretlerin, 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Serbest meslek erbabının başka bir ilde müvekkiline gittiğinde kalmak üzere kiraladığı dairenin kira bedeli gider olarak dikkate alınabilir mi?
(19.12.2022 tarih ve 304353 sayılı özelge)
Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin, seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderlerinin, serbest meslek kazancının elde edilmesi ve idamesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip bulunması halinde, serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Buna göre; başka bir ilde faaliyet gösteren bir müvekkil için haftanın belirli günlerinde gidildiğinde konaklamak üzere kiralanan stüdyo tipi dairenin, iş dışında kişisel ihtiyaçlar için de kullanılabilecek olması ve yapılan işin hacmiyle mütenasip bulunmaması nedeniyle, ödenen kira bedelinin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilmesi mümkün değildir.
İş akdi feshedilmeksizin kıdem tazminatına karşılık verilen avans ödemesinden gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekir mi?
(19.12.2022 tarih ve 1500056 sayılı özelge)
1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde hangi şartlar altında kıdem tazminatı ödeneceği açıkça belirtilmekte olup hizmet erbabına kıdem tazimatı ödenebilmesi için iş sözleşmesinin feshedilmesi/sona ermesi gerekmektedir. Dolayısıyla hizmet erbabının iş sözleşmesi feshedilmeden/sona ermeden çeşitli sebeplerle kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemelerin, söz konusu madde kapsamında kıdem tazminatı olarak değerlendirilmeyeceği açıktır.
Buna göre, şirket tarafından iş sözleşmesi feshedilmeden/sona ermeden kıdem tazminatına mahsuben avans olarak yapılan ödemelerin ücret ödemesi olarak kabulü ve bu ödemelerin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 63, 94 ve 103. maddelerine göre gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Yurt dışından döviz olarak ödenen ücret vergiye tabi midir?
(15.12.2022 tarih ve 1487541 sayılı özelge)
ABD'de mukim işveren tarafından kurulan web tabanlı eğitim hizmeti kapsamında, adı geçen firma ile yapılan hizmet sözleşmesine istinaden internet üzerinden verilen hizmetler karşılığında yapılan ödemelerin, ücret olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, dar mükellef kapsamındaki işverenin ücreti döviz olarak ödemesi ve ülkemizde gelir getirici bir faaliyetinin bulunmaması ile öngörülen diğer şartların sağlanması halinde, söz konusu ücret ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinin birinci fıkrasının (14/a) bendi kapsamında gelir vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Teknokentte tasarlanan internet sitesinde reklam yayınlanması hizmeti KDV’den istisna mıdır?
(08.11.2022 tarih ve 131503 sayılı özelge)
Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Şirket tarafından tasarlanan eğitim içerikli internet sitesinde reklam yayımlanması hizmetinin, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 20. maddesi kapsamında KDV’den istisna tutulması mümkün değildir.
Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifasında katma değer vergisi uygulaması nasıl olacaktır?
(23.12.2022 tarih ve 88561 sayılı özelge)
Şirketin yaptıracağı bir takım tadilat tamirat işleri ile alacağı bazı demirbaş ve teçhizatın bedelsiz olarak Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eskişehir Sanayi Odasına teslim edilmesi Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/2-b maddesine göre KDV'den istisna olup, 01.01.2019 tarihinden itibaren söz konusu istisna kapsamında bedelsiz olarak gerçekleştirilen teslimler dolayısıyla yüklenilen KDV'nin Kanun’un 30/a maddesine göre indirimi mümkündür.
Yapı ruhsatı değişikliğinde KDV oranı belirlenirken hangi yapı ruhsatının esas alınması gerekir?
(21.12.2022 tarih ve 1518444 sayılı özelge)
31.01.2022 tarihli yapı ruhsatlarına göre inşa edilen konutlarla ilgili olarak 22.04.2022 tarihinde yapılan ruhsat değişikliğindeki tadilatın taşınmazın kullanım amacını değiştiren veya temel niteliklerinde esaslı değişiklikler yapan bir mahiyetinin olmaması; 12.09.2022 tarihli ruhsat değişikliğinde ise yalnızca isim değişikliği yapılması nedeniyle söz konusu konutların tesliminde, 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde geçerli olan KDV oran hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.
Öte yandan, inşa edilecek konutlarla ilgili temel kazı ve/veya inşaat çalışmalarına başlama tarihi, uygulanması gereken KDV oranlarının tespiti bakımından herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.
Yurt dışında yerleşik firmadan alınan reklam hizmeti KDV’ye tabi midir?
(30.12.2022 tarih ve 1561466 sayılı özelge)
Yurt dışında bulunan firmadan alınan ve Türkiye'de faydalanılan reklam hizmeti KDV'ye tabi olup, söz konusu hizmetler nedeniyle hizmeti verenin Türkiye'de işyeri oluşması halinde hizmete ilişkin düzenlenen faturada hesaplanan KDV'nin hizmet veren şirket tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmekte olup, bu faturada gösterilen KDV'nin düzenlenecek 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkündür.
Bu hizmetler nedeniyle Türkiye'de işyeri oluşmaması halinde ise, fatura yerine düzenlenen ekstrenin ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge mahiyetinde olması durumunda, Türkiye'de mukim olmayan hizmet sunucusuna ödenecek reklam bedeli üzerinden hesaplanan KDV'nin sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi ve 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenen KDV'nin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Yukarıda özetlenen özelgeler ile diğer çok sayıda özelgenin tam metnine www.gelirler.gov.tr internet adresinin mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz. |