Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 535) Yayınlanmıştır

Vergi | Vergi Teknolojileri Bülteni - 2022/02 | e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Döviz Alım-Satım Belgesi, e-Gider Pusulası, e-Belge

Özet:

19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 535) ile; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Döviz Alım-Satım Belgesi ve e-Gider pusulası gibi elektronik belge uygulamalarının kapsamında ve içeriğinde düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler özetle; uygulamaların zorunluluk kapsamı, mükellef gruplarının kapsamının genişletilmesi, e-Belge uygulamalarına başvuru ve fiili geçiş süreci, uygulamaların içeriği ve kapsamında değişiklik yapılması gibi konuları kapsamaktadır. Tebliğ içeriğine ilişkin detaylar ve gerçekleşen değişiklikler aşağıda detaylandırılmıştır.

Düzenlemeyi Yapan Kurum: Gelir İdaresi Başkanlığı
Yürürlük tarihi: 22.01.2022
Kapsam
e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu ve Geçiş Süresi

Brüt satış hasılatı limiti dolayısıyla e-Fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu olan mükellefler için düzenleme yapılarak, asgari brüt satış hasılatı limiti 2021 ve 2022 hesap dönemi için düşürülmüştür.

Brüt Satış Hasılatı ile e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu Kapsamına ilişkin brüt satış hasılatı uygulamalarının karşılaştırması aşağıda yer almaktadır.

Eski Uygulama

Güncel Uygulama

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

a) 2018 veya müteakip hesap dönemleri için 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

a) 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,

b) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,

c) 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL,

ve üzeri olan mükellefler.

e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellef gruplarının kapsamında genişletilmeler yapılarak yeni mükellef grupları belirlenmiş ve bu mükellef gruplarından bir kısmı için e-Faturaya geçiş zorunluluğu kapsamında özel brüt satış hasılat hadleri belirlenmiştir. Ayrıca, e-Fatura uygulamasına dahil olacak yeni mükellef grupları için başvurular ve fiili geçiş hazırlıkları ile ilgili detaylar belirlenmiştir.

e-Fatura Uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapması kararlaştırılan yeni mükellef grupları, bu mükelleflerin geçiş zorunluluğu kapsamına girmesi için ulaşması gereken brüt satış hasılatı ve e-Fatura uygulamasına başvuru ve geçiş süreci ile ilgili detaylar aşağıda yer almaktadır.

Mükellef Grubu

Brüt Satış Hasılatı Limiti

Başvuru ve Fiili Geçiş

Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışını gerçekleştiren mükellefler.

a) 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,

b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayanlar 1/7/2022 tarihine kadar, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayanlar ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükellefler.

a) 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,

b) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar.

Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 1/7/2022 tarihine kadar, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri

-

Bu Tebliğin yayım tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla faaliyette bulunanlar 1/7/2022 tarihine, bu Tebliğin yayım tarihinden sonra faaliyete başlayanlar ise, faaliyete başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

e-Fatura Uygulamasına İhtiyari Olarak Dahil Olan Mükellefler

e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükellefler dışında ihtiyari olarak uygulamaya dahil olan mükelleflerin de birbirlerine sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenlemeleri ve almaları gereken faturaların e-Fatura olması gerektiği ifade edilmiştir.

İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları ile Kendilerine veya Aracı Hizmet Sağlayıcılarına Ait İnternet Sitelerinde veya Diğer Her Türlü Elektronik Ortamlarda Mal ve Hizmet Satışını Gerçekleştirenlerin e-Arşiv Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

Kendilerine veya aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde veya diğer her türlü elektronik ortamlarda mal ve hizmet satışını gerçekleştirenler, e-Fatura uygulamasına geçiş şartlarını sağladığı takdirde;

  • Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayanlar 1/7/2022 tarihine kadar,
  • 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayanlar ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar

başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorundadır.

e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların;

  • Vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından 213 Sayılı Kanunun 232 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı)

aşması halinde, söz konusu faturaların;

  •  “eArşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden ya da
  • Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla

düzenlenmesi zorunludur.

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturalara ilişkin eski uygulama ve yeni uygulamanın karşılaştırması aşağıda yer almaktadır.

Eski Uygulama

Güncel Uygulama

Vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde

Vergiler dahil toplam tutarının 5 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından 213 sayılı VUK 232.maddesi uyarınca 2022 yılı için 2.000 TL’yi) aşması halinde

Elektronik Ticaret Kapsamında Düzenlenen e-Arşiv Faturalara İlişkin Usul ve Esaslar

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanların satışlarında, mal sevkiyatı sırasında malın yanında sevk irsaliyesi, sevk irsaliyesi yerine geçen e-Arşiv Faturanın/e-Faturanın kağıt çıktısı, ÖKC fatura bilgi fişi ya da e-İrsaliye bulunabileceği gibi; e-İrsaliye yerine “format ve standardı Başkanlıkça belirlenen ve bu satışa ilişkin olarak düzenlenen e-İrsaliyenin elektronik ortamda sorgulanmasına, görüntülenmesine, doğrulanmasına imkan veren bilgileri barındıran özel kodlu belgenin kağıt çıktısının” da bulundurulabileceği belirtilmiştir.

e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu

Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına geçişi zorunlu olan mükellefler kapsamında değerlendirilmeleri için söz konusu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğunun bulunup bulunmadığının dikkate alınmayacağı kararlaştırılmıştır. Ayrıca, ilgili sektörde bu faaliyetlerde bulunan fakat ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin zorunluluk kapsamına alınmaması ile ilgili bir düzenleme yapılmıştır.

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğunda 2021 yılı özelinde brüt satış hasılatı haddinin düşürülmesi öngörülmüştür.

e-İrsaliye Uygulamasındaki brüt satış hasılatı ve mükellef grubunun uygulama geçiş zorunluluğu kapsamındaki eski uygulama ve öngörülen uygulama karşılaştırması aşağıda belirtilmiştir.

Eski Uygulama

Güncel Uygulama

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler.

Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler hariç).

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve brüt satış hasılatı(veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);

a) 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL,

b) 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL

ve üzeri olan mükellefler.

e-Döviz Alım-Satım Belgesi

e-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulamasının;

  • Döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseseler dahil olmak üzere ilgili mevzuat gereğince döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükelleflerden,
  • Aynı zamanda kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanlar bakımından,

düzenlenebilen “Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”ni de kapsadığı ifade edilmektedir.

e-Döviz Alım/Satım Belgesi ile e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi’nin yeni belge türleri olmadığı ifade edilmiş olup, kâğıt ortamdaki “Döviz Alım/Satım” ve yukarıda belirtilen mükellefler tarafından düzenlenen “Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım” belgeleri ile aynı hukuki niteliklere sahip olduğu belirtilmiştir.

e-Gider Pusulasının Düzenlenmesi ve Teslimi

e-Gider Pusulasının düzenleyeni tarafından imzalanması gerekliliği kaldırılmış olup yalnızca muhatabının ıslak imza ile imzalamasının yeterli olacağı belirtilmiştir. e-Gider Pusulasının muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması, elektronik imzalı belgenin muhatabına talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt örneğinin iletilmesi ve elektronik imzalı belge ile birlikte ıslak imzalı örneğinin düzenleyen tarafından kâğıt ortamda da muhafaza ve ibraz edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Yukarıda belirtilen tebliğ değişikliklerine ilişkin detaylar ilgili tebliğde ayrıntılı olarak görülebilmektedir. İlgili tebliğe aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

İletişim

Yasemin Bekgöz

Yasemin Bekgöz

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6840

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Bizi takip edin