Dolaylı vergileri yönetmek stratejik ve kapsamlı bir yaklaşım gerektirir.
KDV ve diğer dolaylı vergilerin artan popülerliğinin damgasını vurduğu (ve yeni düzenlemelerin karmaşıklaştırdığı) küresel ortamda, dolaylı vergileri nakit akışını optimize edecek ve riskleri azaltacak şekilde yönetmek her zamankinden daha önemli.
Dolaylı vergiler, şirketlerin nakit akış ve maliyetlerini etkiler. Mal ve hizmetlerin kullanımından kaynaklanan bu vergiler, vergi mükellefi olan taraf ile vergiyi ödeyen taraf için farklı tutarları içermesi nedeniyle stratejik ve kapsamlı bir yönetim yaklaşımını gerektirir.
Dolaylı vergileri, nakit akışını optimize edecek ve riskleri azaltacak şekilde yönetmek - yeni düzenlemelerin getirdiği yoğun gündem nedeniyle - yerel ve küresel ortamda her zamankinden daha çok önem kazanıyor.
Dolaylı vergiler konusunda neleri dikkate almalı
- Gümrük ve dış ticaret operasyonları mevzuata uygun mu? Sonradan kontrol denetimine hazırlıklı mısınız?
- Gümrük İdaresi tarafından düzenlenen ek tahakkuk ve ceza kararları gerekli şekilde değerlendiriliyor mu?
- Gümrük ihtilafları ile ilgili toplam risk dikkate alınarak doğru savunma stratejisi ve içeriği belirleniyor mu?
- Gümrük ve Dış Ticaret operasyonları YYS’nin gerektirdiği şekilde yürütülüyor mu? Risklerin azaltılması için kontrol noktaları belirleniyor mu?
- KDV’yi gerçek bir maliyet unsuru olarak değerlendirmek üzere KDV hesaplama, beyan ve iade konularının kontrolü var mı?
- ÖTV kapsamına giren işlemlerin kontrolü ve en uygun vergi yapılanması ile mevzuata tam uyum sağlanıyor mu?
- İthalatta yüklenilen Özel Tüketim Vergisinin şirketlere iadesi aşamasında destek var mı?
- Yatırımcılar için analiz ve finansal modelleme, YTB alımı ve kapama gibi konularda mevzuat ile uyum ve kontrol var mı?
- Dış ticaret operasyonlarında çevre düzenlemelerini dikkate alıyor musun? Firmanız tedarik zincirini etkileyen/etkileyecek gerek global gerek ulusal çevre düzenlemeleri konularında yeterli seviyede mi?