Vergi hatalarının düzeltilmesinde değişen bir şey var mı?

Recep Bıyık Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi

30 Kasım 2022

9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Kanun’la, diğer düzenlemeler  yanında, çok sayıda işletmeyi ilgilendirebilecek iki yeni düzenleme yapıldı. Kanun’la;

  • Çalışanlara nakit olarak verilen yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmı, 
  • İşverenlerce, çalışanların 1.000 liraya kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerinin  ödenmesi amacıyla sağlanan menfaatler,

gelir vergisinden müstesna tutuldu. 

Bu düzenlemelerle ilgili olarak hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı geçtiğimiz  günlerde Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayınlandı. İdare aynı zamanda Tebliğ  Taslağına ilişkin görüş ve önerilerin 2 Aralık 2022 tarihine kadar İdareye iletilebileceğini  duyurdu.  

Yeni düzenleme yapılan iki konuyla ilgili olarak Tebliğ Taslağıyla netleştirilen ve  netleştirilmeyen konuları kısaca değerlendirmek istedim. 

İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelinde istisna 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinde işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek  verilmeyen durumlarda, belirlenen tutarı aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme  hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şartıyla yapılan ödeme gelir vergisinden müstesna  iken, 7420 sayılı Kanun’la, ödemenin yemek hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması koşulu  kaldırıldı.  

Yapılan değişikliğin bence yemek kartı/çeki uygulamasını değiştirecek bir yönü yok.  Kanun’un TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında Gelir İdaresi yetkililerince  yapılan açıklamalar da bu yönde olmakla birlikte, farklı düşünenler de var ve Gelir İdaresinin  bu konuda yapacağı açıklama önemliydi. 

Gelir İdaresince geçtiğimiz günlerde yayınlanan Tebliğ Taslağında öncelikle, hizmet erbabına  nakit ödeme yapılmaksızın, yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde istisna  uygulaması, 186 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine atıf yapılarak açıklanmış.  

Bu Tebliğde, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmediği ve yemek hizmetinin, yemek  kartı veya çeki uygulaması üzerinden verildiği durumlarda, bedelin belirlenen tutarı aşmayan  kısmının gelir vergisinden istisna olduğu, bu tutara KDV’nin dahil olmadığı ve istisna kısma  ilişkin yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılacağı açıklamaları var. 

Taslakta yer alan bu açıklama bence yeterli ve İdarenin yemek kartı/çeki uygulamasında bir  değişiklik olmadığı görüşünde olduğu anlaşılıyor. Ancak isteyen mükelleflerin mevcut yemek  kartı uygulamasını devam ettirmesinin mümkün olduğu, istisna ve KDV indirimi  uygulamasının aynen devam ettiği yönünde açık bir cümle yazılsa bence yararlı olurdu. 

Öte yandan, yayınlanacak Tebliğde iki konunun açıklanmasında da yarar olduğunu  düşünüyorum. Birincisi, çalışanlara nakit ödeme yapılması halinde işverene herhangi bir  belge ibrazına gerek olmadığı açıkça belirtilebilir. İkincisi ise Damga Vergisi Kanunu’na ekli  (2) sayılı Tablonun “IV-Ticari ve Medeni İşlerle İlgili Kağıtlar” bölümünün 23. sırasında yer  alan hüküm gereği, yemek bedelinin 51 liraya kadar olan kısmına ilişkin kağıtların damga  vergisinden müstesna olduğuna ilişkin bir açıklama yapılabilir. Her ne kadar Tebliğ Taslağı  gelir vergisi uygulamasına ilişkin olsa da damga vergisiyle ilgili bir açıklamanın burada olmasında sakınca yok. 

Elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık yapılan ücret ödemelerinde  istisna 

7420 sayılı Kanun’la, işverenlerce çalışanların 1.000 liraya kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma  giderlerine karşılık olmak üzere mevcut ücretlerine ek olarak yapılan ücret ödemesinin gelir  vergisinden istisna edilmesi öngörüldü. 

Tebliğ Taslağında, konuya ilişkin yeterli açıklamaya yer verilmiş. Taslakta özetle; 

  • İstisnanın uygulanabilmesi için söz konusu ödemelerin, 09.11.2022 – 30.06.2023 tarihleri  arasında, elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılmasının,  aylık 1.000 TL’yi aşmamasının ve mevcut ücretlerine ilave olarak yapılmasının şart olduğu  açıklanmış.  
  • Ödemelerin hizmet erbabının mevcut ücretine ilave olarak yapılması gerektiği, mevcut  ücrette bir artış olmaksızın, bu istisnadan yararlanılmasının mümkün olmadığı, mevcut  ücret, mesai, prim ve sosyal yardım gibi ödemelerinin bir kısmının elektrik, doğalgaz ve  diğer ısınma gideri karşılığı olarak gösterilerek bu istisnadan yararlanılmasının mümkün  olmadığı belirtilmiş.  
  • İşverenlerce hizmet erbabına elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olarak  öteden beri ücretine ilave olarak bir ödeme yapılmış ve bu ödemenin de ücret bordrosunda  yakıt, ısınma yardımı ve benzeri şekilde ayrıca gösterilmiş olması durumunda, 1.000 TL’lik  sınırın aşılmaması kaydıyla 09.11.2022 – 30.06.2023 tarihleri arasında yapılan bu  ödemelerin de gelir vergisinden istisna edilmesinin mümkün olduğu açıklanmış. Gerekli  ve iyi bir açıklama olduğunu düşünüyorum. Kanun çıkmadan önce ısınma gideri yardımı  yapan işverenleri cezalandırmayan, adil bir vergileme öngören bir yorum. 
  • Hizmet erbabından elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura veya  herhangi bir belge talep edilmeyeceği açıklanmış. Bence de istisna uygulamasıyla ilgili bir  belgeyi yasal düzenleme öngörmüyor. Bu açıklama, bir ailede birden fazla kişinin çalışması  durumunda her birine yapılan ödemelerin ayrı ayrı istisnadan yararlanabileceği konusunu  da açıklığa kavuşturmuş oluyor.

Tebliğ Taslağında, damga vergisi uygulamasına ilişkin bir açıklama yok. Isınma yardımına  ilişkin olarak damga vergisi istisnası öngören bir düzenleme olmadığı ve istisna tutara ilişkin  kağıtların damga vergisine tabi olduğuna Tebliğde yer verilebilir.

Etiketler