2022 sonu itibariyle yeni reeskont oranı ve reeskont uygulaması

Recep Bıyık Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi

4 Ocak 2023

31 Aralık 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının  Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları Hakkında Tebliğiyle; 

  • Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak  ıskonto faiz oranı yıllık %14,75’ten %9,75’e, 
  • Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %15,75’ten %10,75’e indirildi. 

Bu faiz oranları doğrudan vergi iş ve işlemleriyle ilgili değil. Ancak avans işlemlerinde uygulanacak  faiz oranı gelir ve kurumlar vergisi matrahının belirlenmesinde, daha açık söylemek gerekirse  reeskont uygulamasında yaygın olarak kullanılıyor. 

Reeskont nedir, neden yapılır? 

Reeskont, vadesi gelmemiş senede bağlı borç ve alacakların, değerleme günündeki gerçek  değerlerine indirgenmesi işlemi. 

Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine kadar olan  süreye isabet eden faizi de içeriyor. Reeskont işlemi ile bu faiz miktarı tespit ediliyor ve vergi  matrahının hesaplanmasında bu tutar gelir veya gider olarak dikkate alınıyor. 

Vergi uygulamasında reeskont işlemi yapılmazsa, ticari kazancın tespitinde dönemsellik ilkesi tam  olarak hayata geçmemiş oluyor. 

Reeskont işleminde hangi oran kullanılır? 

Senede bağlı alacak ve borçların değerleme günündeki kıymetlerine irca edilmesi sırasında; Varsa senet üzerinde yazılı faiz oranı, 

  • Senet üzerinde faiz oranı yoksa T.C. Merkez Bankasının resmi ıskonto hadleri, kullanılıyor. 

Reeskont tutarının hesaplanmasında; faiz oranı olarak reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranı  değil, kısa vadeli avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı esas alınıyor.  

Dolayısıyla, borç ve alacak senetlerinin reeskontu işlemlerinde dikkate alınacak oran 31 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren %10,75. 

Yabancı para ile olan borç ve alacakların reeskontunda, varsa senette yazılı faiz oranı, senette faiz  oranı yer almıyorsa yukarıda yer alan Merkez Bankası tebliğindeki faiz oranı değil, değerleme  gününde geçerli Londra Bankalar Arası Faiz Oranı (LİBOR) esas alınıyor. 

2022 sonu itibariyle kullanılacak reeskont oranı 

T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen yeni oranlar, 31 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girdi. 

Dolayısıyla, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle yapılacak reeskont işlemlerinde, yeni oran olan 10,75  kullanılacak. 

Reeskont hesaplamasında dikkat edilecek konular 

Reeskont hesaplamasında şu konulara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

  • Reeskont uygulaması zorunlu değil. Ancak seçimin bütün alacak ve borç senetleri için yapılması şart. 
  • Bankalar, bankerler ve sigorta şirketleri alacak ve borçlarını reeskonta tabi tutmak zorunda. Bu kurumların seçimlik hakkı yok. 
  • Reeskonta tabi tutulacak alacak veya borcun senede bağlı olması gerekiyor. Banka, banker ve  sigorta şirketleri senede bağlı olsun veya olmasın, bütün alacak ve borçlarını reeskonta tabi  tutmak zorunda. 
  • Reeskonta tabi tutulacak alacak veya borç senedinin, ticari kazancın elde edilmesi ve idamesiyle  ilgili ve gerçek bir alacak veya borç ilişkisine dayanması gerekiyor. 
  • Alacak senetlerini reeskonta tabi tutanların, borç senetlerini de reeskonta tabi tutmaları zorunlu.
  • Reeskont, katma değer vergisi dahil alacak veya borç tutarı üzerinden hesaplanıyor.

Çekler reeskonta tabi tutulabilir mi? 

Alınan çeklerin reeskonta tabi tutulup tutulmayacağı konusunda açık bir yasal düzenleme yok. Gelir İdaresi Başkanlığı, çekin ödeme aracı olması niteliğini dikkate alarak, uzun süre reeskonta  tabi olmadığı görüşünde oldu. 2009 yılında, 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek  Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanun’la, 31 Aralık 2009'a kadar uygulanmak üzere, çekin  üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz kabul  edileceğine ilişkin bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle çekin vadeli senet niteliği bir bakıma öne  çıktı ancak bu düzenleme sonrasında da İdare eski görüşünü devam ettirdi.  3167 sayılı Kanun’da yer alan 31 Aralık 2009 tarihi birkaç defa ötelendi ve en son 4 Kasım 2021  tarih ve 7341 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle 31 Aralık 2023 olarak belirlendi. İlk uzatma  sonrasında Gelir İdaresi 30 Nisan 2012 tarih ve 64 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleriyle görüşünü  değiştirerek, gerçek mahiyeti itibariyle çeklerin vergi uygulamaları bakımından artık vadeli olma  niteliğini kazandığı gerekçesiyle, ileri düzenleme tarihli çeklerin değerleme gününde vadesi  gelmemiş senede bağlı alacak ve borçlar için uygulanması öngörülen reeskont uygulamasından  yararlanmasının mümkün olduğunu açıkladı. Dolayısıyla bugün itibariyle ileri vadeli çeklerin  reeskonta tabi tutulması mümkün.

Etiketler