Özet
1 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair 4 Seri No’lu Transfer Fiyatlandırması Genel Tebliği (“Tebliğ”) bugün (1 Eylül 2020) Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ esas olarak 6728 sayılı Kanun ile 25 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin 2151 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan düzenlemeler hakkında ek açıklamalar içermektedir.
Tebliğ Nisan ayında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yayımlanan taslak ile büyük ölçüde paralellik göstermekte olup yıllık belgelendirme yükümlülüklerine ilişkin temel farklılıklar aşağıdaki gibidir:
Ülke Bazlı Raporlama Bildirimi
- Daha önce ilk raporlama yılı olan 2019 hesap dönemi ve 1/1/2019’dan sonra başlayan özel hesap dönemi için 31 Ağustos 2020 olarak duyurulan ÜBR bildirim formunun verilmesi için son tarih 30 Ekim 2020 olarak 2 ay ertelenmiştir.
- ÜBR bildirim formu, 2020 hesap dönemi ve 1/1/2020’dan sonra başlayan özel hesap döneminden itibaren her yıl, raporlanacak hesap dönemini takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilecektir. Kapsama giren mükelleflerin bağlı bulunduğu vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları gerekmektedir.
- Raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap dönemine ilişkin konsolide finansal tabloları, ÜBR bildirim tarihi itibarıyla henüz oluşturulmamış çok uluslu işletmeler grubu, bu durumu İdareye bildirerek ek süre için başvuruda bulunabilecektir.
- ÜBR bildiriminde hata veya eksiklik bulunduğunun tespit edilmesi halinde, ÜBR bildirim formunun verilme süresinin bitimini takip eden ayın sonuna kadar bildirim formu yeniden düzenlenerek gönderilmek suretiyle düzeltme yapılabilecektir. Ancak düzeltme bildirimi süresinden sonra verilmiş ise, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca cezai işlem uygulanacaktır.
- ÜBR bildirim formunun formatında da değişiklik yapılmış olup bildirim formu nihai haline uygun olarak doldurulacaktır.
Ülke Bazlı Raporlama
- 750 milyon Euro’luk eşiğin hesaplanmasında konsolide finansal tablolarda ayrı olarak yer alan tüm gelir, kazanç ve hasılat unsurlarının toplamı dikkate alınacaktır.
- Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin Türkiye’de bulunmadığı durumlarda yukarıdaki haddin aşılması ve Tebliğ’de belirtilen koşullardan birinin gerçekleşmesi halinde Türkiye’de mukim işletme (çok uluslu işletme grubunun Türkiye’de birden fazla işletmesi bulunması durumunda diğerleri adına biri), ülke bazlı raporu elektronik ortamda İdareye sunacaktır. Bu durumda, nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin bulunduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin eşiğin yerel para birimi cinsinden belirlendiği durumlarda, yukarıdaki haddin hesaplanmasında, 750 milyon Avro karşılığı yerel para birimi eşiği dikkate alınacaktır.
- Çok uluslu işletmeler grubunun nihai ana işletmesinin Türkiye’de bulunduğu durumda, ÜBR beyanı başka bir ülkede “vekil işletme” sıfatıyla veya yerel raporlama hükümlerine göre yapılmış olsa da Türkiye’deki nihai ana işletme tarafından hazırlanarak İdareye sunulacaktır.
- ÜBR beyanı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemi (BTRANS) üzerinden elektronik ortamda xml formatı ile yapılacak olup kapsama giren mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairesine yazılı başvurarak kullanıcı kodu, şifre ve parola almaları gerekmektedir.
- BTRANS uygulamasında kullanılan formatların açıklamalı kılavuzları yer almaktadır. İletilen xml dosyalarının şema kontrolü BTRANS dosya yükleme sırasında yapılacak olup hatalı dosyalar reddedilecektir. Şema kontrolünden geçen ve daha sonra kullanıcı tarafından onaylanan dosyalar BTRANS’a başarılı bir şekilde yüklenmiş sayılacaktır. Raporlayan işletmenin, ilk veri iletim tarihinden önce BTRANS başvurularını tamamlaması gerekmektedir.
- Ek-5 “ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu” ve Ek-6 “ülke bazlı rapor”, mükellef tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirleri aracılığıyla da gönderilebilecektir.
Genel Rapor
- Genel rapor hazırlanma yükümlülüğü için getirilen aktif büyüklük ve net satışlar kriterlerinin tanımı kapsamında; net satışlar kriteri açısından, gelir tablosunda net satışlar tutarı yer almayan mükelleflerin, ana/esas faaliyetlerine ilişkin gelir tutarını “net satışlar” olarak dikkate almaları gerekmektedir.
- Çok uluslu işletmeler grubunun farklı iş kollarında faaliyet göstermesi ve genel raporun bu iş kolları itibarıyla düzenlenmesinin uygun olması halinde, genel rapor bu şekilde hazırlanabilir. Bu durumda, merkezi grup fonksiyonları ve iş kolları arasındaki işlemlerin rapora yansıtılmasında gereken özen gösterilmelidir.
Transfer fiyatlandırması, kontrol edilen yabancı kurum ve örtülü sermayeye ilişkin form (Ek-3 Formu)
- Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesinin ekinde sunulan Ek-3 Formunun doldurulmasında, her bir ilişkili kişi bazında yıllık toplam net tutarı 30.000 TL’nin altında olan mal veya hizmet alım ya da satım işlem bilgileri ile söz konusu ilişkili kişi bilgilerine yer verilmesine gerek bulunmamaktadır.
İlgili Tebliğ’e ulaşmak için tıklayınız
2151 sayılı Karar ile birlikte yapılan düzenlemelerle ilgili bültenimize ulaşmak için tıklayınız