{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
TL ve döviz mevduatlarımızdan elde ettiğimiz gelirler ile ters-repo kazançlarımızın vergilendirilmesi nasıl oluyor?
“Umurcan Gago ile yatırım kazançlarında vergileme-2024”
TL ve döviz mevduatlarımızdan elde ettiğimiz gelirler ile ters-repo kazançlarımızın vergilendirilmesi nasıl oluyor?
Bölüm 9: Mevduat ve repo gelirlerinin vergilendirilmesi - Boston Çay Partisi
2024 Şubat ayında yapılan bu kayıtta, genel bilgi vermek amacıyla ve kayıt tarihi itibariyle yürürlükte olan kural, oran ve tutarları dikkate alıyoruz. Bu podcasti dinlediğiniz tarihe dek mevzuatta veya mevzuatın yorumunda değişiklikler olmuş olabilir. Vergisel pozisyonunuzu salt bu podcaste dayanarak değil vergi danışmanınıza başvurarak belirlemenizi önemle tavsiye ederiz. Bu podcast’e dayanılarak tesis edilen işlemlere ilişkin olarak PwC, ortakları veya çalışanlarına herhangi bir sorumluluk atfedilemez.
Merhabalar,
Ben PwC Türkiye ortaklarından Umurcan Gago.
Yatırımlarını finansal varlıklarda değerlendiren ve herhangi bir nedenle uykusuzluk sorunu çeken dinleyicilerimiz için hazırladığımız bu podcast serimizde Türkiye’de yerleşik gerçek kişilerin finansal yatırım araçlarından elde ettikleri gelir ve kazançların vergilendirilmesini ele alıyoruz.
Bu bölümde mevduatlarımızdan elde ettiğimiz gelirler ile repo kazançlarımızın vergilendirilmesini ele alıyoruz. Bugün işimiz çok kolay olacak. Çünkü bunlarda vergileme çok basit.
Öncelikle mevduatların vergilemesine bakalım. Aslında yatırımcı olarak burada işimiz kolay. Elde ettiğimiz faiz gelirlerinden bankalar tarafından stopaj yapılıyor. Vergilendirme işlemi burada bitmiş oluyor. Faiz gelirlerimiz için beyanname verme yükümlülüğümüz yok. Sadece paramızı bankaya yatırıyoruz ve elde edeceğiniz gelire bakıyoruz. Vergilendirme kısmını bankalar bizim adımıza hallediyor.
Elde edilen gelirin büyüklüğü ne kadar olursa olsun bu durum değişmiyor yine de beyanı gerekmiyor. Gayrimenkul kira geliri, gayrimenkul satış kazancı gibi gelirlerden dolayı beyanname verilmesi gerekse dahi, vadeli mevduat faiz geliri beyannameye dâhil edilmiyor.
Eh “Ne oldu dikey vergi adaleti, hani gelir vergilemesinin ödeme gücüne göre artan oranlı olması esastı” diyeceksiniz. Haklısınız. Stopajın nihai vergileme olduğu yerde maalesef vergi adaletinin ruhuna El Fatiha okumak gerekiyor.
Neyse, stopaj oranları mevduatın vadesi ve TL cinsinden olup olmadığına göre değişiyor. Gelin önce TL sonrasında döviz cinsinden mevduatlara uygulanan stopaj oranlarına kısaca bakalım.
Kur korumalı TL vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilen mevduat hesaplarında %0
Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında %0
enflasyona endeksli değişken faiz uygulanan 1 yıldan uzun vadelilerde % 0
30 Eylül 2020 ve sonrasında ve en azından şimdilik yani uzatılmazsa eğer 30 Nisan 2024 tarihi ve öncesinde açılan veya vadesi yenilenenlerde stopaj oranları şöyle:
vadesiz veya 6 ay vadelilerde % 5 ,
6 aydan 1 yıla kadar vadelilerde %3,
1 yıldan uzun vadelilerde %0.
Bu stopaj oranları katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığı ödenen kar payları için de geçerli.
Şimdi de döviz cinsinden tevdiat ve katılma hesaplarında stopaj oranlarına bir bakalım:
21 Mart 2019 sonrası ama 28 Haziran 2023 öncesi açılan veya vadesi yenilenen hesaplarda stopaj oranları şöyleydi:
Vadesiz, ihbarlı veya 1 yıla kadar vadeli hesaplarda %20,
1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %18.
28 Haziran 2023 ve sonrasında açılan veya vadesi yenilenen hesaplarda ise stopaj oranı %25 oldu.
Anapara kur farkım vergilendiriliyor mu? - Hayır. Faiz geliriniz stopaja tabi tutuluyor sadece.
Başkaca yatırımlarım vardı. Bunlardan zarar etmiştim. Mevduat faiz gelirimi o zararlarımdan mahsup edebilir miyim? - Hayır.
Gelelim yurtdışında mevduatlarınızdan elde ettiğiniz faiz gelirlerinin vergilendirilmesine. Bu durumda iş size düşüyor. Zira yurtdışından elde ettiğiniz faiz geliri 2024 yılı için 13,000 liradan fazla ise beyanname vermeniz gerekecek.
Yurtdışı mevduatlara dair en çok merak edilen husus ise şu: “Mesela yurtdışındaki bankada vadeli bir mevduat yapmıştım. Yıl içinde vade bitti. Ama ben paramı hiç çekmedim. Türkiye’ye de getirmedim. Beyanname vermem gerekmez, öyle değil mi?” - Hayır, maalesef öyle değil. Vadeli bir mevduat yaptıysanız ve vade dolup lehinize faiz tahakkuku gerçekleşmişse, o faizi Türkiye’ye getirin veya getirmeyin, beyan etmeniz lazım.
Anapara kur farkım vergilendiriliyor mu? - Yine Hayır.
Ne zaman beyanname vermem lazım ve ne zaman vergi ödeyeceğim? –Beyan edilmesi gereken gelirlerin, takip eden yılın (yani mesela 2024 için 2025 yılının) Mart ayının sonuna dek yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi lazım. Üzerinde gösterilen verginin de, ilkinin Mart, ikincisinin de Temmuz ayı sonuna kadar olmak üzere, iki eşit taksitle ödenmesi gerekiyor.
Son olarak bir de ters- repo gelirlerinize bakalım. Bunlarda stopaj oranı %15 ve bu stopaj nihai vergi. Ayrıca beyanname vermenize gerek yok. Tıpkı mevduat faizlerinde olduğu gibi.
Yurtdışında ters repo geliri elde ederseniz vergilemeniz aynı mı olacak? Hayır, bu gelir 2024 yılında 13,000 liradan fazla ise beyanname vermeniz gerekecek. Tıpkı mevduat faizlerinde olduğu gibi.
Böylece bu podcast serimizin dokuzuncu bölümünün sonuna gelmiş bulunuyoruz. Uykuya dalmadan buraya kadar gelmiş olduğunuz için özür diliyorum. Bir sonraki bölümde buluşuncaya kadar keyifli, sağlıklı, bol kazanç ve az vergili günler diliyorum.