TBMM’ne sunulan 5 Temmuz 2023 tarihli Yeni Torba Kanun Teklifi ile;
kaldırılmasına yönelik değişiklikler öngörülmektedir.
Yeni Torba Kanun teklifinin gayrimenkul sektörüne yönelik hükümleri aşağıda özetlenmiştir.
Yeni Torba Kanun Teklifinin yasalaşması ve yürürlüğe girmesi tarihinden sonra kurumların iktisap edecekleri gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edecekleri
uygulanan istisnaların kaldırılması öngörülmektedir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19/b maddesi uyarınca tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimî temsilcisinin bilânçosunda yer alan taşınmazların kayıtlı değerleri üzerinden aynî sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine herhangi bir Kurumlar Vergisi, KDV, Tapu Harcı doğmadan devretmesi belirli şartlar dahilinde mümkün bulunmaktadır.
Kanun teklifi ile anılan madde metninden “taşınmaz” ibaresinin çıkarılarak taşınmazların vergisiz olarak kısmi bölünme yolu ile devrinin kaldırılması öngörülmektedir.
Kanun teklifinin 9. Maddesinde yer alan bu düzenlemenin 1.1.2024 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/1-e maddesi uyarınca, kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlarının satışından doğan kazançların %50’lik kısmı (kanunda yer alan belirli koşulların sağlanması şartı ile) kurumlar vergisinden istisnadır.
Kanun teklifi ile kurumların bu değişikliğin yürürlüğe girmesi sonrasında iktisap edip aktiflerinde en az 2 yıl bulunduracakları taşınmazların satışında KV istisnasının kaldırılması öngörülmektedir. Öte yandan bu düzenlemenin yürürlüğü öncesinde iktisap edilmiş olan taşınmazlar mevcut yasadaki hükümler çerçevesinde istisnaya konu olabileceklerdir. Buna karşılık söz konusu “yürürlük öncesi iktisap edilmiş taşınmazların” satışında istisnanın %50’den %25’e indirilmesi öngörülmektedir.
Teklifte yer alan düzenleme yasalaşırsa 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, kurumlar tarafından finansal kiralama şirketleri, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarına veya 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine devredilen taşınmazlar da bu istisnadan yararlanamayacaklardır.
Kurumlar Vergisi Kanunundaki istisnaya benzer şekilde KDV Kanunu’nun 17//4-r maddesi uyarınca kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışına yönelik istisnanın da bu düzenleme sonrasında iktisap edilen (ve aktifte en az iki tam yıl süreyle bulunan) taşınmazlar için kaldırılması öngörülmektedir.
Kanun Tasarısının 10. maddesi uyarınca 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere, kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanmak üzere (özel hesap dönemine tabi olanlarda 2023 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanmak üzere) %20 olan kurumlar vergisi oranının %25’e (genel oran) çıkarılması öngörülmektedir.
İlgili Kanun teklifi metninde yayımı öncesinde değişiklikler meydana gelebileceğini hatırlatmak isteriz.