Elektronik Ortamda Satış Yapanlara Bankalarca Yapılan Gelir Vergisi Tevkifatına İlişkin 314 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar

Bankacılık ve Sermaye Piyasaları Bülteni 2021/02

Özet

17 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Gelir Vergisi Kanunun Esnaf muaflığı ile ilgili maddesine yeni bir bent eklenmiş, 1/1/2021 tarihinden elde edilen gelirlere uygulanmak üzere elektronik ortamda satış yapan vergiden muaf esnafların gelirleri üzerinden bankalarca %4 (vergiden muaf esnafın bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumlarda %2) oranında tevkifat uygulaması getirilmişti. 30/04/2021 tarih ve 31470 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 314 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile bankaların bu yükümlüklerine ilişkin açıklamalar yapıldı.

 

30/04/2021 tarih ve 31470 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 314 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 1/11/2020 tarihli ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan değişikliklerin açıklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.

17 Kasım 2020 tarih ve 31320 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15’inci maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun Esnaf muaflığını düzenleyen 9’uncu maddesinin 1’inci fıkrasına aşağıdaki (10) numaralı bent eklenmişti:

“Ayrı bir iş yeri açmaksızın ve sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar. Bu bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanılabilmesi için Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. Bankalar, bu bent kapsamında açılan ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 (bir ve üzeri işçi çalıştırıldığı durumda %2) oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve 98 ve 119 uncu maddelerdeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür.”

İlgili madde 1/1/2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmişti.

30/04/2021 tarih ve 31470 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 314 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ’in “Bankalar tarafından yapılacak işlemler ve tevkifat uygulaması” başlıklı 5. Maddesi’nde ise Bankaların madde kapsamındaki tevkifat sorumluklarına detaylı olarak yer verilmiştir. Özetle:

  • Bankalar, Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi ibraz eden müşterilerine internet ve benzeri elektronik ortamlarda yapılacak mal satışlarına ilişkin elde edilen hasılatın yatırılacağı ticari bir hesap açacaktır. Birden fazla bankada veya aynı bankanın değişik şubelerinde birden fazla ticari hesap açılması mümkündür. Açılacak ticari hesaba yatırılan tüm ödemelerden tevkifat yapılması gerektiğinden, bu hesabın esnaf muafiyeti kapsamındaki satış bedellerin tahsili için kullanılması gerekecektir;
  • Bankalar, bu ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %4 oranında gelir vergisi tevkifatı yapacaklar ve bir aya ilişkin aktarılan tutarlar üzerinden tevkif edilen vergileri, bankaların şubeleri veya banka genel müdürlükleri tarafından verilen muhtasar beyannameyle beyan edilip ödenebilecektir.
  • Bu bent kapsamında esnaf muaflığından yararlanan kişilerin bir veya üzeri işçi çalıştırdığı durumlarda tevkifat oranı %2 olarak uygulanacaktır. İndirimli oranın uygulanması için ilgili ayda bir işçinin en az on gün süreyle çalıştırılması gerekmektedir. İndirimli tevkifat oranından faydalanmak isteyenler, faaliyetlerinde işçi çalıştırdığını, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan tevsik edici belgelerle birlikte ticari hesap açtıkları bankalara bildirmekle yükümlüdür. Öte yandan çalıştırılan işçinin, işten çıkartılması veya ayrılması durumları da ayrıca ilgili bankalara bildirilmesi gerekmektedir. Çalışanın işten ayrıldığı yönünde bir bildirimde bulunulmadığı sürece bildirim tarihini izleyen dönemlerde indirimli tevkifat uygulamasına devam edilecektir.
  • İşçi çalıştırıldığını veya çalıştırılan işçinin işten ayrıldığının bankaya bildirilmesi sorumluluğu muafiyetten yararlanan kişilerdedir. Bankalar kendilerine yapılan bildirim durumuna göre vergi tevkifatı yapacaklardır. Yanlış veya eksik bildirim nedeniyle eksik yapılan tevkifatın sorumluluğu (ceza/gecikme faizi gibi.) vergiden muaf esnafta olacaktır.
  • Bankaların, bir takvim yılında elde edilen hasılatın Kanunda öngörülen tutarı aşıp aşmadığının kontrolü yönünde bir sorumlulukları bulunmamakla birlikte, hasılatın Kanunda öngörülen tutarı aşması durumunda da takvim yılının sonuna kadar muafiyet devam edeceğinden, bankalarca ticari hesaba aktarılan tutarlardan tevkifat yapılmaya devam edilecektir.
  • Gelir vergisi tevkifatı bankalar tarafından yapılacağından, mezkûr bent kapsamında bulunanlardan mal alımı yapanlardan Gelir Vergisi Kanunu’nun 94.maddesi uyarınca tevkifat yapmakla yükümlü olanlarca, ayrıca gelir vergisi tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

İlgili tebliğ metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Resmî Gazete (30.04.2021/31470)

İletişim

Umurcan Gago

Umurcan Gago

Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, PwC Türkiye

Telefon: +90 212 326 6098

Recep Bıyık

Recep Bıyık

Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı, PwC Türkiye

Bizi takip edin