Kapsam: | 14/1/2023 tarihli ve 32073 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 545 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile münferit ithalatçılardan 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi binek otomobillerinin ithalatını yapanlar, bunların bayileri ve bayileriyle bayilik sözleşmesi bulanan gerçek veya tüzel kişilerin, bu araçların ÖTV uygulanmadan ithalini ve satmak üzere teslimini yapabilmeleri için 30 milyon TL (2023 yılı için 66 milyon TL) teminat vermeleri öngörülmüştür. |
Yürürlülük Tarihi: | 14.01.2023 |
Düzenlemeyi Yapan Kurum: | Resmi Gazete |
14/1/2023 tarihli ve 32073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 545 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile münferit ithalatçılardan 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi binek otomobillerinin ithalatını yapanlar, bunların bayileri ve bayileriyle bayilik sözleşmesi bulanan gerçek veya tüzel kişilerin, bu araçların ÖTV uygulanmadan ithalini ve satmak üzere teslimini yapabilmeleri için 30 milyon TL (2023 yılı için 66 milyon TL) teminat vermeleri öngörülmüştür.
Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan tebliğe göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobilleri ve esas itibariyle şoför dahil 9 kişiye kadar insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu araçların (Panelvanlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, para arabaları, motorlu karavanlar, kar araçları, golf arabaları, ATV ve UTV’ler dahil):
a) İthalatını yapan fiili ithalata konu taşıt markasının distribütörlüğünü haiz olmayan münferit ithalatçılar,
b) Münferit ithalatçıların bayileri,
c) Münferit ithalatçıların bayileri ile bayilik sözleşmesi bulanan gerçek veya tüzel kişiler, teminat uygulaması kapsamına girmektedir.
Distribütörler ile bunların distribütörlük kapsamında bulunan bayileri için teminat yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak distribütörlerden, aynı zamanda münferit ithalatçı statüsünde bulunanlar teminat yükümlülüğü kapsamındadır.
Münferit ithalatçıların satmak üzere yurt dışından binek araçlarını ithal etmeleri amacıyla “Kayıt ve Tescile Tabi Taşıtların İthalatında ÖTV Aranmaksızın İşlem Tesisi İçin Motorlu Araç Ticareti İle İştigal Edildiğine Dair Belge (bundan sonra “belge” olarak geçecektir)” alabilmeleri için, 6183 sayılı Kanunun 10. maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılan; para, bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları, sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleri ile devlet iç borç!anma senet!eri veya bu senet!er yerine düzen!enen be!ge!eri vergi dairesine verme!eri gerekmektedir. Teminat tutarları her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır.
Ayrıca belge talebinde bulunan münferit ithalatçıların;
koşullarının tamamını birlikte sağlaması gerekmektedir.
Öte yandan tebliğde, teminat vermekle yükümlü münferit ithalatçılar dışındaki ithalatçıların da yurt dışından ÖTV uygulanmaksızın belge alabilmeleri için yukarıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir. Buna göre yurt dışından ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki araçları (binek otomobillerinin yanı sıra minibüs, midibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, TIR, motosiklet, uçak, helikopter, deniz araçları vb.) satmak üzere ÖTV uygulanmaksızın ithal edebilmeleri için yukarıda sayılan şartları haiz olmaları gerekmektedir.
Teminat vermekle yükümlü bulunan münferit ithalatçılar ile aralarında bayilik ilişkisi tesis etmiş olanlar ve bunların bayileri tarafından da 30 milyon TL (2023 yılı için 66 milyon TL) tutarında teminat verilmesi gerekmekte olup, teminat süreci tamamlanmadan 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi taşıtların satılmak amacıyla ÖTV ödenmeksizin münferit ithalatçılar tarafından sözleşmesi bulunan bayilere veya bayiler tarafından kendi bayilerine teslimi mümkün bulunmamaktadır.
Tebliğ kapsamında belirlenen teminatlar;
gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilecektir.
Tebliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla geçerliliği devam eden belge sahibi münferit ithalatçılar ile bunların bayileri ve varsa bunların da bayileri, Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir ay içerisinde teminat vermekle ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftirler. Bu süre zarfında yükümlülüklerini yerine getirmeyen münferit ithalatçıların belgeleri iptal edilecektir. Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce belge için başvuruda bulunmuş olan ve teminat vermekle yükümlü bulunan münferit ithalatçılar da bu tebliğe uygun olarak teminat vermek ve bayilerini bildirmek şartıyla belgeyi temin edebileceklerdir.
Teminatın alındığı tarihten sonra tahakkuk eden ve süresinde ödenmeyen vergi borçlarının, alınan teminat tutarının %10’unu aşması halinde teminat paraya çevrilecek ve vergi borçlarına mahsup edilecektir.
Alınan teminatlar; mükellefin faaliyetine son vermesi, belgenin yenilenmemesi, sonlandırılması veya iptal edilmesi, bayilik sözleşmesinin feshi ve benzeri durumlarda, mükellef hakkında yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre ve vergi borcu bulunmaması kaydıyla iade edilebilecektir.
Münferit ithalatçılar ile teminat yatırma zorunluluğu bulunan bayilerin, belge talebinden önce veya belge aldıktan sonra sözleşme imzaladıkları bayilerini, bildirimi yapılmış olan bayilerinden sözleşmesi sona erenleri EK-3’te yer alan form ile ÖTV ödenmeksizin satılması amacıyla teslim edilmek istenen 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi taşıtları da EK-4’te yer alan form ile elektronik ortamda Vergi Dairesi Sistemine bildirim yapması zorunludur.
Teminat vermekle yükümlü olanlardan süresinde hiç teminat vermeyen, eksik teminat veren ya da daha önce verdikleri teminatları tamamlamaları gereken süre içinde tamamlamayanlar ile bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenler adına özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Teminat uygulamasına ilişkin 545 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımı tarihini takip eden ay başı olan 1 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
İlgili Karara aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.