Vergi | KDV ve ÖTV Bülteni - 2024/9

İndirilecek KDV Listesi

  • 4 dakikalık okuma
  • 02 Temmuz 2024

Özet

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan 2/7/2024 tarihli Dijital Vergi Dairesi duyurusunda, 06/2024 dönemi ve sonraki dönemlerden itibaren geçerli olmak üzere, İnternet Vergi Dairesinden girişi yapılan İndirilecek KDV Listesi Formatında değişik yapıldığı açıklanmıştır.


Kapsam

KDV Kanununun 29/1. maddesinde yapılan değişikliğe ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 50 Seri No.lu KDV Tebliğinde, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin ödenen kısmının indirim konusu yapılabileceği, bu doğrultuda ödenmeyen KDV tutarının indirim konusu yapılamayacağı açıklanmıştı.

Dijital Vergi Dairesine internet ortamında yüklenen indirilecek KDV listelerinde indirebilecek KDV ile faturalarda gösteren KDV’nin uyumlu olması açısından, ödenen KDV’ler ayrı bir sütunda gösterilerek indirime konu edilmektedir. Bu doğrultuda, indirilecek KDV listesine aşağıdaki 3 sütun eklenmiştir.

a) Tevkifata Tabi Olmayan ve Bu Dönemde İndirilen KDV Tutarı sütunu: Sadece tevkifata tabi faturalar için kullanılmalıdır. Aynı faturada hem tevkifata tabi teslim hem de tevkifata tabi olmayan teslim bulunması durumunda, tevkifata tabi olmayan işleme ait KDV tutarı da bu sütuna girilmelidir. Haziran 2024 dönemi öncesindeki faturalar için bu alan boş bırakılmalıdır.

b) 2 Nolu Beyannamede Ödenen KDV Tutarı sütunu: Bu alan sadece tevkifata tabi faturalar için kullanılmalıdır. Haziran 2024 dönemi öncesindeki faturalar için bu alanı boş bırakılmalıdır.

c) Toplam İndirilecek KDV Tutarı sütunu: Tevkifata Tabi Olmayan ve Bu Dönemde İndirilen KDV Tutarı ile 2 Nolu Beyannamede Ödenen KDV Tutarının toplamı, bu alana yazılmalıdır. Toplam İndirilecek KDV Tutarı, belgenin KDV tutarını aşmamalıdır. Tevkifata Tabi Olmayan Faturalar için bu alana belgenin KDV tutarı yazılmalıdır. Haziran 2024 dönemi öncesindeki faturalar için bu alanı boş bırakılmalıdır.

Duyurunun yayınlandığı 2/7/2024 tarihinden itibaren yapılacak olan liste girişlerinde mutlaka yeni örnek excell listesinin indirilmesi gerekmektedir. Eklenen sütunlar 2024/06 dönemi ve sonraki dönemlere ilişkin liste girişlerinde doldurulacak olup, daha önceki dönem liste girişlerinde yeni eklenen bu alanlar boş bırakılacaktır. İndirilecek KDV Listesi formatına eklenen sütunlar aşağıdaki gibidir.

KDV listesi

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

İlgili Karara ulaşmak için tıklayınız

Bize ulaşın

PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.

İletişim

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Kemal Oktar

Kemal Oktar

Kıdemli Konu Uzmanı, PwC Türkiye

Telefon: +90 312 457 4501

Bizi takip edin