Ramazan’a özgü vergi konuları

Recep Bıyık Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Dünya Gazetesi

28 Nisan 2021

Ramazan ayının yarısını geride bıraktık. Bu aya özgü vergi düzenlemeleri yok ama yaygın olarak  yapılan iş ve işlemler var, bunların da doğal olarak vergileme boyutu var. Bir kısmı yılda bir defa  karşılaşılacak bu uygulamaları geçmişte de yazmıştım, küçük değişikliklerle yenilemek istedim. 

Çalışanlara verilen yemek bedelleri veya paketler 

Ramazan ayının geride kalan kısmında kısmi kapanma yaşadık, yarından itibaren de tam kapanma  nedeniyle evlerde çalışacağız. Ancak başta imalat ve lojistik olmak üzere birçok işletmede günlük iş  yaşamı devam ediyor. Dolayısıyla çalışanlara işyerinde yemek verilmesi, yemek bedeli verilmesi  veya çeşitli paketlerin verilmesi uygulaması geçen yıllardan farklı kapsamda ve şekillerde olsa da  devam ediyor. Bu nedenle konuyu kısaca özetlemekte yarar var. 

Gelir Vergisi Kanunu’na göre; 

  • Çalışanlara işyerinde veya işyerinin müştemilatında yemek verilerek sağlanan menfaatler,  tutarına bakılmaksızın vergilendirilmiyor. 
  • Çalışanlara dışarıda yemek verilmesi durumunda, yemek bedelinin 25 lirası vergiye tabi değil.  Bu tutarın KDV’si de indirim konusu yapılabiliyor. Yemek bedeli bu tutarı geçerse, geçen kısım  KDV dahil tutarıyla net ücret ödemesi kabul ediliyor ve üzerinden gelir vergisi stopajı ödeniyor. 
  • Oruç tutan çalışanlara yemek bedeli karşılığı olarak nakit ödeme yapılırsa, nakit olarak ödenen  tutarın brütleştirilerek üzerinden gelir vergisi stopajı ve damga vergisi hesaplanması gerekiyor. 
  • Ramazan aylarında yaygın olarak yapıldığı gibi çalışanlara erzak dağıtılırsa, dağıtılan erzakın  ortalama perakende fiyatına göre hesaplanacak KDV dahil bedeli net ücret ödemesi olarak kabul  ediliyor ve brüt tutarının bulunup üzerinden gelir vergisi hesaplanması gerekiyor. Erzak bedeli  aynı zamanda damga vergisine de tabi. 

Genel olarak bağışların matrahtan indirimi 

Gerek yardımlaşma duygularının daha yükseldiği, gerekse de yardımlaşma organizasyonlarının  daha iyi çalıştığı bir ay olması nedeniyle, ramazanda bağış ve yardımların daha yaygın olduğunu  tahmin ediyorum. 

Bu nedenle yaygın olarak yapılan bağış ve yardımlarla sınırlı olarak, gerçek kişilerde beyan edilecek  gelirden, şirketlerde kurum kazancından indirimini özetlemeye çalışayım. 

  • Yardıma ihtiyacı olan kişilere doğrudan yapılan bağış ve yardımların kurum kazancından/beyan  edilen gelirden indirilmesi mümkün değil. Ancak ihtiyacı olanlara yardım etmek üzere kurulan  ve faaliyet gösteren, vergiden muaf vakıflara ve kamuya yararlı derneklere yapılan bağışların,  kurum kazancının yüzde beşine kadar olan kısmı matrahtan indirilebilir. 
  • Kızılay ve Yeşilay’a yapılan bağışlar, gelirin veya kurum kazancının yüzde beşi sınırlamasına da  tabi olmaksızın matrahtan indirilebilir. 
  • Mülki idare amirinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ile Diyanet İşleri  Başkanlığı’nın denetimine tabi olan yaygın din eğitimi veren kuruluşlara yapılacak bağışların  tamamı, matrahtan indirilebilir. 
  • Belediyelere yapılan bağışların, gelirin veya kazancın yüzde beşine kadar olan kısmı matrahtan  indirilebilir.
  • Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek,  yiyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı matrahtan indirilebilir. 
  • Kamu kurum ve kuruluşlarına; okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu gibi kanunda sayılan tesislerin  yapılıp bağışlanması ya da bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirmeleri için yapılacak her türlü  nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı matrahtan indirilebilir. 

Bağışların KDV’si 

Nakit bağışlar KDV’nin konusuna girmiyor. Ayni bağışlarda, bağışlanan malların teslimi KDV’nin  konusuna giriyor ama geniş bir istisna düzenlemesi var. 

Kanun’a göre, genel ve katma bütçeli idareler, belediyeler, kamu yararına çalışan dernekler, vergi  muafiyeti tanınan vakıflar ve KDV Kanunu’nun 17. maddesinin birinci fıkrasında sayılan diğer  kurum ve kuruluşlara yapılan bedelsiz teslimler KDV’den istisna. 

Bağışların belgelendirilmesi 

Yukarıda özetlediğim şekilde yapılan bağışı matrahtan indirmek istiyorsak, bağışı mutlaka  belgelendirilmeliyiz. 

Bu çerçevede, yapılan bağışlar için mutlaka makbuz istenmeli ve alınmalıdır. Bağış harcama  yapmak şeklinde gerçekleşmişse ayrıca harcama belgeleri temin edilmeli ve saklanmalıdır. Gıda  bankacılığı yapan dernek ve vakıflara ayni bağış yapılmışsa fatura kesilmeli, ayrıca dernek veya  vakıftan makbuz alınmalıdır.

Etiketler