e-Dönüşüm Bülteni - 2024/20

YN ÖKC'lere Ait E-Kayıt, Aktivasyon ve Yetkili Servis Listeleri Teknik Kılavuzu Sürüm 3.0 Yayımlandı

  • 5 dakikalık okuma
  • 24 Haziran 2024

Özet

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 20/06/2024 tarihinde ynokc.gib.gov.tr adresinde yayımlanan duyuru ile, YN ÖKC'lere Ait Elektronik Kayıt, Aktivasyon ve Yetkili Servis Listeleri Teknik Kılavuzu Sürüm 3.0 yayımlanmıştır.

Kapsam

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 20/06/2024 tarihinde ynokc.gib.gov.tr adresinde yayımlanan duyuruyla birlikte;

Bilindiği üzere, 25 Aralık 2015 tarihli ve 29573 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 465 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğinde, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların (YN ÖKC), Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Sistemine (GİB Teknoloji) kaydı, kullanıcılara satışı ve satış sonrası servis ve benzeri işlemlerin elektronik ortamda yürütüleceği ve 30 Aralık 2023 tarihli ve 32415 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 557 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ise YN ÖKC’ler üzerinden banka kartları ödeme imkanı sağlanması gerektiği belirtilmektedir.

Anılan Genel Tebliğlerde, YN ÖKC’lerin GİB Teknolojiye kaydı, kayıtlı YN ÖKC’lerin satışı, YN ÖKC’lerin kullanıma açılması (Aktivasyonu), YN ÖKC’lerin banka uygulaması yüklenmesi durumunda banka aktif duruma geçişi (Banka Aktif), kullanılmış YN ÖKC’lerin satışı veya devri, YN ÖKC’lerin geçici olarak kullanım dışı bırakılması (Kapatılması), vergi mükellefiyeti sona erdiği halde 465 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin, 7 nci maddesinde detaylı olarak izah edildiği şekilde cihazlarını kapalı durumuna getirmeyen mükelleflerin YN ÖKC’lerinin GİB tarafından bildirilecek terk listelerine dayanarak “Terk Kapalı” durumuna alınması (Terk Kapalı), aktif bir banka uygulaması yüklenmemesi durumunda YN ÖKC’lerin banka kapalı duruma alınması (Banka Kapalı), YN ÖKC’lerin hurdaya ayrılması, YN ÖKC’lerin servis hizmetleri, daha önceden satışı yapılan cihaz bilgilerinin kayıt işlemlerine dair usul ve esaslar ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Genel Tebliğlerde açıklamaları yapılan hususlara ilişkin yetkili ÖKC üretici firmaları ile bunların satış ve yetkili servislerince düzenlenmesi gereken tabloların işlem adımları ile bu tabloların ÖKC TSM Merkezleri üzerinden elektronik yolla GİB Teknolojiye iletilmesinde uyulacak esasların belirlenmesi amacıyla bu Kılavuz yayımlanmıştır.

1. GİB TEKNOLOJİYE VERİ GÖNDERİM ENTEGRASYONU bölümünde;

YN ÖKC’lerin yaşam döngüsü hakkında ihtiyaç duyulan bilgilerin GİB Teknolojiye alınabilmesi ve GİB Teknolojinin gerekli gördüğü durumlarda ÖKC TSM Merkezlerini bilgilendirebilmesi için entegrasyon akışları kullanılmaktadır.

Bu akışların doğru bir şekilde sağlanabilmesi için, ilgili Genel Tebliğlerde belirlenen bilgiler ile uyumlu olacak şekilde gönderilmesi beklenen bilgiler ile bu bilgilerin gönderim yöntem ve formatları bu Kılavuzda açıklanmıştır.

Entegrasyonlar ÖKC TSM Merkezinden GİB Teknolojiye bilgilendirme sağlayanlar ve GİB Teknolojiden ÖKC TSM Merkezine bilgilendirme sağlayanlar olmak üzere 2 başlıkta detaylandırılmıştır.

İlgili kısımlara ait detaylı açıklamalara kılavuzdan ulaşabilirsiniz.

YN ÖKC Anasayfa

YN ÖKC Duyuru Arşiv

YN ÖKC EKS Teknik Kılavuz Sürüm 3

Bize ulaşın

PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.

İletişim

Cenk Ulu

Cenk Ulu

Ülke Kıdemli Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6967

Yasemin Bekgöz

Yasemin Bekgöz

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6840

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Bizi takip edin