Vergi Bülteni 2024/43

Tahsilat Genel Tebliğinde Değişiklik (Seri: A Sıra No: 1)

  • 5 dakikalık okuma
  • 15 Ağustos 2024

Özet

13 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Tahsilat Genel Tebliğiyle; 

  • Vergi incelemesi sonuçlanıp tarhiyat yapıldıktan sonra ihtiyati haciz işlemi yapılmasına, 
  • Ödeme emrine karşı açılan davaların reddi halinde haksız çıkma zammı alınmayacağına, 
  • Amme alacağı ödenmeden yapılamayacak işlemlere, 
  • Haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenmesine, 
  • Haczedilen gayrimenkullerin satışında yapılacak ilana ilişkin kriterlere, 
  • Bazı kamu alacaklarının taşınmaz devriyle ödenmesinde süre uzatımı yapan yasal ilişkin açıklama ve düzenlemeler yanında, bazı güncellemeler yapılmıştır. 

Kapsam

13.08.2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Seri: A 16 sıra no.lu Tahsilat Genel Tebliğiyle, Seri: A Sıra No: 1’de bazı değişiklikler yapılmıştır. 

Yapılan düzenleme ve açıklamalar aşağıda özetlenmiştir. 

1) Vergi incelemesi sonuçlanıp tarhiyat yapıldıktan sonra ihtiyati haciz işlemi yapılması 

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu, 12.11.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 27.05.2022 tarih ve E:2021/6 K:2022/2 sayılı kararıyla, vergi incelemesi sonuçlanıp tarhiyat yapıldıktan sonra hakkında 6183 sayılı Kanun’un 13. maddesinin 1. bendine göre ihtiyati haciz işlemi tesis edilemeyeceği doğrultusunda içtihadın birleştirilmesine karar vermiştir. 

Tahsilat Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle, Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurul Kararı gereği, vergi incelemesi tamamlanarak raporun vergi dairesine intikalinden sonra, maddenin 1. bendine göre ihtiyati haciz kararı alınamayacağı, ancak raporun vergi dairesine intikalinden sonra 13. maddede yer alan diğer gerekçelerden herhangi birinin bulunması durumunda ihtiyati haciz yapılabileceği açıklanmıştır. 

2) Haksız çıkma zammı 

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 58. maddesinde yer alan, ödeme emrine itirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı %10 zamla tahsil edileceğine ilişkin hüküm, Anayasa Mahkemesinin 02.08.2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 21.04.2022 tarih ve E:2021/119 K:2022/48 sayılı kararıyla iptal edilmiştir. 

Tahsilat Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle, Anayasa Mahkemesi kararı tebliğin ilgili maddelerine işlenmiş ve ilgili hüküm iptal edildiğinden, ödeme emrine karşı açılan davaların reddi halinde haksız çıkma zammı alınmayacağı açıklanmıştır. 

3) Amme alacağı ödenmeden yapılamayacak işlemler 

6183 sayılı Kanun’un 22/A maddesiyle Hazine ve Maliye Bakanına, maddeyle belirlenen ödeme ve işlemlerde, Bakanlığa bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması ve yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu ile kesintilere asgari tutar ve oran getirmeye, kapsama girecek amme alacaklarını tür, tutar, ödeme ve işlemler itibarıyla topluca veya ayrı ayrı tespit etmeye, zorunluluk getirilen ödeme ve işlemlerde hangi hallerde bu zorunluluğun aranılmayacağını ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi verilmiştir. 

Bakanlık maddeyle verilen yetkiyi Seri: A 1 sıra no.lu Tebliğle kullanmış, uygulamanın usul ve esaslarını belirlemiştir. 

Bakanlık, yeni yayımlanan Tebliğ ile, sahip olduğu yetki kapsamında; 

  • Madde kapsamında vadesi geçmiş borç türü olarak, Bakanlık tahsil daireleri tarafından tahsil edilen bütün amme alacaklarının dahil edilmesini uygun görmüş, 
  • Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamına giren kurumların muhasebe birimlerince aranılması gereken vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin harcama birimlerince de aranabileceği ve harcama birimlerince belgenin aranılması halinde geçerlilik süresi de dikkate alınarak, bu belgeye göre muhasebe birimlerince ödeme yapılabileceği konusunda düzenleme yapmıştır. 

4) Haciz zaptının elektronik ortamda düzenlenmesi

28.12.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7491 sayılı Kanun’la haciz zaptının; 

  • Elektronik ortamda düzenlenebilmesi ve 
  • Elektronik ortamda düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmesi, hükme bağlanmış, bu düzenleme 28.12.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 

Yayımlanan Tebliğde bu hükme ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapılmıştır. Yapılan düzenlemeye göre; 

  • Elektronik alt yapıları uygun olan alacaklı amme idareleri, haciz zaptını elektronik ortamda düzenleyebilecek, 
  • Elektronik ortamda düzenlenecek haciz zaptında asgari 6183 sayılı Kanun’un 78. maddesinde belirlenen hususlara yer verilecek, 
  • Haciz zaptı, yetkili memur tarafından mobil cihazlar aracılığıyla elektronik ortamda oluşturulacak ve haciz sırasında hazır bulunanlara imzalatılacak, 
  • Elektronik ortamda oluşturulan haciz zaptı, hazır bulunanların elektronik imza aracı bulunması durumunda bu araç kullanılmak suretiyle, bu aracın bulunmaması halinde ise ıslak imzayla ya da alacaklı amme idareleri tarafından belirlenecek usullerle ile imzalanacaktır. 

5) Haczedilen gayrimenkullerin satışında ilan 

6183 sayılı Kanun’un 93. maddesiyle, haczedilen gayrimenkullerin satışında ilan konusu düzenlenmiş, Hazine ve Maliye Bakanlığına ilana ilişkin esasları belirleme yetkisi verilmiştir. 

Tebliğle, Bakanlık yetkisi kapsamında, satışı yapılacak gayrimenkullerin ilanına ilişkin kriterleri yeniden belirlemiştir. 

6) Bazı kamu alacaklarının taşınmaz devriyle ödenmesinde süre uzatımı

6183 sayılı Kanun’un geçici 8. maddesi kapsamında, maddede sayılan kurumlar ile borcunu ödemede çok zor duruma düştüğü inceleme raporu ile tespit edilen diğer mükelleflerin, Devlete ait olan ve 6183 sayılı Kanun kapsamına giren borçlarına karşılık, mülkiyeti bu idarelere ait ve üzerinde herhangi bir takyidat bulunmayan taşınmazlarından merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ihtiyaç duyulanlar ile Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilecek olanlar, bütçenin gelir ve gider hesapları ile ilişkilendirilmeksizin satın alınabilmektedir. 

Düzenlemenin uygulama süresi 31.12.2023 tarihinde sona erecekken, 28.12.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7491 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle süre 31.12.2028 tarihine kadar uzatılmıştır. 

7491 sayılı Kanun’la yapılan bu değişiklik Tebliğde ilgili yere işlenmiştir. 

7) Güncellemeler 

Yayımlanan Tebliğle ayrıca;  

  •  Farklı zamanlarda yapılan bazı düzenlemeler tebliğ metnine işlenmiş, 
  • 2023 ve 2024 yıllarında uygulanan idari para cezalarına ilişkin tutarlar tebliğe eklenmiş, ▪ Tecil faizi ve gecikme zammı oranları tebliğ metnine eklenmiştir. 

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz. 

Tahsilat Genel tebliği Seri: A Sora No: 1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 16) 

Bize ulaşın

PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.

İletişim

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin