KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu KDV Tebliği

Vergi | KDV ve ÖTV Bülteni - 2021/14 | KDV - Tevkifat

Özet

Kapsam: Gelir 16/2/2021 tarihli ve 31397 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu Tebliğ ile kısmi KDV tevkifatı uygulamalarında değişiklikler yapılmıştır.
Yürürlük Tarihi: 01.03.2021 
Düzenlemeyi Yapan Kurum: Resmi Gazete

Açıklama:

16/2/2021 tarihli ve 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu Tebliğ ile kısmi KDV tevkifatı uygulamalarında değişiklikler yapılmıştır.

Tebliğin yayımı tarihini takip eden ay başı olan 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan düzenlemeler aşağıdadır.

1- Belirlenmiş alıcılar kapsamına alınan kuruluşlar

Tebliğin 1. maddesi ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünün üçüncü paragrafının (b) bendinde yer alan belirlenmiş alıcılara ait listeye;

  • Sigorta ve reasürans şirketleri,
  • Sendikalar ve üst kuruluşları,
  • Vakıf üniversiteleri,
  • Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,

dahil edilmek suretiyle, bu kuruluşların kısmi tevkifat kapsamına giren alımlarında KDV tevkifatı uygulamaları öngörülmüştür.

2- Tüm KDV mükelleflerinin 5 milyon lirayı geçen yapım işlerinde tevkifat uygulaması

Tebliğin 2. maddesi ile tüm KDV mükelleflerine karşı ifa edilen ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri ile yapım işiyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri kısmi tevkifat uygulaması kapsamına alınmıştır.

Projenin genişlemesi, sözleşme bedelinin güncellenmesi ve benzeri nedenlerle iş bedelinin daha sonra 5 milyon TL’yi aşması halinde, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanacaktır.

Tebliğin 3. maddesinde, KDV mükellefine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL’nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetlerinin tevkifata tabi tutulmayacağı açıklanmıştır.

3- Tevkifat oranları

  • Yapım işleri ve yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde uygulanan 3/10 tevkifat oranı 4/10
  • Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde uygulanan 5/10 oranı 7/10
  • Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri, çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetlerinde uygulanan 5/10 oranı 7/10
  • Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetlerinde uygulanan 7/10 oranı 9/10
  • Her türlü baskı ve basım hizmetlerinde uygulanan 5/10 oranı 7/10
  • Kamu özel iş birliği modeli ile yaptırılan sağlık tesislerine ilişkin işletme döneminde sunulan hizmetlerden;

* Yapım işlerinde uygulanan 3/10 oranı 4/10

* Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetlerinde uygulanan 7/10 oranı 9/10

olarak değiştirilmiştir.

4- Yük taşıma hizmetlerinde tevkifat uygulaması

Tebliğin 7. maddesi ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.2.11.) bölümü başlığıyla birlikte değiştirilmek suretiyle, tüm KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılara yapılan yük taşımacılığı hizmetinde (2/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması öngörülmüştür.

Ancak kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.

Buna göre kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler hariç olmak üzere, KDV mükelleflerine ve KDV mükellefi olup olmamalarına bakılmaksızın belirlenmiş alıcılara karayolu ile yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımlarında hesaplanan KDV için alıcılar 2/10 oranında tevkifat uygulayacaktır.

Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın öz mal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.

Taşımacılık hizmetini yüklenen firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, malları taşınanlar tevkifat uygulamayacaktır. Ancak taşımacılığı fiilen ifa eden alt firma, taşımacılık hizmetini yüklenen firmaya düzenleyeceği faturada KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Öte yandan yük taşıma hizmetlerinden doğan KDV iade alacaklarının mahsubunu isteyen mükelleflerin 5.000 TL’yi aşmayan mahsup talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranılmaksızın, 5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu ile yerine getirilecektir.

Nakden iade talepleri ise münhasıran teminat veya vergi inceleme raporu ile yerine getirilecek, iade talebinin tamamı kadar teminat verilmesi halinde teminat, münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.

5- Ticari reklamlarda tevkifat uygulaması

KDV Genel Uygulama Tebliğine eklenen (I/C-2.1.3.2.15.) bölümünde, tüm KDV mükelleflerine ve belirlenmiş alıcılara yapılan reklam hizmetlerinde 3/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması öngörülmüştür.

Bu uygulamada tevkifata tabi tutulacak ticari reklam; ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurular olarak tanımlanmıştır.

Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir. Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılacaktır. Reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmeyecektir.

Öte yandan ticari reklam hizmetlerinden doğan KDV iade alacaklarının mahsubunu isteyen mükelleflerin 5.000 TL’yi aşmayan mahsup talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranılmaksızın, 5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri vergi inceleme raporu ile yerine getirilecektir.

Nakden iade talepleri ise münhasıran teminat veya vergi inceleme raporu ile yerine getirilecek, iade talebinin tamamı kadar teminat verilmesi halinde teminat, münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.

Profesyonel spor kulüplerinin (şirketleşenler dahil) reklam hizmetlerinde Tebliğin (I/C-2.1.3.2.9.) bölümü kapsamında 9/10 oranında; tasarımı yapılmış olan reklamlara ilişkin baskı ve basım hizmetleri ise Tebliğin (I/C-2.1.3.2.12.) bölümü kapsamında 7/10 oranında tevkifat uygulanacağını hatırlatmak isteriz.

6- Tebliğde belirtilmeyen diğer hizmetlerde tevkifat uygulaması

KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/C-2.1.3.2.13.) bölümünde, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve yukarıda belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanmaktaydı.

Tebliğin 9. maddesi ile 5018 sayılı Kanun eki listelerde yer alan kuruluşlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajanslarına ifa edilen ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında da söz konusu alıcılar tarafından 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması öngörülmüştür.

7- Devlet Malzeme Ofisi’nin alımlarında tevkifat uygulaması

KDV Genel Uygulama Tebliğine eklenen (I/C-2.1.3.3.7.) bölümünde, KDV mükellefleri tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün mal teslimlerinde (su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji kullanımları hariç) 2/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması öngörülmüştür.

Devlet Malzeme Ofisi’ne teslimde bulunan mükelleflerin tevkifat uygulamasından doğan mahsuben iade talepleri miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecektir. Nakit iade taleplerinde 5.000 TL’yi aşmayan tutarlar teminat, vergi inceleme raporu ve YMM raporu aranılmadan yerine getirilecek, 5.000 TL ve üzerindeki nakden iade talepleri ise vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile yerine getirilecektir. 5.000 TL’yi aşan kısım için teminat verilmesi halinde teminat, vergi inceleme raporu sonucuna göre veya YMM raporu ile çözülecektir.

Öte yandan Devlet Malzeme Ofisi’nin:

  • Her türlü hurda metallerden elde edilen külçeler ile hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko, alüminyum ve kurşun külçe alımında 7/10 oranında,
  • Bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından, kurşun ve alaşımlarından mamul malları alımında 7/10 oranında,
  • İstisnadan vazgeçenlerden metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları alımında 7/10 oranında,
  • Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıkları ile konfeksiyon kırpıntılarının elde edilen kırık, çapak, toz, granül ve benzeri hammadde alımında 9/10 oranında,
  • Pamuk, tiftik, yün ve yapağı ile ham post ve deri alımlarında 9/10 oranında,
  • Ağaç ve orman ürünleri alımında 5/10 oranında,

tevkifat uygulandığını hatırlatmak isteriz.

8- Tevkifattan doğan KDV iadelerinde alıcının tevkifat tutarını ödemiş olma şartı

Tebliğin 15. maddesi ile KDV Genel Uygulama Tebliğin (I/C-2.1.5.1.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “şartı aranmaz” ibaresi “şarttır” olarak değiştirilmiştir.

Buna göre satıcıların tevkifattan doğan KDV iade talepleri, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV ödenmedikçe yerine getirilmeyecektir.

9- KDV matrahı ile fazla veya yersiz tevkif edilen vergilerin iadesine ilişkin örnekler

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.4.2.) bölümünde yer alan KDV matrahının değişmesinde tevkifat uygulaması ile (I/C-2.1.4.3.) bölümünde yer alan fazla veya yersiz tevkif edilen KDV’nin iadesine ilişkin örnekler değiştirilmiştir.

Contact us

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Tel: +90 212 326 6966

Kemal Oktar

Kemal Oktar

Kıdemli Konu Uzmanı, PwC Türkiye

Tel: +90 312 457 4501

Bizi takip edin