Vergi | KDV ve ÖTV Bülteni - 2024/8

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik, 51 Seri No.lu Tebliğ

  • 6 dakikalık okuma
  • 27 Nisan 2024

Özet

27/4/2024 tarihli ve 32529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 51 Seri No.lu Tebliğde, KDV oranlarının tespit edildiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilen KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Kapsam

51 Seri No.lu Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Genel Tebliğinin “Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması” başlıklı kısmın (III/B-2.4.) bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)” olarak, “(%18)” ibareleri “(%20)” olarak değiştirilmiş, bu bölümün birinci paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

KDV oranlarının tespit edildiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekindeki;

  • (I) sayılı listenin (A) cetvelinde Türk gümrük tarife cetvelindeki G.T.İ.P. numaraları itibariyle belirlenen gıda maddelerinin teslimlerinde %1 oranı,
  • (II) sayılı listenin 24. sırasında yer alan kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç) verilen hizmetlerde ise %10 oranı (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),

uygulanmaktadır.

51 Seri No.lu Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.4.) bölümünün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere eklenen cümlede, (II) sayılı listenin 24. sırasında yer alan işletmelerin prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından, buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında KDV oranının %10 (alkollü içeceklerde %20) olarak hesaplanacağı belirtilmektedir.

Bu açıklamaya paralel olarak aşağıdaki örnekler tebliğe eklenmiştir.

Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Örnek 2: (G) Lokantasında yemek yiyen müşteri (D), lokantadan ayrılırken 1 kg baklava satın almıştır. Lokanta, müşteriye vermiş olduğu yemek hizmeti ile baklava satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyette olduğundan %10 oranında vergileneceği belirtilmektedir.

Örnek 3: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Örnekte görüldüğü gibi, hizmet işletmesi ruhsatına sahip olan işletmede %1 oranına tabi malların satılması değil, yeme-içme hizmeti verilmesinin söz konusu olduğu varsayımıyla %10 oranı uygulanacağı öngörülmektedir.

Ancak bu uygulama, gıda maddeleri satışı yapan işletmeler için geçerli olmayacaktır. Çünkü 51 Seri No.lu Tebliğde, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışlarının %10 oranında vergileneceği belirtilmektedir.

Tebliğde yer alan aşağıdaki örnek bu mahiyettedir.

Örnek 4: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 51 Seri No.lu Tebliğ, Resmi Gazetede yayımını izleyen ay başı olan 1 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

İlgili Tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

İlgili Karara ulaşmak için tıklayınız

Bize ulaşın

PwC bülten ve bilgilendirme gönderimlerini almak ve daha fazla bilgi edinmek için bize ulaşın.

İletişim

Ömer Bilir

Ömer Bilir

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6966

Kemal Oktar

Kemal Oktar

Kıdemli Konu Uzmanı, PwC Türkiye

Telefon: +90 312 457 4501

Bizi takip edin