e-Döviz Alım-Satım Belgesi Teknik Kılavuzu Yayınlandı

Vergi | Vergi Teknolojileri Bülteni - 2021/22 | e-arşiv, portal, GİB, e-Belge

Özet:

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 509 sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği “IV.10. e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulaması” başlıklı bölümünde usul ve esaslar belirlenen Döviz Alım-Satım Belgesine ait Teknik Kılavuz yayınlanmıştır.  Yetkili müesseselerce düzenlenen döviz alım ve döviz satım belgelerinin elektronik döviz alım ve satım belgesi olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

Düzenlemeyi Yapan Kurum: Gelir İdaresi Başkanlığı
Yürürlük tarihi: 01.10.2021

509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen Elektronik Döviz Alım-Satım Belgesi (e-Döviz Alım-Satım Belgesi) Uygulaması kapsamında döviz alım-satım belgelerinin elektronik ortamda e- belge olarak oluşturulmasına ilişkin teknik hususlar bu kılavuzda açıklanmıştır.

Elektronik Döviz alım/satım belgeleri, elektronik belge olarak kılavuzda usul ve esasları belirtilen şekilde, muhatabına talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilecektir. Ayrıca belgenin içinde yer aldığı zarfa “3900892152” VKN’li “Gelir İdaresi Başkanlığı Sanal Alıcı”sı yazılarak, Elektronik Döviz alım/satım belgeleri Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilecektir.

Kılavuzda, e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasına ilişkin yazılım geliştirecekler için teknik konularda ihtiyaç duyabilecekleri bilgilere yer verilmiştir. e-Döviz Alım Satım belgesi teknik kılavuzunda veri formatı, elemanları ve detaylarıyla  yer almaktadır.

Ayrıca, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “IV.10. e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulaması” başlıklı bölümünün kapsamında döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselere 1.1.2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri döviz alım ve döviz satım belgelerini “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” olarak düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir. Bu sebeple, kapsam dahiline alınan yetkili müesseselerin gerekli hazırlıklarını yapmaları 1.1.2022 tarihi itibariyle düzenleyecekleri belgeleri “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” olarak düzenlemeleri gerektiği duyurulmuştur.

Yukarıda belirtilen süreçlere ilişkin detaylar kılavuzda açıklanmıştır. 

İlgili kılavuza aşağıdaki bağlantılar yardımıyla ulaşabilirsiniz.

https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Doviz_Alim_Satim_Belgesi_Teknik_KilavuzuV_1.0.pdf

https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Doviz_Alim_Satim_Belgesi_Duyurusu.pdf

İletişim

Yasemin Bekgöz

Yasemin Bekgöz

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6840

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Bizi takip edin